Abdullah Gül İklim Zirvesinde
 
 

İklim Zirvesi nde konuşan Gül den çağrı …

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda, " Bütün ülkeler olanakları doğrultusunda üstlerine düşen sorumluluğu almalı. Diğer bir deyişle, bedel ödemeyen kalmamalı " dedi.

    

Gül, Danimarka nın başkenti Kopenhag da gerçekleştirilen BM 15. İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi nde yaptığı konuşmaya, Türkiye Cumhuriyeti adına, Danimarka hükümeti ve halkına bu tarihi konferansa ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ederek başladı.

 

İnsanlığın, bütün toplumların kaderinin birbiriyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu bir döneme girdiğinin altını çizen Gül, " Hiç kimsenin Ben yalnızca kendi ülkemde, kendi bölgemde yaşıyorum demeye hakkı yok. Küresel olaylar ve eğilimler uluslararası sınırları tanımaz. Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirir. Son iki yılda önemli gelişme sağlanan küresel işbirliğinin ruhunda da bu var. " diye konuştu.

 

Şimdi daha ileri adımlar atılması için zamanın geldiğini ifade eden Gül, Türkiye nin Kopenhag Konferansı ndan kapsamlı bir belge çıkmasını beklediğini dile getirdi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Kopenhag daki temel amacın, Çerçeve Sözleşmesi nin " İklim değişikliğiyle mücadelenin ortak ancak farklı sorumlulukların olduğu bir konu " olduğu yönündeki temel prensiplerden biri üzerine oturan adil ve etkin bir anlaşmaya ulaşmak olması gerektiğini söyledi.

 

Gül, " Bütün ülkeler olanakları doğrultusunda üstlerine düşen sorumluluğu almalı. Diğer bir deyişle, bedel ödemeyen kalmamalı " diye konuştu.

 

Konferansın sonunda çıkması beklenen yeni belgenin Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü nün ana amacını yansıtması gerektiğini belirten Gül, 2007 de kabul edilen ve azaltım, uyum, teknoloji ve finans üzerine kurulu olan Bali Eylem Planı nın içini doldurması gereğine işaret etti.

 

Azaltım ve uyumun küresel maliyetinin arttığının bilimsel olarak görüldüğünü kaydeden Gül, bu bağlamda gelişmiş ülkelerin tarihi sorumlulukları kapsamında emisyon azaltımına yönelik acil taahhütte bulunması, buna ek olarak gelişmekte olan ülkelerin, modern düşük karbonlu ekonomiye geçiş konusunda hızlanması gerektiğini söyledi.

 

Gül, bu önemli geçiş sürecinde gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden teknoloji transferine ve finansal desteğe ihtiyaç duyacağını da belirtti.

 

"Türkiye hızla gelişmekte olan bir ülke"

Türkiye nin, İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli tarafından, iklim değişikliğinin en olumsuz etkilerine maruz kalabilecek bölgelerden biri olarak nitelendirilen Doğu Akdeniz bölgesinde yer aldığını belirten Gül, bu durumun Türkiye yi kapsamlı uyum planları yapmak durumunda bıraktığını, ülke ekonomisine ek finansal yükler getirdiğini anlattı.

 

Gül, " Türkiye hızla gelişmekte olan bir ülke. Bizim ekonomik ve sosyal gelişimimiz kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Son 20 yılda yüksek büyüme oranları elde ettik. Ancak kişi başına gelir, kişi başına enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları Türkiye yi orta gelirli gelişmekte olan ülke kategorisinde gösteriyor. Bu da, Ek-1 de (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) yer alan diğer ülkelerden farklı bir konumda olduğumuz anlamına geliyor. Tüm Ek-1 ülkelerini gelişmiş olarak nitelemek yanlış olacaktır. Türkiye, bu bağlamda ulusal azaltım ve uyum hedeflerini gerçekleştirmek için teknolojik ve finansal destek almalıdır " dedi.

 

Türkiye nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli önlemler aldığına dikkati çeken Gül, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda yasal düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, " Amacımız Türkiye nin su, rüzgar, güneş ve jeotermal güç kapasitesini tam olarak kullanımını sağlamaktır " dedi.

 

Ülkede yürütülen ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Gül, 2008 den 2013 e kadar olan 5 yıllık süreçte 2.3 milyon hektar alanın ağaçlandırılmasını hedefleyen kampanyayı hayata geçirildiğini belirtti.

 

İstanbul da, dünyanın dört bir yanından gelen 33 bin kişinin katılımıyla 5. Dünya Su Forumu nun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini hatırlatan Gül, forum çerçevesinde iklim değişikliği ve uyum planlarının da ele alındığını anlattı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, bu konudaki çabaların artırılması ve hızlandırılması konusunda çalışıldığını, ayrıca Türkiye nin düşük karbon ekonomisine geçmek için temel altyapıyı tamamlamak için çalışmalarını sürdürdüğünü de vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, " Ekonomik ve mali kısıtlamalarımızı göz önüne aldığımızda zengin ülkelerin mali ve teknolojik yardımda bulunmasıyla hedefe ulaşılabilir. Türkiye, 2012 sonrası, adil, eşitlikçi, tarafsız, şeffaf ve başarılabilir yeni bir iklim rejimi içinde yer almaya isteklidir " dedi.

www.cnnturk.com / 17 Aralık 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: