Güneş enerjisinde düşük maliyet ve fiyat avantajı
 
 

Finans krizi Çinli güneş enerjisi devlerinin önünü açıyor …

Çinli solar modül üreticilerinin 2009 yılında dünya talebinin yarısından fazlasını karşıladıkları ileri sürülüyor.

 

Çin tarafından üretilen solar modül satışları bugün küresel pazar payının yaklaşık üçte birine sahip. Kriz sürecinde satış rakamlarında ciddi düşüşler yaşayan Çinli üreticiler, bu süreçten gerek piyasa erişimi gerekse ürün maliyeti açısından kazançlı çıkmışa benziyorlar.

 

New York borsasında işlem gören Çinli solar fotovoltaik üreticisi Trina Solar Limited COO’su Sean Tzou, Çin’in önde gelen solar modül üreticilerinin 2009 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başladıklarını, satışların yükseldiğini, hatta Çinli üreticilerin rakiplerinin pazar paylarını kapmaya başladıklarını ifade ediyor. Tzou’nun yorumları şöyle : “ Trina’nın küresel pazar payı 2008 yılında yüzde 3.5 seviyesindeydi. Bu oran 2009 yılında yüzde 7’ye yükseldi. Tayvan da dahil olmak üzere, Çinli solar modül üreticilerinin 2009 yılında dünya talebinin yarısından fazlasını karşıladıklarını tahmin ediyoruz.”

 

Fiyat avantajı

Çin’in bu farkı yaratmasındaki temel unsurlardan birisi, sunduğu fiyat avantajı. 2008 yılı ortalarına kadar Çinli şirketler solar modül üretiminin temel parçalarından biri olan polisilikon için çok yüksek bir fiyat ödüyorlardı. Uluslar arası rakipleri ise uzun vadeli arz anlaşmaları sayesinde bu maddeyi oldukça ucuz bir fiyata elde ediyordu. Fakat küresel krizin ardından küresel piyasalarda polisilikon fiyatları yüzde 87.5 oranında düşüş kaydetti. Bu da Çinli üreticilere yaradı. 

 

Düşük maliyet

Bunun yanı sıra, Çinli üreticilerin üretim süreci maliyetlerini Avrupalı rakiplerine kıyasla yüzde 30 oranında düşürmeleri de önemli bir “ fiyat avantajı ” sağladı. Çinli üreticiler bu fiyat avantajı sayesinde büyük çaplı güneş enerjisi projelerini çekebiliyorlar. Tüm bu avantajlardan faydalanmayı bilen şirketlerden birisi Çinli Suntech Power Holdings. Dünyanın en büyük ikinci solar modül tedarikçisi olan şirketin satışları 2009 yılında 2008’e kıyasla yüzde 32 oranında artış gösterdi. Çin’in sağladığı bu avantaj batılı güneş enerjisi şirketlerini de yakından ilgilendiriyor. SunPowerCorp ve SolarWorld AG gibi Avrupalı şirketler Malezya, Güney Kore ve diğer Asya ülkelerinde yeni fabrikalar açıyorlar. Bu şirketlerin hedefi üretim süreci maliyetlerini aşağı çekmek.

 

Gelişmiş tedarik zinciri

Shenzhen Zhongzhe Investment Consulting Co. Analisti Jiang Qian, Çin’in tek avantajının fiyat rekabeti olmadığını ifade ediyor. Qian, şu yorumlarda bulunuyor : “ Çin son derece iyi gelişmiş bir tedarik zincirine, ucuz elektriğe, yenilenebilir enerjileri destekleyen politikalara ve hatta düşük çevre standartlarına sahip bir ülke. ”

 

Finans kaynaklarına kolay ulaşım

Çinli güneş enerjisi şirketlerinin sahip oldukları önemli bir diğer avantaj da, küresel ekonomik krize rağmen finans kaynaklarına kolayca ulaşabilmeleri. Çin hükümetinin yenilenebilir enerjilere verdiği destek sayesinde, yerel modül üreticileri yerel bankalardan kolaylıkla fon sağlayabildiler.

 

AB-Çin Enerji ve Çevre Programı kapsamında AB Yenilenebilir Enerji Yöneticisi Frank Haugwitz, “ Bu durum Avrupalı şirketler için söz konusu değil. Çinli şirketler yerel finans kurumlarından destek sağlayarak yeni piyasalar geliştirebiliyorlar. Bu yeni pazarlardan biri de Kuzey Amerika ” yorumlarında bulunuyor. Suntech bu pazarda hızla büyüyen Çinli şirketlerden birisi. Sektörün diğer önemli isimleri de hem yerel, hem de güney doğu Asya piyasalarında hızla büyüyor.

 

Bu arada Çin’in devlete ait yatırım şirketleri de deniz aşırı güneş enerjisi projeleri ile yakından ilgilenerek, ülkenin solar modül satışlarını dünya geneline yaymayı hedefliyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda Wall Street Journal’da yer alan bir rapora göre, China Energy Conservation Investment Corp., Almanya, İspanya ve İtalya’da güneş projelerini geliştirmek için sektör yetkilileri ile bir araya geliyor.

 

Şu an için durum Çinlilerin lehine görünüyor. Fakat Avrupa ve ABD ile meydana gelebilecek ticari anlaşmazlıklar ve “Çin Malı” imajının yarattığı kalite endişeleri her an bu durumu değiştirebilir. www.geleceginenerjisi.com / Şubat 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: