Türk enerji sektörü 2010
 
 

Enerji sektöründe birleşme ve satın alma faaliyetleri 2010 da hız kazanacak …

PwC Türkiye nin gerçekleştirdiği "Energy Deals 2009" araştırmasına göre Türk enerji sektöründeki birleşme ve satın alma faaliyetleri, işlem sayısında geçtiğimiz yılki düzeyi yakalasa da işlem değeri açısından yüzde 67 lik düşüşle 1,7 milyar dolarda kaldı.

 

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye, Türk enerji sektöründe faaliyet gösteren veya yatırım yapmayı düşünen yerel ve uluslararası yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla Energy Deals 2009 (Enerji sektöründe şirket birleşme ve satın almaları 2009) araştırmasını gerçekleştirdi.

 

Araştırmaya göre 2008 yılındaki rekor düzeydeki artışın ardından, 2009 yılında enerji sektöründe birleşme ve satın alma işlem sayısı benzer düzeyi korusa da, işlem değeri açısından büyük düşüş yaşandı. Sektördeki toplam işlem değeri yüzde 67 lik bir düşüşle bir yıl içinde 5,0 milyar dolardan 1,7 milyar dolara geriledi.

 

2009 yılındaki bu gerileme kısa ve orta vadede birleşme ve satın alma işlemlerinin duraklama dönemi dönemine girdiğini gösterse de, bu durum 2010 yılında doğalgaz ve elektrik dağıtımı ile elektrik üretim sektörlerinde devam etmesi öngörülen özelleştirmelerle 2010 un enerji sektörü için daha heyecan verici bir yıl olacağına dair beklentiler de korunuyor.

 

PwC Türkiye Enerji Sektörü Lideri Faruk Sabuncu araştırmayla ilgili olarak, "Küresel krizin etkilerinin devam ettiği mevcut ortamda, kredi piyasasında yaşanan sıkıntılar 2009 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinin yavaşlamasına neden oldu. Bununla birlikte iç piyasada toparlanması beklenen enerji talebi ve bölgede farklı piyasalara ulaşmayı planlayan dış aktörler için Türkiye nin oynayacağı rol, sektörde birleşme ve satın almaların tekrardan hız kazanacağını gösteriyor" dedi.

 

PwC Türkiye Şirket Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu da, "Küresel yatırım ortamındaki belirsizlikler 2009 yılındaki birleşme ve satın alma işlemlerini olumsuz etkilese de 2008 ile aynı düzeyde kalan işlem sayısı Türkiye ye olan ilginin bir göstergesi. Gündemdeki özelleştirmelerin hız kazanması 2010 yılında yeni bir rekorla 6 milyar doları aşan birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

 

2009 yılı çok yüksek değerli "mega" birleşme ve satın alma işlemlerine sahne olmasa da, 19 adetlik işlem sayısı ile Türk enerji piyasasına olan ilgi devam etti. Bununla birlikte, finansal piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle işlem değerleri üçte biri oranına gerileyerek 1,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2008 in aksine, 2009 daki işlemlerin hiçbiri "mega işlem" düzeyinde olmadı ve işlem değerleri 2008 yılı öncesine geriledi. 2009 yılında gerçekleşen en yüksek işlem 485 milyon dolarlık değeri ile Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi nin özelleştirmesi oldu.

 

Yılın son çeyreğinde gerçekleştirilen 4 ihale ile birlikte, elektrik dağıtım sektöründe devam eden özelleştirmeler, 2009 yılında toplam işlem değerinin yüzde 72 sini oluşturdu.

 

Elektrik üretim sektöründe ise, özellikle yenilenebilir enerji piyasasına ilişkin teşvik mevzuatındaki belirsizlikler ve finansal kriz nedeniyle 2009 yılında durgunluk hakim oldu.

 

Petrol dağıtım ve gaz arama ve çıkarma sektörlerinde ise, 2008 yılında 649 milyon dolar olarak gerçekleşen birleşme ve satın alma faaliyetinin değeri 2009 yılında iki adet işlemle sadece 55 milyon dolarda kaldı.

 

Elektrik üretimi ve dağıtımı ile gaz dağıtımı sektörlerinde gerçekleşen birleşme ve satın almalardaki işlem sayısı 1 adet artışla 17 ye ulaşsa da toplam işlem değeri 4,4 milyar dolardan 1,6 milyar dolara geriledi. 12 işlem sayısı ile elektrik piyasası en hareketli piyasa oldu.

 

Yerli yatırımcılar özelleştirmelere yönelirken yabancı oyuncular elektrik üretimine ağırlık verdi. Hükümetin, elektrik dağıtım piyasasındaki özelleştirme faaliyetlerini 2011 yılına kadar tamamlama konusundaki beyanlarıyla bu alanda gerçekleşmesi beklenen işlemlerin 2010 yılında bu Türkiye enerji piyasasındaki faaliyetlerin önemli bir kısmını teşkil etmesi bekleniyor. Buna ilaveten, Başkent Doğalgaz özelleştirmesinin tamamlanması ve İGDAŞ ın da ihaleye çıkarılmasına ilişkin beklentiler de 2010 yılına ait umutları destekliyor.

 

Yoğun liberalizasyon gündemi ve artan yatırım iştahı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye enerji sektöründe 2010 yılında yeni bir rekorla 6 milyar doları aşan birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşmesi bekleniyor.

www.haberflash.com / 04.01.2010

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: