Elektrik üretimine yönelik başvurular ve lisanslar
 
 

Rüzgarda 2 yıldır bekleyen 687 lisans 2010’da çözüme kavuşacak …

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, son iki yıldır bekleyen rüzgar enerjisi lisanslarının 2010 yılı itibariyle çözüme kavuşturulacağını, sadece rüzgar değil, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik başvuru ve lisanslarda ise çok somut gelişmeler yaşanacağını ümit ettiklerini söyledi.

 

EPDK Başkanı Köktaş, önümüzdeki haftalarda enerji yatırımlarının önündeki engelleri belirlemek için sektör toplantıları düzenleyeceklerini açıkladı. Köktaş, "Özel sektör temsilcilerine ’Yatırım süreçleriniz ve piyasa faaliyetlerinizde işi kolaylaştırmaya yönelik mevzuatımızda değiştirilmesini arzu ettiğiniz yeni hususlar var mıdır? sorusunu soracağız" dedi.

 

Köktaş, 2010 yılında sektördeki en önemli gelişmelerden birinin elektrik üretim özelleştirmelerinde yaşanacağını öngördüklerini, özel sektörün bu ihaleleri sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son iki yıldır bekleyen rüzgar enerjisi (RES) lisanslarının 2010 yılı itibariyle çözüme kavuşturulacağıını, sadece rüzgar değil, güneş enerjisinden de elektrik üretimine yönelik başvuru ve lisanslanlarda çok somut gelişmeler yaşanacağını ümit ettiklerini söyledi.

 

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası’nın, "Yatırımlar Fiyatlar sorunlar - Çözümler, Enerji Piyasası İvme Kazanırken Türkiye" başlıklı konferansta konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, önümüzdeki haftalarda enerji yatırımlarının önündeki engelleri belirlemek için sektör toplantıları düzenleyeceklerini açıkladı. Köktaş, "Özel sektör temsilcilerine ’Yatırım süreçleriniz ve piyasa faaliyetlerinizde işi kolaylaştırmaya yönelik mevzuatımızda değiştirilmesini arzu ettiğiniz yeni hususlar var mıdır? sorusunu soracağız. Aldığımız cevapları değerlendirerek ülkemizin ve sektörün ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler yapacağız" açıklamasında bulundu.

 

Üretim ve santral yatırımları başta olmak üzere tüm enerji yatırımlarını yerinde incelediklerini belirten Köktaş, bu süreçte uzun zaman önce lisans aldığı halde yeterli ilerlemeyi gerçekleştiremeyen projelerle ilgili olarak da Kanunda öngörülen yaptırımları uygulayarak milli kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasına özen gösterdiklerini söyledi.

 

ENERJİ YATIRIMINDA KARAMSARLIĞA GEREK YOKTU

Yaşanan küresel krizin Türkiye’yi etkilemeye başladığı dönemde sektör için yapılan karamsar yorumları hatırlatan Köktaş, yapılan yorumlarda mevcut koşullarda özel sektörün Türkiye enerji piyasasında yatırım yapmayacağı, yabancı şirketlerin bu alana girmeyeceği ve enerji projelerine finansman bulunamayacağının savunulduğunu söyledi.

 

Bu karamsar yorumlarda "dağıtım ve üretim tesislerinin özelleştirme ihalelerine ilginin olmayacağı’nın da ifade edildiğini belirterek, şöyle devam etti : " Ancak piyasa işleyişine yönelik niyet ve kararlılığı çok açıktı. Bu amaca yönelik yasal ve idari altyapı hazırlanmıştı. Bugün olduğu gibi dün de karamsar olmayı gerektirecek herhangi bir durum yoktu. "

 

Hasan Köktaş, 2009 yılının tamamlanarak işletmeye alınan yeni özel sektör elektrik üretim yatırımları açısından son 7 yılın en parlak yılı olduğunu kaydetti. Köktaş, Eylül sonu itibariyle tüm işlemleri tamamlanarak geçici kabulü yapılmış özel sektör üretim tesislerinin kurulu gücünün 2 bin 133 megavata ulaştığını, bu rakamın son 3 yılda elektrik üretim tesisi olarak tamamlanmış tüm özel sektör yatırımlarının toplamından daha fazla olduğunu kaydetti.

 

2010’DA EN ÖNEMLİ GELİŞME ELEKTRİK ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMESİNDE YAŞANACAK

Türk özel sektörünün bu sektöre yatırım yapmak konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Köktaş, özel sektör tarafından elektrik üretimi ve dağıtım sektöründe 2007 yılında 1.7 milyar, 2008’de 4.8 milyar TL sabit sermaye yatırımı gerçekleştirken, 2009 yılı sonu itibariyle bu rakamın 6,7 milyar TL’yi aşmış olacağını kaydeden Köktaş, 2010 yılında sektördeki en önemli gelişmelerden birinin elektrik üretim özelleştirmelerinde yaşanacağını öngördüklerini ifade etti.

 

Hasan Köktaş, özel şirketlerin sabırsızlıkla bu ihaleleri beklediğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Maliye Bakanı’nın katıldığı bir törenle Meram Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin kamu hisselerinin ALCEN şirketine devrinin gerçekleştiğini belirten Köktaş, "Böylece özelleştirme ihaleleri sonucunde devir işlemi yapılan elektrik dağıtım bölgesi sayısı 3’e, toplam devir bedeli ise 2 milyar 265 milyon dolara ulaşmıştır" dedi.

 

RÜZGARDA YARIŞMA SÜRECİNİN 2010’DA BAŞLAMASINI HEDEFLİYORUZ

Konuşmasında, rüzgar enerjisine de değinen Kökta, her yıl elektrik üretim sistemine 200 megavat civarında bir rüzgar enerjisi kurulu gücü ilave edildiğini, önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte mevcut 500 megavatlık rüzgar kurulu gücünü 20 bin megavata çıkarmada iddialı olduklarını söyledi. "2010 yılı ile birlikte bu sürecin çok daha hızlandığına, ivme kazandığına tanık olacağız" diyen Köktaş, geçen ay aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santral yatırımları arasında bir yarışma yapılacağını, bu yarışmanın usul ve esaslarının onaylandığını ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildiğini söyledi. Bu kapsamda, 1 Kasım 2007 itibari ile rüzgar enerjisi için yapılan 687 başvuru talebinin 15 gün önce TEiAŞ’ye iletildiğini söyleyen Köktaş, şunları söyledi : " TEİAŞ önümüzdeki bir ay içinde değerlendirmesini tamamlayacak. bu bağlantı görüşlerine göre lüzumu halinde kurulu güçlerde değişiklikler ve başvuruların reddedilmesi gibi süreçler yaşanabilecek. Aralık ayı sonuna kadar EPDK, TEİAŞ ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi boyutunda tüm çalışmaları tamamlamayı öngören bir yol haritası üzerinde hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bu tempo ile 2010 yılının ilk ayı geldiğinde EPDK olarak uygun tekli başvuruları lisanslandırmış olmayı, çoklu başvuruları arasında ise yarışma sürecinin başlamış olmasını hedefliyoruz. 2010 yılı ile birlikte sadece rüzgar değil, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik başvuru ve lisansllandırma da çok somut gelişmeler yaşanacağını ümit ediyoruz. "

(ANKA) / İstanbul

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: