Karbonu sat bütçeni kapat …
IMF’nin İklim Zirvesi öncesi yayınladığı raporunda “ Karbonu azaltmaya yönelik bir fiyatlama, krizin zarar verdiği mali pozisyonları onarabilir ” denildi.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliğiyle Mücadele Zirvesi bugün Danimarka’nın başkanti Kopenhag’da başlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı zirve öncesi IMF ‘İklim Politikaları ve Toparlanma’ başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda “ Daha dirençli bir iklim ortamı, makroekonomik istikrarı teşvik edip yoksulluğu azaltabilir ve temelde karbonu azaltmaya yönelik bir fiyatlama, birçok ülkedeki güçlü mali pozisyon gereksinimine katkıda bulunabilir ” denildi. Raporda, sürdürülebilir bir toparlanma ile etkin iklim politikalarının hedeflerini bir araya getirmenin hem zorluk hem de fırsatlar sunduğu vurgulandı. Raporda “ Daha kuvvetli bir emisyon fiyatlaması, krizin zarar verdiği mali pozisyonların onarımında temel ve verimli bir katkı yapabilir ” denildi.
100 ÜLKE KATILIYOR
Bugüne kadar iklim değişikliği konusunda düzenlenen en büyük zirve olan Kopenhag Zirvesi’ne şu ana kadar 100 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacaklarını açıkladılar. 18 Aralık’a kadar sürecek zirveye ABD Başkanı Barack Obama’nın 9 Aralık’ta katılacağı duyurulmuştu. Ancak katılım tarihi 18 Aralık olarak değiştirildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, zirvenin 17-18 Aralık’ta düzenlenecek üst düzey kısmına katılacak.
PAKET ANLAŞMA
Kopenhag’da uzlaşılması beklenen anlaşma, ‘paket anlaşma’ olacak ve iklim değişikliğiyle küresel mücadelede birçok önemli başlığı içerecek. Zirvenin ardından 6-12 ay içinde anlaşmanın uluslararası bağlayıcılık taşıyacak hale getirilmesi ve tüm devletlerin kabul etmesi için görüşmeler sürecek. Anlaşmanın derhal devreye girmesi için BM ülkelere destek sağlayacak.
‘Karbon vergisi’ getirilsin
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “ İklim değişikliği müzakerelerinde ABD ve AB’nin taraf olduğu ancak Çin ve Hindistan gibi belli başlı ülkelerin kapsam dışında kaldıkları bir anlaşma sağlanması ve Türkiye’nin de bu anlaşma kapsamında bağlayıcı nitelik taşıyan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yükümlülükler üstlenmesinin sonucunda, üretici sektörlerimizin bu tip sınırlamaları üstlenmeyen gelişme yolundaki ülkeler karşısındaki rekabet gücü olumsuz etkilenebilecektir ” dedi.
Büyükekşi “ Bu şartlarda, bir taraftan emisyon izinlerinin ücretsiz dağıtılması diğer taraftan ise yükümlülük üstlenmeyen ülkelerden yapılacak ithalattan sınırda bir ‘karbon vergisi’ alınması seçeneği tartışmaya açılmalıdır ” dedi.
www.stargazete.com / ekonomi / 07.12.2009