Enerji Bakanı Yıldız Greenpeace Türkiye Ofisinde ...
 
 

Bakan Yıldız Greenpeace Türkiye Ofisini ziyaret etti …

Greenpeace Türkiye Ofisi ni ilk ziyaret eden Bakan olan Taner Yıldız, iade-i ziyaret diye tanımladığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bakanlık olarak sivil toplum örgütlerinin isteklerini samimi bir şekilde dikkate aldıklarını belirten Yıldız, Greenpeace in iyi niyetle Türkiye ve dünyadaki iklim değişikliklerine karşı geldiğini, bu görüşlerin bir kısmına katıldıklarını bir kısmına ise katılamadıklarını dile getirdi. Yıldız, Greenpeace in hazırladığı Türkiye Enerji Devrimi kitapçığının her noktasını kurdukları bir ekip ile incelediklerini ve raporda güncellenmesi gereken birtakım veriler olduğunu belirterek, kuracakları bir heyet ile beraber bu bilgileri paylaşacaklarını söyledi.


Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi nin Bakan Yıldız a verdiği tişörtte yazan Nükleer ile Yaşamaya Hazır mısınız ? sloganına dikkati çeken Yıldız, (Nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?) konusunda ise biz hazırız dedi. Yıldız, İlk defa Greenpeace i ziyaret etmeye nasıl karar verdiniz ? sorusunu ise şöyle yanıtladı :


Ben şeffaflığın gücüne inanan birisiyim. AK Parti Hükümetinin şimdiye kadar yürüttüğü politikalar son derece net açık, şeffaf ve verdiği mesajı topluma yararlı olarak gören bir yapıdadır. Fayda analizleri yapıldığında vatandaşımızın bunu kendinde hissetmesi lazım. Greenpeace in biz katkıda bulunacağı herhangi bir bilgiye açığız. Biz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının öncelikle tercih edilmesinin lazım geldiğini politikalarımızın başına koyduk ve dedik ki, öncelikle yerli kaynaklarımızın değerlendirilmesi lazım. Bu tip teşhis kısmında mutabıkız, ancak tedavi kısmında bizim omuzlarımızda hissettiğimiz faklı sorumluluklar var. Ben şunu söyleme lüksüne sahip değilim; (Biz yerli kaynaklarımızı harekete geçirelim, ancak günde 2 saat elektrik kesmek zorunda kalacağız. Çünkü büyüme hızının altında). Ben bu cümleyi kullanamam. Ben hem yenilenebilir kaynakları harekete geçirmek zorundayım, ama aynı zamanda da arz güvenliğiyle alakalı tüm tedbirleri almak zorundayım. Bu sorumluluk bize yüklenmiş. Nükleer enerji santralleri şu anda en az karbondioksit salınımı yapan ve sera gazları itibariyle en az salınım yapan güç santrallerinden birisi. İkna edemediğiniz takdirde ikna olmalısınız diye düşünüyorum.


Taner Yıldız, Greenpeace i ziyaretinin toplumun hassasiyetlerinin artması açısından artı olduğu kanaatinde olduğunu söyledi.


Nükleer enerji santralinin kurulmasından yana olduğunu belirten Yıldız, Türkiye nin enerji ile alakalı arz güvenliği problemini aşması açısından nükleer santrallerin kurulmasının doğru olduğuna inandığını, ve nükleer enerji santralinin kesinlikle kurulması gerektiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, Bu konudaki gayretlerimiz çabalarımız da zaten devam edecek. Bir yandan da bunları kamuoyuyla paylaşacağız dedi. Türkiye deki yenilenebilir kaynakların hepsinin değerlendirildiği varsayılırsa bile Türkiye nin büyüme hızına yetmediğini belirten Yıldız, her kullanılmayan yerli kaynağın yerine ithal kaynağın ikame edileceğini, Türkiye nin büyüme hızını bu ikamenin karşılayacağını anlattı.

Yıldız, enerji piyasasının serbestleşeceğini, finans modelinde alım garantilerinin veriliyor olmasının ayrı bir finans modelinin farklı bir tarzı olduğunu belirterek, Türkiye nin dünyada 17. Avrupa da ise 6. büyük ülke olduğunu, bunun yüzde 1,5 e denk geldiğini ama Türkiye nin dünyayı kirletmede binde 4 katkısı olan bir ülke olduğunu belirtti.

Su kaynaklarıyla ilgili irili ufaklı bin 600 e yakın baraj yapılmasının beklendiğini dile getiren Yıldız, Su akar Türk Bakar alaycı sözünün altında kalmadan suyun akması gerektiğini, ancak enerjisinin de alınması gerektiğini bildirdi. Yıldız, nükleer santrallerin standartlarının belirlendiğini ve her ülke için aynı olduğunu dile getirerek, nükleerle yaşamaya Türkiye nin hazır hale gelmiş olacağını söyledi.
Doğal gaz zamlarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, Eski doğalgaz zammını yeni gibi sunmanın spekülatif olduğuna inanıyorum dedi. Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Bakan Yıldız a Garantili çay bu diye espri yaparak bir bardak çay ikram etti.


Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ın, Greenpeace Türkiye Ofisi ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Greenpeace in bağımsız bir kuruluş olduğunu ve hiçbir şirketten, hükümetten yardım almayarak sadece halkın desteğiyle faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti. Greenpeace in 20 bin destekçisi olduğunu dile getiren Özesmi, (I Love Nuclear) kampanyasına destek veren 1 milyon kişi için Bakanlığın çalışmalarına bir dur diyeceğine inanıyoruz dedi.

Akkuyu halkının gerçekleştirilen referandumda, Nükleer santrale hayır cevabını verdiğini ve halkın bu sebeple göç etmeye başladığını vurgulayan Özesmi, Nükleer maceranın 4 kez fiyaskoyla sonuçlandığını söyledi. Özesmi, düzenledikleri, Türkiye Enerji Devrimi raporundan, nükleer enerji olmadan enerji arzının karşılanabileceği sonucunun çıktığını belirterek, Bakanlığın artık Türkiye nin geleceğine nükleeri sokmayacağını ümit ediyoruz dedi. Yenilenebilir enerjinin kullanılmasıyla beraber daha çok istihdam yaratıldığını ve enerji maliyetlerinin düşürüldüğünü gördüklerini ifade eden Özesmi, şöyle konuştu :


“ Biz diyaloğa açığız, bu diyaloğa devam edelim. Ama bu diyalogda önemli olan şey, bir dönüşüm sağlanması. Bu diyalog sayesinde Türkiye de bir enerji devrimi yaratabileceğimize inanıyorum. Gelin, biz artık bu nükleer masala inanmayalım ve siz de bu 1 milyon insana katılın lütfen.


Özesmi, bir gazetecinin, hem Bakan Yıldız ın hem de kendisinin Kayserili olmasının, gerçekleştirdikleri diyaloğa etkisi olup olmadığını sorması üzerine de Kayserililer hem akıllı, hem girişimci. Dolayısıyla, biz bu girişimciliği nükleer gibi tehlikeli bir alanda değil, güneş ve rüzgar gibi herkesi gülümsetecek bir alanda görmek istiyoruz diye konuştu.

www.enerji.gov.tr / 01.12.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: