Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Thea Fierens, karbon salınımı nedeniyle iklim değişikliğine en fazla yol açan ülkelerden Çin ve ABD başkanlarının bu konuyla ilgili mutlaka karar alması gerektiğini ifade ederek, Bu çok çok önemli. İki ülke bir şey yapmazsa çok büyük problemlerle karşılaşacağız dedi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Thea Fierens, TRT Türk te, bugün İstanbul da açıklanan UNFPA 2009 Dünya Nüfus Raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fierens, iklim değişikliği konusunun teknoloji ve karbon emisyonu üzerinden tartışıldığına dikkati çekerek, sorunun temelde insani bir sorun olduğunu ve insan üzerinden ele alınması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler in bu nedenle söz konusu raporu, önümüzdeki ay Kopenhag da düzenlenecek 15. Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı öncesinde yayımlama kararı aldığını belirten Fierens, Raporda, dünyanın ne kadar değişiklik gösterdiği, insanlar üzerindeki, kadınların üzerindeki etkilerini ortaya koymaya çalıştık dedi.
Fierens, Çin ve ABD nin durumuna ilişkin bir soru üzerine de söz konusu iki ülke başkanlarının karar almasının çok çok önemli olduğunu belirterek, Kopenhag taki zirvede umarım bir takım çözümler getirecekler. Eğer bu ikisi bir şey yapmazsa çok büyük problemler karşılayacağımızı söyleyebilirim dedi. Fierens, Çin in yeşil arabalar, elektrikli arabalar gibi yeni teknolojiler geliştirerek, rüzgar enerjisi gibi ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yönelerek iklim değişikliğinin önüne geçmek için adımlar attığını, ancak aynı şeyin ABD için geçerli olmadığını kaydetti. Fierens, Daha fazla adım atmaları gerekiyor, Kopenhag ta mutlaka bir şey yapmaları lazım. Herkesin mevcut kötü durumu, kötü siyasi düzeni değiştirmesi ve iklimle mücadeleye karşı birlikte adım atması gerekiyor diye konuştu.
TEHLİKEYE EN AÇIK ÜLKELER, ORTA ASYA ÜLKELERİ
UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Fierens, iklim değişikliğinin etkilerinin son yıllarda görülmeye başlandığını kaydederek, yakın zamana kadar sürecin pek çok kesim tarafından reddedildiğini, özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomiyi ön planda tuttuğunu anlattı. Fierens, durumun artık görmezden gelinecek bir durumda olmadığını, ekosistemin tehdit altında bulunduğunu kaydederek, 2000 yılındaki kuraklığı, 1970 e oranladığınızda neredeyse 10 katı fazla olduğunu söyleyebiliriz. Sellerde, yüzde 100 artış var. Gerçekten çok korkutucu figürler var ortada, bu yüzden en kısa sürede harekete geçmemiz lazım, yarına kadar bekleyemeyiz dedi.
Fierens, iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkilediğini ancak kendi çalışma alanını oluşturan Doğu Avrupa ve Orta Asya nın özellikle kuraklık konusunda en kötü tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sözkonusu bölgenin aynı zamanda dağlardaki karların ve buzulların erimesi konusunda da kötü durumda bulunduğunu ifade eden Fierens, Bu yüzden bütün bölgelerde de bunun etkilerini görüyoruz. En tehlikeye açık ülkeler Orta Asya ülkeleri. Kırgızistan en fazla etkilenen ülkelerden biri arasında diye konuştu.
Fierens raporun içeriğine ilişkin bilgi verirken, iklim değişikliğinin büyük nüfus hareketlerine yol açabileceğini ve kadın-erkek arasındaki mevcut eşitsizliği daha da artırabileceğini anlattı. İklim değişikliğinin kadınlar üzerinde daha fazla etkili olacağını ifade eden Fierens, raporda bu konuyu detaylı ele aldıklarını söyledi.
AA / Ankara / 18 Kasım 2009
-.-
Dünya da Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)
UNFPA dünyada nüfus konusunda uluslararası finanse edilen en büyük yardım kaynağıdır. UNFPA sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen nüfus politikaları ve stratejileri oluşturulması konularında faaliyet göstermektedir.
UNFPA her kadının, erkeğin ve gencin sağlıklı ve eşit bir hayat sürdürmesi için çalışmaktadır. UNFPA devletleri yoksulluğu azaltma politikaları geliştirme sürecinde nüfus verilerinin kullanılması için desteklemekte, her hamileliğin istenilen, her doğumun güvenli ve her gencin HIV/AIDS den korunmuş olması için faaliyet göstermekte, kadınların ve genç kızların hakkettiği saygılı muameleyi görmesi için destek vermektedir.
UNFPA Türkiye
UNFPA Türkiye de faaliyetlerine 1971 yılında başlamıştır. 2003 yılından beri UNFPA Türkiye Ofisi; Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ülke programlarını da koordine etmekte, bölgesel ölçekte projeleri yürütmektedir.
Türkiye de UNFPA in ilk faaliyetleri proje ölçeğinde gerçekleştirilmiş, kısa süre içerisinde kapsamlı beş yıllık ülke programları yürütülmeye başlanmıştır. Bugün UNFPA Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte 4. ülke programını yürütmektedir (2006-2010).
30 seneden uzun bir süredir UNFPA Türkiye de :
1.Özellikle gençlerin ihtiyaçlarini karşılayacak şekilde üreme sağlığının iyileştirilmesi
2.Toplumsal Cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve
3.Kalkınma alanı ile ilgili veri toplanması, kullanımı ve dağılımının iyileştirilmesi konularında çalışmaktadır.
4.Ülke Programı
www.unfpa.org.tr / Kasım 2009