Krizden çıkış yolları ve enerji ...
 
 

İSEDAK iş forumu deklerasyonu yayımlandı …

İSEDAK ın iş forumu deklerasyonunda küresel ekonomik krizden çıkış yollarıyla ilgili çözüm önerileri sunuldu.

 

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) işbirliğiyle 5-6 Kasım günlerinde gerçekleştirilen İş Forumu nun deklarasyonu yayımlandı.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından İSEDAK Toplantısı Bakanlar Oturumunda açıklanan deklarasyonda, küresel finans krizin etkilerinin yalnızca gelişmiş ekonomiler değil, yükselmekte ve gelişmekte olan ekonomiler üzerinde gittikçe artan etkisi, küresel finans krizi karşısında özel sektör gelişimini sürekli teşvik etme ve İKT içi ticareti geliştirme gereksinimi, genel anlamda yatırım çevrelerinde kaydedilen ilerlemeler ve özellikle bölge içi yatırım akışlarının artırılmasında sağlanabilecek avantaj potansiyeline işaret edildi.

 

Besin kıtlığı, yoksulluk ve küresel ısınmanın 21. yüzyılın en büyük meselelerinden biri olarak değerlendirildiği deklarasyonda, enerji sektörünün, çoğu İKT üyesi ülkelerinin ekonomileri için önemi gözönünde bulundurularak, bu ülkeler arasında stratejik enerji ortaklıkları oluşturma yolunda müşterek girişimler geliştirme gayreti içinde olunduğu vurgulandı.

 

Deklarasyonda, İKT içi finansal ve ticari bağların ve İKT üyesi ülkelerden özel sektör temsilcileri arasında karşılıklı ilişkilerin gelişmesinin, İKT bölgesinde refah ve istikrarın garantisi olacağı inancı dile getirildi.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Deklarasyonda, kabul edilen çözüm önerileri ise özetle şöyle:

 

-İKT üyesi ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmaları teşvik edilmeli.

-İKT ve uluslararası finansal mekanizmalar arasında diyalog ve işbirliği teşvik edilmeli.

-Küresel finans krizinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla İKT ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, kalkınma açısından temel bir unsurdur. Bu durum, bilhassa petrol üreten İKT ülkelerinde biriken sermaye açısından geçerlidir. İKT ülkeleri, İKT içi fonları artırmak amacıyla bu sermayeyi hareketlendirecek mekanizmalar oluşturmalı ve bu mekanizmaları faaliyete geçirmeli.

-Reel sektöre yönelik İslami finans ve bankacılık sisteminin geliştirilmesi ve uygun standartların benimsenmesi, İKT üyesi ülkeler arasında ticari ilişkileri teşvik edecektir.

 

İKT ÜLKELERİ ARASINDA KREDİ DERECELENDİRME SİSTEMİ ...

-Sürdürülebilir ve kalıcı bir finans sistemi hedefine ulaşmak için mevzuat yapısını iyileştirmek ve güven artırıcı tedbirler geliştirmek hayati önem taşımaktadır. İKT ülkeleri arasında bir kredi derecelendirme sisteminin geliştirilmesi bu amaca hizmet etme potansiyeline sahiptir.

-G-20 nin açlık sorununun hafifletilmesi amacıyla düşük gelirli ülkelere 50 milyar dolar sağlama taahüdünü memnuniyetle karşılıyor ve bunun yerine getirilmesini bekliyoruz.

-İKT üyesi ülkeler, İKT bölgesinde ticareti teşvik etmek için ticari vize işlemlerine kolaylık getirmeli.

 

MERKEZ BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

-İKT üyesi ülkelerin bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımının yanı sıra, merkez bankaları arasında işbirliği sağlamaları ihtiyacı söz konusudur.

-İKT iş çevrelerinin geleneksel finans sistemine tutarlı bir ALTERNATİF olarak İslam Kalkınma Bankası nın ve Uluslararası İslam Ticaret ve Finans Kuruluşu nun çalışmalarını desteklemesi, üye ülkelerde ekonomik gelişimi ve toplumsal ilerlemeyi canlandıracaktır.

-İKT üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önündeki engelleri teşhis etmek için analitik çalışmalar yapılmalı ve bu analitik çalışmalar esas alınarak işbirliği gündemleri geliştirilmeli.

-Özel sektörün gelişimini teşvik için oda geliştirme programları hayati öneme sahiptir.

 

GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI

-Sürdürülebilir gıda üretimini teşvik için İKT ülkeleri arasındaki mevzuat engellerinin azaltılması desteklenmeli.

-İKT üyesi ülkelerin özel sektör temsilcileri, gıda güvenliği üzerinde çalışacak bir çalışma grubu oluşturmalı.

 

HELAL STANDARTLAR TAMAMLANMALI

-İKT ülkeleri iş çevreleri, helal gıda üzerinde yapılacak eğitim ve araştırmaları ile ilgili bir yol haritası çıkarılmasının yanı sıra, devam eden helal standartları çalışmalarının tamamlanması çağrısını yapmaktadır. Forum, İKT yi gıda güvenliği üzerine bir İKT dayanışma fonu oluşturma imkanını araştırmaya davet etmektedir.

 

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ

-İKT bölgesinde petrol ve doğal gaz boru hatları ve elektrik ağları da dahil olmak üzere enerji koridorları oluşturmak ve geliştirmek üzere yakın işbirliğine gitmek, bölgenin bütünsel gelişimine ve ekonomik büyümesine hizmet edecektir.

-İKT üyeleri, enerji alanında enerji yatırımını ve enerji verimliliğini artırmaya dayalı bir bakış açısı benimsemek için ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yatırım yapmaya ve ALTERNATİF ENERJİ kaynaklar üretme potansiyeli ve kapasitesine sahip İKT ülkeleri ile işbirliğine gitmeyi teşvik edilmelidir.

 

SOSYAL POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI

-Krizin doğurduğu sosyal sorunlar çerçevesinde, İKT üyesi ülkelerin iş çevreleri, üye ülkelerin daha güçlü koordinasyon içinde olmalarının yanı sıra daha fazla ve daha iyi sosyal politikalar oluşturulması çağrısı yapmaktadır. Özellikle gençler ve kadınların girişimci olmaları için teşvik edilmeleri de sosyal hedeflere ulaşmakta yardımcı olacaktır.

-Forumda alınan kararların takibi için bir izleme komitesi oluşturulmalıdır.

 

Hisarcıklıoğlu, konuşması sırasında, toplantıda iş dünyasına geç söz verilmesine sitem etti.

 

Üye ülke bakanları ve bürokratlarına seslenerek, iş dünyası önündeki tüm engelleri kaldırmalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, bu sayede ticareti geliştirebileceklerini ve ülkelerin zenginleşeceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ticaret olmadan, refahın olmayacağını vurguladı. 

www.dunyabulteni.net / 07.11.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: