Yerli enerji kaynaklarını harekete geçirmek
 
 

Nükleerde kamunun payı en fazla yüzde 25 olacak …

Enerji Bakanı Yıldız, nükleerde kamu payı için hiçbir zaman yüzde 50 telaffuz edilmediğini belirterek “ Kamu payı en fazla yüzde 25 olacak ” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “ Nükleerde kamunun payının yüzde 50’ye çıkmasıyla ilgili herhangi bir talebimiz ve hedefimiz yok. Hazine ya da Elektrik Üretim A.Ş. maksimum yüzde 25’ler civarında ortak olabilir. Bunun daha azı da olabilir ama yüzde 25’in üzerindeki bir oranı düşünmüyoruz ” dedi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü’nün düzenlediği ‘Değişen Dünya Düzeninde Türkiye’nin Enerji Politikaları’ oturumuna Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte katılan Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılında yerli enerji kaynaklarından harekete geçirilmemiş olanın kalmayacağını belirterek şunları söyledi :

 

2010 NÜKLEER YILI

“ 2023 yılında rüzgar ve su kaynaklarında harekete geçirilmemiş kalmayacak. Ama bunlar Türkiye’nin büyüme hızına yetmeyecek. Nükleer enerjide kaybettiğimiz yılları kazanacağımız kararları 2010 yılında alacağız. Türkiye 2020’de kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini nükleerden sağlıyor olmalı. 2010 nükleer yılı olacak. ” Bakan Yıldız, Türkiye’nin komşularıyla ‘sıfır problem’ ilkesiyle hareket ettiğini anımsatarak, bütün çevre ülkelerle iyi ilişkiler kurduklarını belirtti. Yıldız, Türkiye’nin portföyünde ABD ile beraber geliştirecekleri birçok proje olduğu gibi komşusu olan İran’la da geliştirebilecek birçok proje olduğuna inandığını kaydetti.

 

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Türkiye’nin bir ülkeyi tercih ettiğinde, diğerinden vazgeçmek zorunda olmadığını dile getiren Yıldız, Türkiye’nin her ülkeyle ayrı geliştirilebilecek bir proje paketinin olduğunun bilinci içinde olduğunu söyledi. Yıldız, AB’nin doğalgaza olan bağlılığının her yıl arttığını belirterek, “ AB 522 milyar metreküp doğalgaz kullanıyor. Bu rakam 2030’da 700 milyar metreküpe ulaşacak. Avrupa’nın enerjiye ihtiyacını Türkiye iyi değerlendirmeli. Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki ülkelerle iyi ilişkilerini kullanarak kaynaklara ulaşabilecek kapasitesi var. Enerjide üreten bir ülke olmamamıza rağmen, yapacak çok işimiz var ” dedi.

 

Yerli enerjiyi yüzde 30’a çıkarırsak cari açık kapanır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız “ Bizim temel hedef ve stratejilerimizin arasında şu var. 2023 yılına kadar yerli enerji kaynaklarımızın hepsini kullanalım. Petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar safına alınmasıyla ilgili araştırmalar yapalım. Şu anda Orta Karadeniz’de Petrobras firmasıyla beraber 450 milyon dolar araştırmaya ayırıp da petrol arama gayretlerimiz gibi. Eğer biz yüzde 20-30 civarında petrolümüzü yerli kaynaktan temin edebilirsek bu bizim cari açığımızın hem de ithalat rakamlarımızın iyileşmesini sağlar. Türkiye’nin son 3 yıl petrol ithalat ortalaması 34 milyar dolar civarında. Bu nedenle bu kaynakların olabildiğince yerli kaynaklardan sağlanması lazım” dedi. Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, Sinop’taki nükleer santralle ilgili olarak “Santral ihaleli veya ihalesiz herkese açık olacak. Zaten dünyada bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda nükleer santral yapan şirket var. Hepsiyle görüşeceğiz” dedi.

www.stargazete.com / ekonomi / 05.12.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: