Yeşil Teknoloji yarışında Japon, Çin ve Güney Kore yatırımları
 
 

Asya ülkelerinin yeşil teknoloji yarışı …

Geçtiğimiz yaz aylarında Japon, Çin ve Güney Kore heyetlerinin aralarında yaptıkları bir dizi toplantıda bu ülkelerdeki teknolojilerin ve deneyimlerin geliştirilmekte olan yeşil teknolojilere yöneltilmesi ve bu ülkelerin kaynaklarının beraberce kullanılması konusunda anlaşmalar yapıldı. Japonya melez otomobil teknolojisinde Amerika’nın önüne geçerken Çin elektrik otomobilleri, güneş ve rüzgar enerjileri alanlarında, Güney Kore ise 27 yeşil proje için 31 milyar dolarlık yatırımlarla yeşil teknolojilerin geliştirilmesinde önemli adımlar atmış bulunuyorlar.


Bu üç ülkenin yaptığı anlaşmalar sadece karbon salınımının azaltılması ve gezegenimiz kaynaklarının iklim değişikliğinin durdurulması yönünde kullanılmasını kapsamayıp ayrıca Japon ve Güney Kore tarafından geliştirilmiş yeşil teknolojilerin birleştirilmesi, Çin’in de üretim gücünün bu teknolojilere katılması ile son derece önem kazanıyor.


Aralık ayında Kopenhag’daki küresel iklim toplantılarından sonra fosil yakıtlı endüstri döneminin artık sona erdiği, bu dönemin lideri olan Amerika’nın bundan böyle bu konumunu  korumasının mümkün olmayacağı artık açığa çıkmış bulunuyor. Geçen yıl Avrupa’da temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımların toplamı 50 milyar dolara yaklaşırken Amerika’daki yatırımlar 30 milyar doların altında kaldı.

Ekonomik kriz nedeni ile Obama yönetiminin 787 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketinin içinde yeşil teknolojiler alanlarındaki girişimleri özendiren bölümünde sadece 3.2 milyar dolar melez otomotiv endüstrisine ayrılmış bulunuyor. Ancak kamu borçlarının gayri safi milli hasılatın yüzde 82’sine yükselmesi ve öngörülen bütçe açığının bu yıl 1.4 trilyon dolara ulaşması karşısında artık Amerika’nın yeşil teknoloji yarışında Asya’nın bu üç ülkesinin çok daha gerisinde kalacağı kesinleşiyor.
 

Doğu Asya ekonomileri Amerika’ya göre çok daha sağlam olup yeşil projeler Güney Kore’nin ve Çin’in ekonomiyi canlandırma programlarının sırasıyla yüzde 81’ini ve yüzde 38’ini oluştururken bu oran Amerika’da sadece yüzde 12’de kalıyor. Güney Kore yeşil teknoloji yarışında önümüzdeki dört yıl içinde 40 milyar dolar yatırım yaparak tüm endüstrisini daha az enerji kullanan bir endüstriye dönüştürme çalışmalarını sürdürüyor.

Avrupa yeşil teknolojide geride değil
Avrupa ülkeleri ise özellikle güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında yeşil teknoloji yarışında Asya ülkelerinden geri kalmıyorlar. Japonya, Çin ve Güney Kore’nin fikri mülkiyet haklarının korunması konularında Avrupa standartlarının bir hayli altında olmaları ve bu sorunun Çin’de ise ciddi boyutlara ulaşması bu ülkeler için bu yarışta önemli bir dezavantaj oluşturuyor. Amerika’da otomotiv endüstrisindeki montaj hatlarının elektrikle çalışan otomobillerin ve daha az yakıt tüketen taşıtların üretimine uygun şekle döndürmek için yapılacak yatırımları desteklemek amacı ile düşük faizli ucuz kredilerin sağlanması yolunda 25 milyar dolarlık yeni bir programın uygulanmasına başlandı.

Düşük karbon dönemi için Doğu Asya ülkelerinin ekonomik alanlarında attıkları dev adımlar  karşısında Avrupa ülkeleri ile Amerika’nın da ekonomilerini zorlayacak olmasına karşın bu yarışı sürdürmeleri için gerekli yatırımlardan kaçmayacakları bekleniyor. Yeşil teknoloji yarışında hangi ülke önde olursa olsun bu yarışı asıl kazanan tüm dünya olacak. www.bthaber.com.tr / 22 Şubat 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: