Çevreci Banka, Dolar kuru ve yatırımlar ...
 
 

Dolar dışarıda güçlense de içeride 1.50’yi çok geçmez …

TSKB Genel Müdürü Eroğlu, doların bu yıl 1.50’li seviyelerde kalacağını öngörüyor. Eroğlu’nun gerekçesi ise şöyle : Özelleştirmeden 10 milyar dolar gelecek. Uluslararası piyasalarda krediler ucuzladı. Moody’s’in not artırımı yabancı sermaye girişini canlandıracak. Dolayısıyla TC  Hükümeti’nin böyle bir ihtiyacı yok.

 

Yenilenebilir enerji projelerine verdiği destekle ‘Çevreci Banka’ olarak bilinen TSKB Genel Müdürü özel hayatında da sıkı bir çevreci ...

 

Doların 2010 yılında yurtdışında diğer para birimlerine karşı değer kazanacağını öngören TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, içerde ise çok güçlü bir dolar beklemiyor. Euro-dolar paritesini 1.35-1.40 aralığında bekleyen Eroğlu, dolar-TL kurunun ise yıl sonunda 1.50 TL’nin biraz üzerinde veya altında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

 

Uluslararası piyasalarda finans koşullarının iyileştiğini, yurtdışı borçlanma maliyetlerinin ucuzladığını, cari açığın çok büyük tehlike olmadığının altını çizen Eroğlu’na göre kamuoyunda ‘sıfırcı hoca’ olarak bilinen Moody’s’in 2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye’nin notunu artırması da olumlu bir gelişme. Bunun Türkiye’ye gelen yabancı sermaye girişini canlandıracağını belirten Eroğlu, ayrıca özelleştirmeden de en az 10 milyar dolarlık geleceğini ekleyerek, “ Dolarda, TL karşısında çok ciddi bir hareket beklemiyoruz. TC Hükümeti’nin böyle bir ihtiyacı yok ” diyor.

 

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, ekonomiye ve sektöre ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı :

 

Piyasalar 2010 yılına iyi başladı. Borsa coştu, dolar geriledi. Bunlar krizden çıkışın işaretleri mi?

2010 yılının 2009’dan daha iyi bir yıl olacağı beklentisi içerisindeyiz. Ancak 2010’da 2009’daki gibi tek yönlü bir gidiş olmayıp volatilite olacağını belirtmek istiyorum. Bazen iyi, bazen iyi olmayan haberler ve piyasalarla karşılaşacağız. Onun için bu dönemde pozisyon alırken, insanların profesyonelce davranması gerekiyor. Bireylerin özellikle tasarruflarını değerlendirirken ve borçlanırken çok dikkatli olmaları ve uzmanlara danışmadan tasarruflarına yön vermemeleri ve borçlanmamaları gerekiyor.

 

Moody’s’in not artırımını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artışla Ba2’den Ba3’e yükseltti.  Bu Aralık 2005’ten beri yapılan ilk not artışı. Eylül 2009’da görünümün durağandan pozitife  çevrilmesi  muhtemel bir not artışının sinyali olarak algılanmıştı. Bu artış Türkiye açısından olumlu bir gelişme. Türkiye’ye gelen yabancı sermaye girişindeki canlanmaya olumlu etkisi olacak. Ayrıca Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini de olumlu yönde etkileyecek. Global kriz sonrasında derecelendirme kuruluşlarından arkaya arkaya gelen bu artışlar Türkiye’nin pozitif ayrışması  ve önümüzdeki dönemlerde hakettiği yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşması açısından  özel bir önem taşıyor.

 

Siyasetteki gerginlik ekonomiyi nasıl etkiliyor?

57 yaşındayım ve 34 yıldır bankacılık yapıyorum. Siyasetin geriliminin az olduğu dönemleri çok az hatırlıyorum. Bizim ülkede siyaset zaman zaman çok alevlense de hiçbir zaman sükûnete ermiyor. Bu siyasetin özünden mi, Akdenizli veya Doğulu olmamızdan mı ? Yoksa bulunduğumuz bölgenin çok dinamik olması nedeniyle siyasetin de çok dinamik olmasından mı kaynaklanıyor? Doğrusu çok karar veremiyorum. Ama bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Eskiden siyasi tansiyon ekonomide çok ciddi zikzaklara neden olurdu. Şimdi o kadar olmuyor. Bunu da olumlu olarak değerlendiriyorum. Hem alıştık, hem ekonomi daha güçlendi.

 

Erken seçim bekliyor musunuz?

2010 yılında erken seçim beklemiyorum. Ama erken seçimin lafı, erken seçimin konuşuluyor olması bile olumsuzdur. Çünkü belirli bir konu ile ilgili beklentiye girmek demek hem piyasaları, hem karar vericileri olumlu alacakları kararlarda biraz tereddüde sevk eder. O nedenle bunun olumlu olmayacağı, çok fazla konuşulmaması gerektiği kanaatindeyim.

 

Reel sektöre 1 milyar dolarlık kaynak aktaracak

 

TSKB olarak 2010 yılında reel sektöre ne kadar kaynak aktaracaksınız ?

2009 yılında TSKB olarak kendi tarihimizin en yüksek fonlamasını alarak 1.1 milyar dolar fonlama yaptık. Bunu da Türk ekonomisinin ihracatının finansmanında, KOBİ’lerin finansmanında ve enerji yatırımlarının finansmanında kullandırıyoruz. 2010 yılında da 750 milyon dolar daha civarında yeni kaynak elde edebileceğimizi düşünüyoruz. Buna karşılık da 2010 yılında 1 milyar dolar civarında yeni kredi kullandırmayı planlıyoruz. Bunun da ağırlığı enerji sektöründe olacağı, diğerinin de KOBİ’lerde yoğunlaşacağını öngörmekteyiz.

 

En büyük sıkıntı istihdam olacak

 

Büyüme tahmininiz nedir?

Büyüme biraz yüzde 4’ün üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Enflasyonun da yüzde 6-7 seviyelerinde kalacağını, bunun büyüme ile beraber gelmesi halinde ki, 2010’un 2009 yılına göre çok çok olumlu olacağını düşünüyorum. Türkiye ekonomisi için 2010 yılında en büyük sıkıntı istihdam olacaktır. İstihdamda bir düzelme olsa bile çok minimum bir düzelme olacak. İşsizliğin azalması konusunda yeterli olmayacaktır.

 

TL mevduat hâlâ cazip görünüyor

 

Yatırımcı parasını nereye yatırsın ?

Bireysel yatırımcının TL’de kalmasından yanayım. TL faizde gene uzmanından görüş alarak hangi döneme dair parasını bağlayacağını karar vermeli. Ama 2010 yılı içerisinde çok ciddi bir faizde zıplama olmayacağına göre bağlanabilecek bugünkü fiyatların üzerinde bir fiyatla mevduata yatırılması çok yanlış olmaz. Ama yine de uzmanından destek alınmasında yarar var.

 

İMKB % 20-25 yükselir

 

Yıl sonu dolar, borsa ve faizler ne olur ?

Dolar, 2010 yılında diğer para birimlerine karşı daha çok değer kazanacak. Ama dolar ve euro gibi iki ana para birimini aldığınız zaman TL karşısındaki sepet değeri, 2009’dan çok farklı olmayacak. Belki bir miktar geri bile gelebilir. Dolar-euro paritesini 1.35-1.40 bekliyoruz. Kuru da 1.50 TL’nin biraz üzerinde veya aşağında bekliyoruz. Politika faizlerinin bu yıl ilk yarıda hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini, aynı şekilde piyasa faizlerinin volatil olabileceğini, yukarı çıkıp aşağı inebileceğini tahmin ediyoruz. Ancak yılın son çeyreğine doğru dünya ekonomilerindeki düzelmeye paralel olarak politika faizlerinde bir miktar yukarı çıkış olabilir. Türkiye borsası için ise dolar bazında yüzde 20 ila yüzde 25 arasında bir artış olabileceğini düşünüyorum.

 

Hangi hisselerde hareketlilik bekliyorsunuz ?

Mali sektör, İMKB’nin lokomotifi. Buna bir takım reel sektör firmaları da katılacak. Global krizden çıkarken hangi sektörler daha dinamikse o sektörlerde biraz daha toparlanma olacak. Son çeyreğe doğru gayrimenkul ve taahhüt sektöründe olumlu beklentilere başlanacağını düşünüyorum. 

 

Otoyol ve liman özelleştirmesinde ÖİB danışmanı

 

Halka arzlar ve özelleştirme gelirlerine ilişkin beklentileriniz ?

2010 yılında özelleştirmede  önemli bir merhale alınacağını düşünüyorum.  2010 yılı özelleştirme gelirlerinin 2009 ile kıyaslanmayacak derecede yüksek olacağını, en azından 2009’un üç, dört katını aşacağını düşünüyorum.  

 

Sizin aracılık edeceğiniz halka arz ve özelleştirme işlemleri var mı ?

Limanların ve otoyolların özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi’nin danışmanıyız. Onların da bu sene içerisinde birçoğunun sonuçlanacağını düşünüyoruz.

 

Demirçelik ve gıdada yatırımlar artar

 

Yatırımlarda yeniden ne zaman canlanmaya başlar ?

2010 yılının ikinci yarısından itibaren daha olumluya döner. Özellikle demirçelik, gıda ve otomotivde yatırımlar başlayabilir. Çünkü otomotiv özellikle 2008 ve 2009’da çok yavaşladı. Ama 2010 yılının ikinci yarısından sonra toparlanmaya başlayacağını düşünüyorum. Bu da dünya çapındaki toparlanmayla beraber başlayacak.

www.aksam.com.tr / 11.01.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: