Çevre ve enerjiye 1 milyar dolarlık kredi …
Dünya Bankası (DB), 2010 yılında çevre ve enerji sektörlerine yönelik 1 milyar dolarlık finansman sağlayarak rekor kıracak.
Dünya Bankası (DB), 2010 yılında çevre ve enerji sektörlerine yönelik 1 milyar dolarlık finansman sağlayarak rekor kıracak. DB, program kredilerinin tamamı kapsamında ise bu yılın ilk yarısında toplam 2 milyar dolarlık kredi kullandıracak. Kesinleşmemiş finansman programına göre, bu rakamın 1 milyar doları enerji ve iklim değişikliğine ayrıldı. Böylece bu kredi miktarı çevre ve enerji alanında bugüne kadar verilen en büyük DB kredisi olacak. 2 milyar dolarlık paketin geri kalan kısmı ise istihdam ve büyümeyi destekleme amaçlı olarak kalkınma projesine gidecek. Böylece DB, Türkiye yi yatırımlar ve kriz sonrası ekonomik iyileşme alanlarında desteklemiş olacak. DB nin enerji ve çevre konularını kapsayan ve şimdilik 1 milyar dolar olarak öngörülen krediyi ise 29 Nisan tarihinde serbest bırakması planlanıyor.
Dünya Bankası, bu yılın ilk kredi dilimini çevre ve enerji sektörlerine yönelik kullandıracak. "Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Kredisi" adı altında 1 milyar dolarlık finansman sağlanması hedefleniyor. Bu kredi ile 9 uncu Kalkınma Planı kapsamındaki hedefler ve Türkiye nin kriz yönetiminin ardından kriz sonrası iyileşme dönemindeki ekonomik büyümesi desteklenmiş olacak. Proje bilgi dökümanına göre, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarına önemli ölçüde etkisi bulunuyor. Sera gazı emisyonunun azaltıcı çalışmalar enerjide sürdürülebilirliğe destek anlamında büyük önem taşıyor. Ayrıca, Türkiye deki enerji etkinliği, enerji güvenliği ve çevre ilişkisi ise Avrupa Birliği nin (AB) iklim, enerji ve çevresel amaçları ile oldukça tutarlı durumda bulunuyor. Bu durumun AB ye uyum sürecine katkı sağlaması beklenirken, kredi ile bu uyum sürecinin de desteklenmesi hedefleniyor.
PROJENİN AMACI NE
Proje; enerji sektörü, iklim değişikliği ve sürdürülebilir çevre yönetimi olmak üzere 3 amaçta toplandı. Enerji sektörüne yönelik destek 2009 yılında verilen 800 milyon dolarlık kredi ile başlamış oldu. Bu kredi enerji fiyatları, elektrik pazarı, yenilenebilir enerji, enerjinin etkin kulllanımı, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmeleri ile gaz arzı güvenliği ile doğalgazın toptan satış pazarında kullanılması hedeflendi. Bu alanlar yeni alınacak 1 milyar dolarlık kredi ile de desteklenmeye devam edilecek. Yeni kredi ile aynı zamanda Aralık 2009 da onaylanan Türkiye nin Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi de desteklenecek. Bunun yanı sıra sürdürülebilir çevresel yönetim için ilgili sektörler ve alt sektörlere odaklanılacak ve AB ile yeni açılan çevre faslında uyum çalışmaları desteklenmeye sağlanacak. DB, böylece 2010 yılında önce enerji ve çevre sektörlerine finansman sağlayacak. Bu yıl DB kredilerinden pay alacak ikinci önemli alan ise istihdam ve ekonomik büyümeyi gözeten kalkınma projeleri olacak. Bu alana da 1 milyar dolarlık destek verilecek.
www.haberturk.com / 05.01.2010
-.-
DÜNYA BANKASI Hakkında
Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD) adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.
Günümüzde dünya devletlerinin 185 i Banka üyesidir. Bunlardan 11 i, Banka sermayesinin %55 ine sahiptir. Türkiye nin sermayedeki payı ve oy gücü %0,5 düzeyindedir.
Dünya Bankası Guvernörler Kurulu, İcra direktörleri Kurulu, Başkanlık organları tarafından yönetilmektedir. Guvernörler Kurulu, üye devletlerin atadıkları birer guvernör ve vekilinden oluşmakta ve yılda bir kez toplanmaktadır. İcra direktörleri Kurulu iki yıl için görevlendirilen 24 üyeli ve sürekli karar organıdır.
Zaman içinde bir grup haline gelerek Dünya Bankası Grubu (World Bank Group) adını alan kuruluşun bünyesinde beş ana kurum yer almaktadır.
Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası - IBRD 1945 yılında kurulmuş olan ve gelişmekte olan ülkelerin kamu sektörüne kredi açan bölümdür. Türkiye kuruma 1947 yılında üye olmuştur. Kişi başına GSMH ya göre yapılan dört gruplu sınıflandırmada Türkiye III. Grupta yer almakta, böylece 5 yıl geri ödemesiz 17 yıla kadar vadeli kredi kullanabilmektedir. Türkiye nin sermaye ve oy gücü %0,5 düzeyindedir.
Uluslararası Kalkınma Birliği - IDA 1960 yılında kurulmuştur. Kişi başına gelir bakımından yoksulluk çizgisinin altında kalan ülkelere kredi açmaktadır. Bu ülkelere genel olarak sıfır faizli ve 35-40 yıl vadeli kredi kullandırmaktadır. Türkiye IDA ya 1960 yılında katılmıştır; toplam sermaye içindeki payı %0,9 dur ve bu fondan kredi kullanmamaktadır.
Uluslararası Mali İşbirliği - IFC 1956 yılında kurulmuştur. Bu parça, gelişmekte olan ülkelerde özel sektöre kredi açmak ve özel sektörün gelişmesini sağlamak ile görevlidir. Türkiye, bu kuruma kurulduğu yıl katılmıştır ve toplam sermaye içinde %0,6 paya sahiptir.
Çoktaraflı Yatırımlar Garanti Ajansı - MIGA 1985 yılında kurulmuştur. Gelişmekte olan ülkelerde yapılacak yabancı yatırımlara, ticari olmayan (döviz transfer zorluğu, kamulaştırma, millileştirme, vb.) riskleri karşılamaya dönük güvenceler sağlamak ile görevli parça olarak tasarlanmıştır. Türkiye MİGA ya 1988 yılında katılmıştır. Bu kurum içinde sermaye payı ve oy gücü %0,4 düzeyindedir.
Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi - ICSID 1965 yılında kurulmuştur. Merkez, arabuluculuk ve hakemlik davalarına bakan bir organdır. Tahkim ve Uzlaşma Panellerine ilişkin kurallar geliştirmekte, uzlaştırma komisyonu olarak iş görmektedir. Türkiye bu kuruma 1987 yılında katılmıştır.
tr.wikipedia.org/wiki / Ocak 2010