AB, İspanya, Türkiye ve enerji ...
 
 

Tükettiğimiz petrolün ancak yüzde 10 unu üretebiliyoruz …

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya daki temaslarını tamamlayarak Türkiye ye döndü.

 

Özel uçak ATA ile Madrid den Atatürk Havalimanı na gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Egemen Bağış, AB dönem başkanı İspanya nın başkenti Madrid de Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido ile görüştüğünü kaydetti.

 

Bağış, İspanya nın Türkiye nin AB üyeliği ve AB standartlarına yaklaşmasına her türlü destek için söz verdiğini de belirtti. İspanya Başbakanı Zapetero nun, Başbakan Erdoğan a bir mesaj gönderdiğini de ifade eden Bağış, bu mesajda Zapetero nun, dönem başkanlığı sırasında Erdoğan ı Şubat ayında ağırlamak istediğini de dile getirdiğini kaydetti.

 

Bağış, İspanyollar ın gıda güvenliği, rekabet, kamu alımları, eğitim, kültür ve enerji fasıllarında da destek vereceklerini dile getirdiklerini belirterek, şunları söyledi :

 

Türkiye ile İspanya nın çok ortak yönü var. İki ülkede de medeniyet zenginliği var. İki ülkede de farklı diller, kültürler var. İki ülke de Akdeniz ülkesi. İki ülkenin demokrasisinin de kara günleri var. Üzerinde kara bulutların dolaştığı günler olmuş. İki ülke de o kara günleri geçmişinde bırakmış. İki ülke de daha demokratik, istikrarlı, güçlü ekonomiler olma yolunda hızla ilerliyor. İspanya nın da terörle mücadele konusunda ciddi bir tecrübesi var. O da iki ülkeyi yakınlaştıran bir konu. Bu yüzden İspanya nın dönem başkanlığının Türkiye nin AB üyeliği için faydalı olacağına inanıyorum. Bir zamanlar İspanya nın AB üyeliğine karşı çıkanların, bugün Türkiye nin AB üyeliğine karşı çıkanlar olduğunu görmek çok şaşırtıcı değil. Avrupa nın sınırlarının Pirene dağları olduğunu iddia edenler, Berlin de yıkılan duvarı Meriç te yeniden inşa etme çabası içine girseler de başaramayacakları İspanyol örneğinden görülmelidir diye düşünüyorum.

 

Enerji Bakanı Yıldız ın açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, İspanya nın Sevilla kentinde düzenlenen Avrupa Birliği Enerji Bakanları Gayriresmi Toplantısı na katıldığını kaydetti. Toplantılarda yapılan konuşmalarda Türkiye nin konumu ve öneminin vurgulandığını dile getiren Yıldız, AB nin, özellikle doğalgazdaki arz güvenliği çözümünün bir parçası olması aynı zamanda enerji başlığının açılması için en temel gerekçelerden birini oluşturuyor. Bunu orada dile getirdik dedi. Kopenhag da iklim değişikliği zirvesinde alınan sonuçların, AB ülkeleri tarafından tekrar ele alındığını da dile getiren Taner Yıldız, enerji verimliliği konusuna da değinildiğini söyledi.

 

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin hedeflerin 2020 yılında yüzde 20 lik bir hedefe ulaşması gerektiği, karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına ilişkin hedeflerin de bu çerçevede ele alındığına işaret ederek, Türkiye nin, doğalgaz arz güvenliği, yenilenebilir enerji ve karbondioksit emisyonlarının azaltılması konularında yaptığı doğru işlerin AB tarafından da görülmesi gerektiğinin altını çizdikleri kaydetti. Taner Yıldız, İspanya da enerji konusunda çok yararlı görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

Petrol arama çalışmaları

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yıldız, Batman ve Karadeniz deki petrol aramalarıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti :

 

Petrol aramalarının yüzde 60-70 inin TPAO, yüzde 30 civarında uluslararası sermaye şirketleri tarafından yapılıyor. Bu tabii bir süreç. Türkiye gelişmesini ve büyümesini uluslararası sermaye ile yapmış bir ülke. Bu konudaki mevzuat son derece açık. Batman da da kuyular böyle açılıp ruhsatlar veriliyor ama Türkiye de çok açık bir gerçek var, biz tükettiğimiz petrolün yüzde 10 unu ancak Türkiye de üretebiliyoruz. Bu kaynağın mutlaka yerli kaynak haline dönüştürülmesi lazım. Petrol arama faaliyetlerine bizim dönemimizde ayrılan kaynak önceki rakamların yaklaşık 8-8,5 katıdır. TPAO ile ilgili bu yıl toplam 1,1 milyar TL civarında ödeniğimiz var. Karadeniz deki 450 milyon dolarlık yatırım bu rakamın haricinde. Aramalarımıza hem karada, hem denizde devam edeceğiz.

AA / 16.01.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: