Kriz tükenmeye başladı ...
 
 

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, aralık ayıyla birlikte krizin bitmeye başladığını belirterek, 2010 yılında krizin değil, büyümenin konuşulacağını söyledi.

 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Çevre Uzmanlık Grubu tarafından enerji politikaları, fırsatlar ve tehditler temalı toplantı düzenlendi. BUSİAD Evi ndeki toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Arif Özer, günümüzün en popüler sektörünün enerji sektörü olduğunu söyledi. Enerji güvenliğinin de artık ülkelerin en önemli konusu olduğunu belirten Özer, ülkelerin bağımsızlığının da enerji bağımsızlıklarıyla örtüştürüldüğünü ifade etti. Fosil yakıtlarının ise ömrünün kısıtlı olduğunu kaydeden Özer, " Dünyanın enerji ihtiyacı her sene yüzde 4-5 civarında artıyor. Fakat petrolün 2030 yılında biteceği varsayılıyor. Kömürün 90-100 yıl, doğalgazın ise 120 yıllık ömrünün kaldığı söyleniyor. Bu yüzden de yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili önemli çalışmalar var. Bu konuda dünya ülkeleri bir savaş içerisinde " dedi.

 

Toplantıda konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı olan Mahmut Yılmaz ise Türkiye deki elektrik ve doğalgaz yapılanması hakkında açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Dünyada enerji piyasasının gelişen bir piyasa olduğunu anlatan Yılmaz, insanların refah için daha fazla enerji talep ettiğine, bu talebi karşılarken de çevreye zarar vermemek gerektiğini söyledi. Öte yandan sanayi kuruluşlarının sürekli enerjinin pahalılığından şikayet ettiğine dikkat çeken Yılmaz, " Bu enerjiyi ucuzlatmak adına devletin iyi bir çalışma yapması gerekiyor. Bu noktada yapılanların istenen noktaya gelmediğini düşünüyorum. Doğalgaza zam yapılmasının aksine bir indirim yapılması da gerekir. 2008 ve 2009 da al ya da öde den dolayı Türkiye nin mükellefiyetleri var. İran a 8 milyon dolar, Rusya ya 2.7 milyar dolar civarında para ödeniyor. Bu paralar aslında tüketimin azlığından dolayıdır. Türkiye nin yapmış olduğu kontratlar yüksek, ama tüketim alt seviyede. Bunun sebebi de doğalgaz fiyatlarının yüksek olmasıdır. ALTERNATİF yakıtlarla mükayese edildiğinde de doğalgaz pahalı kalıyor. Bundan sonra doğalgazın fiyatını artırmak yerine promosyon yaparak doğalgazı daha fazla tüketmeye sevk etmek daha akıllı bir durumdur. Sadece bütçeye kaynak bulmak için doğalgaza zam yapılması doğru olmaz " diye konuştu.

 

Sanayi bölgelerindeki durumu da değerlendiren Yılmaz, " Aralık ayıyla gelen rakamlar artık krizin tükenmekte olduğunu gösteriyor. Türkiye geneline bakıldığı zaman küçülme rakamlarının sanayi bölgelerinde yakalandığını görüyoruz. Başlangıç ve sonu arasında yüzde 90 oranında bir iyileşme olduğunu görüyoruz. 2010 yılında krizi değil, büyümeyi konuşacağız " şeklinde konuştu.

İHA / Bursa / 07.01.2010

-.-

BURSA Tarihi

Bursa Tarihi

Eski adı: Yunanca "Προύσα" Prussa veya Brusa dır. Yapılan araştırmalar Bursa yöresinin M.Ö. 4000 lerden beri çeşitli yerleşimlere sahne olduğunu göstermektedir. Bu topraklara M.Ö. 13. yüzyıldan sonra Bitinler ve Misler yerleşti. İlk çağda Bitinya ve Misya nın komşu olduğu bir alanda yer alan yöre M.Ö. 7. yüzyılda Lidya nın, M.Ö. 546 da da Perslerin egemenliğine girdi. M.Ö. 334 e kadar süren Pers egemenliği boyunca Bitinyalılar kendi yöneticilerini seçme hakkına sahipti. M.Ö. 328 de Bitinya Krallığı kuruldu. Kral Zipoetes döneminde gelişen krallık, oğlu I. Nikomedes zamanında en güçlü haline ulaştı. M.Ö. 230-182 arasında Bitinya kralı olan I. Prusias Bursa kentinin kurucusu olarak kabul edilir. Bursa adının da kentin o zamanki adı Prusa dan kaynaklandığı sanılmaktadır. M.Ö. 74 te Roma ya bağlanan Bitinya nın başkenti Prusa dan Nikomedeia ya (İzmit) taşındı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans yönetiminde kalan Bursa, imparatorluğun Doğu Eyaleti ne bağlı beş diyosezden Asya Diyosezi sınırları içindeydi. Kent özellikle 11. yüzyılda Selçukluların saldırısına uğradıysa da 14. yüzyıla değin Bizans yönetimi altında kaldı. Uzun çatışmalardan sonra 1326 da Orhan Bey Bursa yı alarak Osmanlıların başkenti yaptı. Bursa nın fethi (1326 yılında) ile kurulan Bursa Mehterhanesi 1826 yılında Yeniçeriliğin kaldırılışıyla beraber kapatılmıştır. Bursa 1365 te Edirne nin başkent yapılmasına kadar bu durumunu korudu. Bursa, İstanbul un fethi ne kadar Osmanlıların en önemli merkeziydi.

 

Bursa 14.yy dan itibaren İran dan gelen ipeğin ve Hindistan-Cidde-Halep üzerinden gelen baharatın sayesinde ekonomik açıdan büyük bir gelişme gösterdi. Özellikle 16.yy da doruğa cıkan ipek ve baharat ticareti kente büyük canlılık kazandırdı. Kentin meşhur İpek, Koza, Fidan, Emir Hanları bu ticaretin kalbinin attığı yerlerdi. Bu dönemde kentin nüfusu 75bin e yakındı. Batı Avrupa dan gelen birçok tüccar, ozellikle Floransa ve Venedik ten gelen İtalyanlar bu dönemde kente yerleşip, ipek ve baharat karsılığında Batı Avrupa mamulü yünlü dokumaları satmaya başladılar. Bursa da satin alınan ipek ve baharat burdan Istanbul a geçiyor, oradan da ya Ege/Akdeniz üzerinden İtalya ve Batı Avrupa pazarlarına, ya da Karadeniz üzerinden Kili-Akkirman-Liviv (bugünkü Ukrayna) güzergahını izleyerek Orta ve Doğu Avrupa pazarlarına çıkıyordu. Hem Osmanli Imparatorluğu na hem de Bursa ya büyük zenginlik getiren bu ticaret, 17.yy dan itibaren Ingiliz ve Hollandalılarin Hint Okyanusu nda hakimiyeti ele geçirip, baharat ve ipegi Avrupa ya Ümit Burnu üzerinden direk taşımaya başlamalarıyla giderek azalmış ve önemini kaybetmiştir.

 

Bursa yöresi 1900 lerin başında Hüdavendigar Vilayeti nin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877 de kuruldu. Kurtuluş Savaşı yıllarında çeşitli yörelerinde ayaklanmalar çıkan Bursa 8 Temmuz 1920 de Yunanlılarca işgal edildi; 11 Eylül 1922 de işgalden kurtuldu.

www.bursa.gov.tr / Ocak 2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: