Global kriz ve karbon vergisi ...
 
 

Karbonu sat bütçeni kapat …

IMF’ninİklim Zirvesi öncesi yayınladığı raporunda “ Karbonu azaltmaya yönelik bir fiyatlama, krizin zarar verdiği mali pozisyonları onarabilir ” denildi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliğiyle Mücadele Zirvesi bugün Danimarka’nın başkanti Kopenhag’da başlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirve öncesi IMF ‘İklim Politikaları ve Toparlanma’ başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda “ Daha dirençli bir iklim ortamı, makroekonomik istikrarı teşvik edip yoksulluğu azaltabilir ve temelde karbonu azaltmaya yönelik bir fiyatlama, birçok ülkedeki güçlü mali pozisyon gereksinimine katkıda bulunabilir ” denildi. Raporda, sürdürülebilir bir toparlanma ile etkin iklim politikalarının hedeflerini bir araya getirmenin hem zorluk hem de fırsatlar sunduğu vurgulandı. Raporda “ Daha kuvvetli bir emisyon fiyatlaması, krizin zarar verdiği mali pozisyonların onarımında temel ve verimli bir katkı yapabilir ” denildi.

 

100 ÜLKE KATILIYOR

Bugüne kadar iklim değişikliği konusunda düzenlenen en büyük zirve olan Kopenhag Zirvesi’ne şu ana kadar 100 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacaklarını açıkladılar. 18 Aralık’a kadar sürecek zirveye ABD Başkanı Barack Obama’nın 9 Aralık’ta katılacağı duyurulmuştu. Ancak katılım tarihi 18 Aralık olarak değiştirildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, zirvenin 17-18 Aralık’ta düzenlenecek üst düzey kısmına katılacak.

 

PAKET ANLAŞMA

Kopenhag’da uzlaşılması beklenen anlaşma, ‘paket anlaşma’ olacak ve iklim değişikliğiyle küresel mücadelede birçok önemli başlığı içerecek. Zirvenin ardından 6-12 ay içinde anlaşmanın uluslararası bağlayıcılık taşıyacak hale getirilmesi ve tüm devletlerin kabul etmesi için görüşmeler sürecek. Anlaşmanın derhal devreye girmesi için BM ülkelere destek sağlayacak.

 

‘Karbon vergisi’ getirilsin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “ İklim değişikliği müzakerelerinde ABD ve AB’nin taraf olduğu ancak Çin ve Hindistan gibi belli başlı ülkelerin kapsam dışında kaldıkları bir anlaşma sağlanması ve Türkiye’nin de bu anlaşma kapsamında bağlayıcı nitelik taşıyan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yükümlülükler üstlenmesinin sonucunda, üretici sektörlerimizin bu tip sınırlamaları üstlenmeyen gelişme yolundaki ülkeler karşısındaki rekabet gücü olumsuz etkilenebilecektir ” dedi.

 

Büyükekşi “ Bu şartlarda, bir taraftan emisyon izinlerinin ücretsiz dağıtılması diğer taraftan ise yükümlülük üstlenmeyen ülkelerden yapılacak ithalattan sınırda bir ‘karbon vergisi’ alınması seçeneği tartışmaya açılmalıdır ” dedi.

www.stargazete.com / ekonomi / 07.12.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: