Petrol mü, Çevre mi ?
 
 

Petrol mü çevre koruması mı daha önemli ?

AFED, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin küresel ısınmanın etkilerini en ağır hisseden kuşak üzerinde yer aldığını, üstelik bu ülkelerin ilkim değişikliği nedeniyle yaşanacak problemlere hazırlıksız olduğunu açıkladı.

 

Arap ülkelerinin çevre problemlerine çözüm bulmak için çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu olan, Arap Ülkeleri Çevre ve Kalkınma Forumu AFED in raporu, bu ülkelerin küresel ısınma nedeniyle ne gibi tehlikeler altında olduğunu ortaya koyuyor.

 

Boston Üniversitesi nin yaptığı bir araştırmaya göre, deniz seviyesinin bir metre yükselmesi, Lübnan yüzölçümünün dört katı genişliğinde kara kaybına neden olacak. Deniz seviyesinin yükselmesi içme suyu ve gıda maddesi sıkıntısı yarattığı gibi, turizmi de olumsuz etkiliyor, ayrıca sahil şeridinde yaşayan bitki ve hayvan türlerinin çeşitliliği için büyük tehlike oluşturuyor.

 

Planlamaya ihtiyacımız var

Mısırlı bilim adamı Profesör Muhammed El Raey, bu durumdan en çok nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Akdeniz kıyıları ile Basra Körfezi ndeki bölgelerin etkilendiğini belirterek, deniz seviyesindeki yükselmenin Nil Deltası’nın verimli topraklarının yüzde 12 sini tehdit ettiğine dikkat çekti. El Raey, " Nil deltası zaten deniz seviyesinin altında bulunuyor ve su seviyesi giderek daha da yükseliyor. Acil olarak verilerin toplandığı ve analiz edildiği bir merkez kurmamız gerekiyor. Ayrıca altyapı ve sahil şeridindeki gerekli değişiklikler için de planlamaya ihtiyacımız var. " açıklamasını yaptı.

 

Arap ülkelerinde tarım yapılabilmesi doğrudan yağışlara bağlı. Ancak küresel ısınma, yağış düzensizliğine sebep oluyor. Hâlihazırda Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, gıda ihtiyacının yüzde 50 sinden fazlasını yurtdışından karşılıyor. AFED, önümüzdeki on yıl içinde gıda üretiminde yüzde 50 lik düşüş olabileceği uyarısını yapıyor.

 

Petrolü içemezsiniz

Her ne kadar bazı ülkelerde güneş ve rüzgâr enerjisi projeleri hayata geçirilmiş olsa da, bölgede küresel ısınmanın etkilerini azaltmaya yönelik sınırlı sayıda proje bulunuyor. Arap ülkelerinin çevreden çok petrolle ilgilenen tavrı çevre örgütleri tarafından ağır şekilde eleştiriliyor. AFED in raporunu açıkladığı konferans sırasında "Indyact" isimli bir çevre organizasyonu " Petrolü içemezsiniz " ve " Araplar sadece petrolden ibaret değildir " yazılı pankartlarla dikkatleri çevrenin korunmasına çekmeye çalıştı.

 

Organizasyondan Wael Hmaidan şunları söyledi : " Suudi Arabistan ın başını çektiği petrol ihracatçısı bazı ülkeler, küresel ısınmanın etkileriyle mücadele çalışmalarını, petrol ticareti için tehdit olarak görüyor. Bu nedenle görüşmeleri kösteklemeye çalışıyorlar. Bir başka önemli nokta da, petrol ticaretindeki muhtemel her türlü zararın karşılanmasını istemeleri. Petrol üretimindeki her türlü kısıtlamaya karşılar. "

 

Birleşik Arap Emirlikleri nden Abu Dabi nin Çevre Koruma Kurumu Başkanı Macit El Mansuri, üstü kapalı olarak "Indyact"ın eleştirilerinde doğruluk payı bulunduğunu ve petrol ihraç eden ülkeler arasında bu konuda fikir ayrılıkları olduğunu belirtti. El Mansuri, bu nedenle Kopenhag da önemli kararların alınabileceğini sanmadığını vurguladı.

www.dw-world.de/dw / 01 Aralık 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: