Ortak aydınlatmanın elektriği güneşten ...
 
 

Çevreci olmayana ruhsat yok …

Nilüfer’de belediye meclisi çevreci bir karar aldı. İlçe belediyesi, 50 dairenin üzerindeki sitelerde bahçe sulamasında kullanılmak üzere yağmur sularını depolama şartı, 3 dairenin üzerindeki apartmanlarda da bahçe ve ortak aydınlatma için güneş enerjisi kurma şartı getirdi.

 

100 bin konutun bulunduğu ve planlı yapılaşmayla örnek olan Nilüfer’de, belediye meclisi güzel bir çalışmaya imza attı. Belediye, 3 dairenin üstünde ruhsat alacak işyeri ve konutların ortak kullanım alanlarında güneş enerjisi kullanılmasını, 50 dairenin üzerindeki sitelerde yağmur sularının depolarda toplanarak bahçe sulamada kullanılması mecburiyeti getirdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, " Avrupa’da yıllardır konutlarda doğal kaynakların geri dönüşümünü sağlayan sistemler kullanılıyor. Suyun bir damlasını bile ziyan etmeyen bir yaklaşım yaygınlaşıyor. Kurulacak sistem kendi maliyetini 3 yılda amorti eder. Bu konuda hassas olmalıyız. Çünkü gelecekte su bulamayacağız. Dünyada enerji kaynakları da tükeniyor. Yenilenebilir enerjiye dönmeliyiz. Bu kararı Nilüfer Meclisi’nde oy birliğiyle aldık. Uygulanması için planlara işlenmesi gerekir. Öncülüğünü yapalım. Büyükşehir bazında dönüştürelim. Bunu mecburi hale getirmenin yollarını bulmalıyız " dedi.

 

Bu mecburiyeti planlara işlemek isteyen Nilüfer Belediyesi’nin önerisi Bursa Büyükşehir Meclisi’nde ise çeşitli tartışmalara yol açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise teklifin iyi hesap edilmesi gerektiğini, bir teşvik değil zorunluluğun söz konusu olduğunu söyledi. AK Partili üyeler de, " Standartları yükseltmek güzel bir karar. Zorunluluk yerine teşvik getirelim. Zorlayıcı olduğunuzda hukukla karşı karşıya geliriz. Vatandaşı teşvik edici olalım. İmar harcında, su harcında indirim yaparak

teşvik edelim. Böyle bir öneri varsa Büyükşehir Belediye Meclisi olarak karar alabiliriz. Bütün planlarda uygulayabiliriz. Ülkenin ekonomik düzeyiyle ilişkili bir karar var. Zorlayıcı olduğu için uygun görmüyoruz " dediler.

 

Mustafa Bozbey ise, " Bazı kararları mecburi olarak almalıyız. Bunu gelecek adına çevre adına yapıyoruz. Planlara işlememiz gerektiği için meclise getirdik. Nilüfer’de uygulayacağız. Zorlanacağız ama uygulamak zorundayız " diye konuştu.

 

CHP’li Büyükşehir Meclis üyesi Ceyhun İrgil de, " Bu ülkede neyi rahatça yapacağız. Siz de biliyorsunuz ki zorla yapmak gerekiyor. Nilüfer’in sosyo ekonomik düzeyi bunu kaldırmaya müsaittir " şeklinde konuştu.

 

Tartışmaların ardından öneri Büyükşehir Meclisi’nde yeniden görüşülmek üzere geri çekildi. Ancak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ilk etapta zorunluluk getirmeden uygulamayı hayata geçireceklerini bildirildi.

www.yenibursa.com / 17 Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: