TÜMSİAD Adana Şubesi GİK toplantısına damgasını vurdu …
Kısa adı TÜMSİAD olan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneğinin düzenlediği, Yurt içi ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka gibi Ülkelerden 600 işadamının katıldığı 3. Genel İstişare Kurulu ( GİK ) toplantısı Ankara Kızılcahamam Asya Termal Tatil Köyünde gerçekleşti.
GİK toplantısına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yozgat Milletvekili Osman Çoşkun, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, DPT Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Prof. Dr. Nurettin Güz, Dr. Mustafa Kemal Akgül gibi seçkin isimler konuk oldu. Katılımcılar yaptıkları konuşmalarda Ülkemiz ekonomisi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Ümit Özlü, Şubesinin AR-GE Komisyonu Başkanlığınca hazırlanan, uluslar arası enerji terminali olma yolunda Ceyhan’da iş fırsatları konulu Ceyhan Raporu, özelleştirilecek küçük Hidro Elektirk Santralleri HES Raporu, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Raporlarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sundu. Bakan Yıldız, TÜMSİAD’ ın Adana Şubesi yönetimine teşekkür ederken, çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi.
İŞSİZLİK RAKAMI YÜZDE 12
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert KOBİ’ lerin, Türk ekonomisinin itici gücü olduğunu vurguladı. Sert, TÜMSİAD’ ın, en büyük KOBİ STK’sı olmasının verdiği sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini ve bu ülkede kazandıklarını, bu ülkenin hizmetinde kullanacaklarını söyledi. Ancak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin küresel krize ve uluslar arası rekabete dayanabilmeleri için, kurumsal yapılanma yoluna gitmelerini, mali açıdan güçlenebilmeleri hususunda deneyimlerini paylaşmalarını ve güç birliği yaparak teknolojiyi takip etmelerini vurguladı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’da, dünya enerji sektörünün, diğer sektörlerle kıyaslanamayacak bir ivme kazandığını, iş adamlarımızın artık enerji sektörüne yatırım yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin yaptığı anlaşmalar ve girişimler ile tam bir enerji merkezi olduğunu dile getiren Yıldız, TÜMSİAD’ ın göstermiş olduğu büyüme, teşkilatlanma ve gelişiminin takdire şayan olduğunu açıkladı.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, Yaşanan küresel ekonomik krizde en çok küçük işletmelerin etkilendiğini ve en çok parayı da bankaların kazandığını iddia etti. Büyük işletmelerin krizden etkilenmediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “ açıklanan işsizlik rakamı yüzde 10 civarında ama, gerçeği yüzde 12’dir ” diye konuştu.
ÜYELER AYDINLATILDI
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, küreselleşme ile birlikte ekonomik sınırların ortadan kalktığını, rekabetin yoğunlaştığını ve böyle bir ortamda KOBİ’ lerin küresel gelişmelere uyum sağlayabilmesi için, rekabet güçlerini artırmaları gerektiğinin altını çizdi. Kaplan, konuşmasında KOSGEB’in KOBİ’lere sağladığı desteklerden de bahsetti.
TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Ümit Özlü, iki gün ve üç oturum biçiminde sürdürülen 3. GİK toplantısının ilk oturumunda; ülkemizin ve dünya’nın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve sonrasındaki gelişmeler ile ülkemizin ekonomik politikasının bugünkü geldiği noktaları anlattı. İkinci oturumda, Komisyon çalışmaları yapıldı. Türkiye ve Avrupa Şubelerinden gelen Komisyon Başkanları, fikir alışverişi ve değerlendirmelerde bulundular. Üçüncü oturumda ise katılımcılar, etkili iletişim teknikleri, rekabet, uluslar arası anlaşma ve verimlilik gibi konular hakkında bilgilendiler ” dedi.
www.medyayenigun.com.tr / 21 Kasım 2009
-.-
TÜMSİAD Hakkında
AMAÇLAR
EĞİTİM VE İNSAN KAYNAKLARI
İşadamlarının ve istihdam ettikleri elemanların kişisel, mesleki , sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş ve işleyiş sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak. İşletmelerimizin, toplam kalite yönetimi standartlarına uygun çalışmalarını teşvik etmek. Özel sektörün ara eleman ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ve Sektör Temsilcileri ile birlikte Meslek liselerine işlerlik kazandırarak uygulanabilir projeler üretmek.
KURUMSAL GELİŞİM
Üyelerimiz arasında ekip çalışması anlayışını yayarak , kurumsallaşmaya ve köklü müesseselerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak. Toplumumuzun kültürel ve manevi değerleri ile beslenmiş , evrensel iş ahlakını özümsemiş, örnek iş adamı ve verimli işletme modelinin oluşmasına ve yaygınlaşmasına destek olmak.
SEKTÖREL ÇÖZÜMLER
İşletmelerin genel sorunlarını saptamak ve yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde bu sorunlara kesin ve kalıcı çözümler geliştirmek. Sektör temsilcileri ile görüşerek ülke ekonomisinin sektörel bazdaki makro dengelerinin sıhhatli bir tarzda oluşması için projeler üretmek. İşadamlarını ilgilendiren sanayi ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında gerekli mercilere görüş bildirmek.
İLETİŞİM
Tüm işadamları arasındaki işbirliği ve iletişim faaliyetlerini güçlendirmek için gerekli olan bilgi alışverişini yaygınlaştırmak ve bu konudaki çalışmaları teşvik etmek. Üyelerimizin iç ve dış pazarlarda güvenli ve kazançlı ticaret yapabilmeleri için gerekli çevrelerin, ortamların oluşturulmasına, geliştirilmesine katkıda bulunmak. Türkiye’nin yurtdışında tanıtımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek projelerde etkin rol oynamak.
SOSYAL SORUMLULUK
Üniversiteler ile özel sektör arasındaki işbirliğini güçlendirmek. Çevre bilinci ve korumacılığı düşüncesinin toplum, işletmeler ve bireyler arasında yaygınlaşması için çeşitli faaliyetlerde bulunmak. Ulusal ve Uluslar arası Sivil Toplum Örgütleri ile işbirliği içerisinde toplumun sosyal ve kültürel alanlardaki sorunlarına yönelik projeler üretmek.
VİZYON
TÜMSİAD İşadamları Derneği olarak, yerel ve evrensel değerlere sahip , azim ve kararlılıkla bütün insanlığa hizmet eden ,dürüst, dinamik ve çalışkan, girişimci, gelişime açık, geleceğin dünyasında söz sahibi olan, dünyadaki tüm ülkelerde Türkiye’yi marka haline getirecek iş adamları kuşağı oluşturmaktır.
DEĞERLER
Eğitimli olmak, dürüstlük, mütevazilik, şeffaflık, örnek olmak, müteşebbislik, çalışkanlık, tutarlılık, gelişime açık olmak, yenilikçilik.
www.tumsiad.org.tr / Kasım 2009