Özel sermaye fonları yatırım için fırsat kolluyor …
Türkiye nin ilk özel girişim sermayesi şirketi Turkven in Genel Müdürü Seymur Tarı, krizin etkilerinin en sert hissedildiği 2009 yılının ardından girişim sermayesi şirketlerinin sağlık ve yenilenebilir enerji sektörlerine ilginin artacağını söyledi.
Özel sermaye fonu (private equity) şirketlerinin Türkiye de sağlık ve yenilenebilir enerji sektörüne yatırım için fırsat kolladıkları bildirildi. Türkiye nin ilk özel girişim sermayesi şirketi Turkven in Genel Müdürü Seymur Tarı, krizin etkilerinin en sert hissedildiği 2009 yılının ardından girişim sermayesi şirketlerinin Türkiye de sağlık, yenilenebilir enerji sektörlerine ilgi duyduğunu belirterek, Turkven olarak da iyi yönetime sahip şirketleri hedeflediklerini vurguladı. Tarı, " Bugün kime sorarsanız, yatırım için sağlık sektörü, hastaneler, yenilenebilir enerjiyi işaret edecektir ... Perakendede çok fazla imkan kalmadığı söyleniyor ancak bence bu bir hata, o tarafta yatırım için de iyi bir zaman olduğunu düşünüyorum " açıklamasında bulundu.
Girişim sermayesi ve emlak alanında 500 milyon euroluk aktifi yöneten Turkven, 2009 da Türkiye de özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği en yüksek hacimli işlem olan Migros un yaklaşık yüzde 50 sinin 1.65 milyar dolarlık bedel ile satın alınmasında, BC Partners ve DeA Capital ile oluşturulan Moonlight Capital konsorsiyumunda yer almıştı. Turkven, Mavi Jeans in global hisselerinin yüzde 35 ini ise 2008 de satın almıştı.
Borsadan uzak duracak
Yatırım yapmayı hedefledikleri şirketlerin temel dinamiklerine baktıklarını belirten Tarı, " Şirketin borsaya kote olması büyük bir artı değil çünkü birçok düzenleme ile ilgilenmek durumundasınız. Düzenleyici baskılardan göreceli olarak uzak kalabileceğimiz sektörlere odaklanıyoruz " diye konuştu.
Türkiye de girişim sermayesi sektörünün 2009 da yeni alım anlaşması açısından aktif bir yıl geçirmediğini kaydeden Tarı şöyle devam etti : " Çok zor bir yıl geçti. Yatırımcılar ve şirket sahipleri arasında değerlemeler ve iş planları açısından büyük farklılıklar oluştu. Şirket değerlemeleri üzerinde belirsizlik hakim oldu, birçok Türk şirketi iş planlarında hedeflerine ulaşamadı. Şirketler gelecek yıla ilişkin fiyatları temel alarak görüşme yapmak zorunda kalacağı için birçok anlaşma sonuçsuz kaldı. "
Türk bankalarının girişim sermayesi anlaşmalarına her yıl birkaç yüz milyon dolarlık kaynak sağladığını ifade eden Tarı, önümüzdeki dönemde de finansmanın ağırlıklı olarak yurtdışından gelmeye devam etmesini beklediğini söyledi.
Özel tüketime ilgi arttı
Türkiye de özel tüketimin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla nın (GSYH) yüzde 77 sini oluşturduğunu ve gelecek yıl yabancı girişim sermayesi şirketlerinin pazardan pay almak için geleceklerini söyleyen Tarı, " Türkiye ye yatırım yapacaksanız, portföyünüzün yüzde 80 i özel tüketim şirketlerinden oluşmalı. Özel tüketim alışkanlıkları harcanabilir gelirin artmasıyla birlikte değişiyor. Türk tüketicisine inancımız büyük " dedi. 2009 u portföylerindeki şirketlere odaklanarak geçirdiklerini belirten Tarı, " Portföyümüzdeki 9 şirketin yılı en iyi şekilde geçirmesini sağlamaya çalıştık. Mavi Jeans 2009 gibi bir yılda yüzde 15 büyüme sağladı ve gelecek yıllarda yüzde 30 luk büyümeyi yakalayabileceği konusunda bize ümit verdi " dedi. Mavi Jeans in borsaya açılıp açılmaması ile ilgili olarak değerlendirmelerin devam ettiğini kaydeden Tarı, " Bir noktada Mavi Jeans in borsaya kote olması ya da büyük bir holdingin çatısı altına girip girmeyeceği konusunu netleştireceğiz " dedi. Mavi Jeans a satın alma teklifleri geldiğini kaydeden Tarı, " Mavi, oldukça çekici bir şirket. Zaten portföyünüzdeki şirketleri satın almak için kapınızı çalmıyorlarsa, orada bir problem vardır demektir " dedi.
Yatırımlarına 10 yıllık bir perspektifle baktıklarını söyleyen Tarı, " Bir şirkete 1 euro yatırıyorsak bu yatırımın 5 - 6 euro olmasını bekliyoruz, çünkü biz uzun vadeli bakıyoruz. Portföyümüzdeki tüm şirketlerin yönetimsel açıdan bir sonraki seviyeye ulaşmasını bekliyoruz " diye konuştu.
www.referansgazetesi.com / 24 Kasım 2009