Elektrik için güneş tarlaları geliyor ...
 
 

Pamuk yerine güneş ekecekler …

Denizli nin DSP li Akköy Belediye Başkanı Kılbıyık, bir dönem 5 bin ton pamuğun ekildiği tarlalardan artık 235 ton ürün alındığını belirtirken, ekonomiyi canlandırmak için boş kalan araziye güneş panelleri dikilmesini önerdi.

 

Denizli Akköy Belediye Başkanı Abdullah Kılbıyık, bir dönem 5 bin ton pamuğun kaldırıldığı ilçede artık 235 ton ürün elde edildiğini belirterek, ilçe ekonomisini canlandırmak için tarlalara güneş panelleri dikilmesini önerdi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Temiz Enerji Evi Müdürü Doç. Dr. Kemal Öztürk, projenin sonuna yaklaşıldığını belirterek, öneriye sıcak bakılabileceğini söyledi. DSP li Belediye Başkanı Abdullah Kılbıyık, Akköy ovasında kota ve ekonomik nedenlerden ötürü artık pamuğun ekilmez olduğunu, tarlaların boş kalması ile birlikte ilçe ekonomisini de zayıfladığını belirtti.

 

ÜRETİCİ VAZGEÇTİ

Denizli de en kaliteli pamuğun Akköy ve Pamukkale ovalarında yetiştiğini anlatan Kılbıyık, " Akköy de bir dönem, 300 aile 12 bin dönüm alanda yıllık 5 bin ton pamuk elde edebiliyordu. Ancak, kota uygulaması, girdi maliyetlerinin fazlalığı ve pamuk taban fiyatının düşüklüğü nedeniyle üretici pamuk ekmekten vazgeçti. Geçtiğimiz yıl Akköy İlçesinde 10 aile bin dönüm alandan 235 ton pamuk elde etti " diye konuştu.

 

Tarlaların yıl boyu güneş aldığını işaret eden Başkan Kılbıyık, " Özel bir şirket bize gelerek güneş panelleri kurma ve bu paneller sayesinde güneş enerjisinden elektrik elde etme teklifinde bulundu. Fakat biz güvenemediğimiz için kabul edemeyeceğimizi söyledik. Üniversitemizin böyle bir çalışması olduğunu biliyoruz. Bu kaynaktan yararlanmak istiyoruz. Bunun için üniversitemizin burada çalışma yapmasını arzu ediyoruz " dedi.

 

Yapılan çalışmalarda sona geldi

PAÜ Temiz Enerji Evi Müdürü Doç. Dr. Kemal Öztürk, güneş tarlaları oluşturarak elektrik enerjisi üretmek için geçen yıl başladıkları çalışmanın sonuna yaklaştıklarını, bu yıl 300 metre uzunluğunda toplam bin 700 metrekare alana güneş panellerinin yerleştirileceğini söyledi. Bin 700 metrekare alandan 1 megavatlık elektrik enerjisi elde etmeyi planladıklarını kaydeden Öztürk, " Bereket Enerji nin destek olduğu proje, parabolik aynalar kullanılarak, güneş tarlaları oluşturulmasını, buradan da elektrik enerjisi elde edilmesini amaçlıyor " dedi.

 

Öztürk, Akköy Belediyesi nin önerisine sıcak bakılabileceğini ancak bunun Ar-Ge çalışmalarının tamamlanmasından sonra kendilerine destek veren kurumun kararıyla olabileceğini belirtti. Modelin ABD de bir uygulamadan esinlenerek geliştirildiğini anlatan Öztürk, sistemin tamamen Türk mühendisliğinin bir ürünü olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

 

" Bu sistemde parabol şeklinde aynalar yapılarak, güneşe doğru yönlendiriliyor. Çok büyük bir alanda güneş ışınları toplanarak parabol aynanın odak noktasına yansıtılıyor. Burada cam borular içinde bulunan su 250 dereceye kadar ısıtılabiliyor. Sonra da buradan elde edilecek buhar gücüyle elektrik üretiliyor " dedi.

www.yeniasir.com.tr / 08 Ocak 2010

-.-

DENİZLİ Hakkında

Tarihçe

Denizli şehri, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Bu şehir M.O.( 261 - 245 ) yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiyokustheos tarafından kurulmuş ve karısının adına izafeten LAODICIA denilmiştir. Türkler Denizli havalisini zaptettikten sonra, şehrin suyunun bol bulunduğu bugünkü Kaleiçi mevkiine naklettirmişlerdir. Denizli adına, tarihi kaynaklarda başka başka isimler olarak rastlamaktayız. Selçuklu kayıtları ve Denizli mahkemesi serciye sicilleri (Ladik) ismini vermektedir. Ibni Batuta nın seyahatnamesi (Tunguzlu) denilmektedir. Mesalikullebsar da da (Tunguzlu) olarak kaydedilmiştir. Timurlenk in zafer namesini yazan, Ser afettin Zemdi (Tenguzlug) ve (Tonguzlug) gibi iki isimden bahsetmektedir. Tensiz kelimesi eski Türkçe de Deniz demektir. Tunguzlu ise bugünkü imlasıyla Denizli demektir. Netice olarak Denizli adi, Tunguzlu ve Tunguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan agıza, Denizli kelimesi haline gelmesinden bugünkü seklini almıştır.

İklim

Denizli ili Ege Bölgesinde olmasına rağmen, Ege Bölgesinin iklimi tamamen görülmez. Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. Denizli de dağlar genel olarak denize doğru dik olduğundan, denizden gelen rüzgarlara açık bulunmaktadır. Kışlar ilik ve yağışlı geçmektedir.

Coğrafi Konum

Denizli, Anadolu Yarımadası nın güneybatı, Ege Bölgesi nin doğusunda yer almaktadır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır. Denizli İli nin her uç bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli ili 28o38 - 30o05 doğu meridyenleri (doğu uç noktası; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Koyu Dinar sınırında Efekli Tepe, bati uç noktası; Buldan ilçesi Alandız Koyu, Manisa - Sarıgöl sınırında Tezek tepe) 38o29 - 38o52 kuzey paralelleri (Kuzey uç noktası; Çivril Çapak Koyu, Afyon sınırında Avgan Damları mezarlığı, güney uç noktası; Çameli - Muğla sınırında Karabayır Koyu) arasında yer alır. Denizli ili doğuda Burdur, Isparta, Afyon; batıda Aydın, Manisa; güneyde Muğla; kuzeyde Uşak illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11.868km2, denizden yükseltisi ise 428m dir.

www.denizli.gov.tr / Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: