Küresel güneş elektriğinde potansiyel ve pazarın gelişimi
 
 

Güneş elektriği endüstrisinin küresel durumu …

Güneş elektriği pazarı hızlı büyümeye devam ediyor. Örneğin 2008 yılının sonuna kadar kümülatif olarak kurulan PV (fotovoltaik) sistemlerin kapasitesi 14 bin 730 megavatı buldu. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse 2000 yılının sonunda bu rakam 1200 megavattı. Dünyada kurulu PV hücre ve panel miktarı 1998 den beri her yıl yüzde 35 den fazla artıyor. Bu da her yıl 13 milyon euroluk bir değere tekabül ediyor.

 

Büyük üretici firmalar arasında rekabet devamlı yükseliyor ve özellikle ABD, Çin ve Japonya da yeni üretim teknolojileri geliştiriliyor, fabrikalar kuruluyor. Aynı zamanda Almanya, İspanya, İtalya, Fransa, Güney Kore ve Amerika gibi birçok ülkede de güneş elektriği pazarının uygulamalarının gelişmesi için politik olarak da sektöre destek veriliyor.

 

KÜRESEL ELEKTRİK ÜRETİMİNDE PV SEKTÖRÜNÜN KATKISI

2030 yılına kadar yapılan senaryolara göre, PV sistemleri tüm dünyada üretilen elektriğin 2 bin 600 teravat saatini karşılayabilecek. Bu rakama göre dünya popülasyonunun yüzde 14 ünün elektriği karşılanabilecek.

 

Güneş güç sistemlerinin yıllık kurulu kapasitesinin 2030 yılına kadar 281 gigavata ulaşacağı tahmin ediliyor. Özellikle endüstrileşmiş ülkelerde bu miktarın yaklaşık yüzde 60 ının şebeke bağlantılı sistemler ile yapılacağı öngörülüyor.

 

GÜNEŞ POTANSİYELİ

Dünya üzerinde güneş güç sistemlerinin ihtiyaç duyduğu miktardan çok daha fazla güneş ışınımı düşüyor. Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınlarının miktarı küresel enerji tüketiminin 10 bin katını karşılayabilecek miktarda. Ortalama olarak her yıl 1700 kWh/m2 enerji açığa çıkıyor. US National Solar Radiation Database ve European Joint Research Center (JRC) gibi bilgi bankalarında Amerika ve Avrupa nın güneş radyasyon bilgileri yayınlanıyor. Tabi bu radyasyon verileri bölgesel olarak değişiklikler gösteriyor. Avrupa da ortalama enerji 1000 kWh/m2/yıl olarak tepit edilirken, Ortadoğu da bu değer 1800 kWh/m2/yıla tekabül ediyor. Şekil-1 de dünyanın çeşitli bölgelerinde PV üretiminin tahmin edilen potansiyel enerjisi görülebiliyor. Bilindiği üzere güneş radyasyonunun belli bir miktarı elektrik üretmek için kullanılabiliyor. Buna karşın klasik enerji kaynaklarında olduğu gibi atık bir enerji de meydana gelmiyor. Yapılan hesaplamalara gore Avrupa nın mevcut alanının yüzde 0.71 inin PV modül ile kaplanması tüm Avrupa nın enerji ihtiyacını karşılayabilme potaniyeline sahip.

 

PAZARIN GELİŞİMİ

Her geçen yıl daha fazla hükümetin PV sektörünü önemli bir teknoloji olarak görüp destek programları çıkarmasıyla bu alan büyük bir patlama gösterdi. Dünya kümülatif PV kurulu gücü 1994 yılında 502 megavat olarak hesaplanırken, bu rakam 2008 yılında 14 bin 730 megavata ulaştı. Büyüme miktarı her geçen gün ivmesini arttırmaya devam ediyor. Ayrıca yıllık büyümeler de oldukça dikkat çekici. Yıllık kurulum kapasitesi her geçen yıl büyük oranda artıyor.

 

SONUÇ

Güneş potansiyeli Avrupa dan çok daha fazla olduğu bilinen ülkemiz açısından önemli bir örneği olarak Almanya daki Yenilenebilir Enerji Yasası gösterilebilir. 1995 yılında küçük stabil büyümeler gösteren PV pazarı, 2004 yılında ve sonrasında yasanın revize edilmesi ile 2001 yılında 32 megavat olan yıllık üretimin 2008 yılında 1500 megavata çıkmasına vesile oldu. Çok az sayıda firmanın yer aldığı bir pazar, know-how ve yatırımlar ile panel, hücre ve dilim üretiminde dünyanın önde gelen firmalarını barındıran büyük bir endüstri haline geldi ve istihdam yaratıldı. Ülkemizde de Yenilenebilir Enerji Kanunu nda yapılması beklenen yeni destek programları ile büyük ve teknolojik bir pazar yaratılabilecek ve yerli imalatın büyümesi sağlanabilecek.

 

Ülkemizin bu büyük güneş potansiyelini değerlendirmesi mutlak suretle gereklidir.

www.globalenerji.com.tr / Sayı 63

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: