Norm Enerji : Güneş enerjisi çözümlerinde “ tek kaynak, tek muhatap ”
Norm Enerji Genel Müdürü Yenen: “ Yenilenebilir enerjinin nimetleri konusunda herkes hemfikir. Türkiye’nin güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminde daha fazla bekleme lüksü yok ”
Norm Enerji Sistemleri, “Dünyada ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Yarını” ana başlığı altında, 8-9 Ekim’de Ankara’da düzenlenen, Uluslararası Enerji Kongresi’nin paralel etkinliği olan fuarda katılımcılar arasında yer aldı. Norm Enerji’nin, güneş enerji santralı (GES) çözümleri ve danışmanlıktan anahtar teslim projelere kadar yayılan hizmet yelpazesi hakkında bilgiler verdiği standını, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve beraberindeki heyet dahil çok sayıda profesyonel ziyaret etti.
Kongre ve fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, başta Enerji Bakanı Taner Yıldız olmak üzere, Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy ve kongrede konuşma yapan tüm kamu görevlileri ve uzmanların yenilenebilir enerji kaynakları, özelde ise güneş enerjisinin nimetleri konusunda hemfikir olduklarının görüldüğünü kaydetti. Yenen, Bakan Yıldız’ın, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi konusundaki hükümet olarak kararlılıklarının altını çizmesinin sektöre umut verdiğini söyledi. Bakan Yıldız’ın da işaret ettiği gibi, devlet teşvikleri konusunda kamu ve özel sektörün asgari müştereklerde buluşmasının Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun revize edilmesi sürecini hızlandıracağını belirtti. Yatırımcıların uzun süredir teşviklerdeki yeni düzenlemeleri beklediğini hatırlatan Yenen, Türkiye’nin güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminde daha fazla bekle lüksünün olmadığını kaydetti.
Ekonomik krizin, enerji talebinde neden olduğu daralmanın, enerji arzı sıkıntılarının yüzeye çıkmasını önlediğini belirten Yenen, şöyle konuştu: “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı, kaynak çeşitliliğini artırma gerekliliği, enerji arzındaki bıçak sırtı durumu herkesçe malum. Keza, yenilenebilir enerji kaynaklarının, bu sorunların çözü için en önemli başvuru kaynağı olduğu, yanı sıra, çevre sağlığına ve istihdama katkıları da… Hal böyle iken yasal düzenlemeler için daha fazla beklemek anlamsız.”
Norm Enerji olarak, uzun süredir güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda yatırım yaptıklarını, danışmanlıktan anahtar teslim projelere kadar yayılan bir hizmet yelpazesine sahip olduklarını kaydeden Yenen, “tek kaynak, tek muhatap” olarak hizmet sunduklarını söyledi. İnternet ortamında, www.solar-santral.com adresi üzerinden konu ile ilgili her türlü bilgiyi paylaştıkları hatırlatan Norm Enerji Genel Müdürü Yenen, “Güneşten elektrik üretimi konusunda büyük bir bilgi kirliliği var. Girişimcilerin sağlıklı bilgi ihtiyacını karşılamak ve sektöre nitelikli iş gücü kazandırmak için, alanında uzman kuruluş MOTIF Proje Eğitim ile birlikte, SOLAR ACADEMY projesi hayata geçirdik. Faaliyet ve hizmetler konusunda detaylı bilgiyi, www.solar-academy.com adresinden almak mümkün” dedi.
“Türkiye’de sektörün gelişmesinin KKTC’ye olumlu yansımaları olacaktır”
Uluslararası Enerji Kongresi’nde, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un Norm Enerji’nin standını ziyaretinde konu, Kuzey Kıbrıs’ın güneşten elektrik üretim potansiyeli oldu. Bakan Sunat Atun ve beraberindeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Cemal Özerdem ve Kuzey Kıbrıs EMO Başkanı Ayşe Tokel’e solar-santral çözümleri hakkında bilgi veren Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, Kuzey Kıbrıs’taki elektriksel problemlerin çözümü için güneşten elektrik üretiminin büyük bir potansiyel barındırdığına işaret etti. Yenen, “Kuzey Kıbrıs gibi güneş enerjisi potansiyeli çok yüksek bir bölgede; tedarik, lojistik, gümrük, vergi gibi alanlarda geliştirilecek çözümlerle ilk yatırım maliyeti ve geri dönüş sürelerini kolaylıkla cazip hale getirmek ve maliyetleri düşürmek mümkün” dedi.
Bakanı Sunat Atun, Norm Enerji standındaki görüşmede, KKTC’de neredeyse tüm konutlarda sıcak suyun güneş enerjisinden elde edildiğini, ancak güneşten elektrik üretimi ve ısınma amacıyla yararlanılamadığını, kısa sürede bu konuda adımlar atmak istediklerini söyledi. Atun, adaya doğalgaz getirilemediği için, enerji üretiminde fuel oil ve petrol kullandıklarını, bunun da üretim maliyetinin çok yüksek olmasına neden olduğunu kaydetti. Atun, “Türkiye’de GES sayısının artması ve sektörün gelişmesinin KTTC’ye de olumlu yansımaları olacaktır” dedi.
Norm Enerji KKTC Temsilcisi Samet Biricik ise, “Uygulama konusundaki mevcut saha tecrübemiz, referanslarımız, güvenilir ve sürekli desteğimiz ile Kuzey Kıbrıs’ta, özellikle elektrik ihtiyaçlarını karşılamak isteyen ev ve işyeri sahiplerinin, küçük çaplı GES taleplerini karşılamaya talibiz. Ayrıca, çok önemsediğimiz SOLAR ACADEMY çalışmalarını, Kıbrıs’ta da düzenleneceğiz” dedi.
26 Ekim 2009