Tarımda güneş enerjili sulama dönemi …
Çanakkale Tarım İl Müdürü İlkay Uçar, geliştirdikleri güneş enerjili sulama sistemiyle tarımda sulamanın daha kolay hale geleceğini bildirdi.
Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini ve tarımda kullanılan enerjinin maliyetinin önemli olduğunu belirterek, bunu düşünerek Güneş Enerjili Sulama Sistemi ni geliştirdiklerini bildirdi.
Küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler göz önüne alındığında yenilenebilen enerjinin kullanımının önemli olduğunu dile getiren Uçar, Müdürlüğün bahçesine de bu sistemi kurduklarını ifade ederek, şöyle dedi : Alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının, tarımda kullanılabilmesinin mümkün olup olmadığını, İl Özel İdaresi yetkilileriyle görüştük. Amacımız, ilk etapta insanlarda ilgi uyandırabilmek. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz. Elektrik temin etmek için illa ki hatlarla enerji transferine gerek yok. Bu şekilde de özellikle elektrik ulaşımı olmayan tarım alanlarında pratik olarak elektrik temin edilebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Şu an için belki pahalı bir yatırım bu. Ama güneş enerji panellerinin fiyatları sürekli düşüyor. Bu nedenle önümüzdeki 10 yıl içerisinde çiftçi bazında kullanılabilecek seviyeye geleceğini düşünüyoruz.
Uçar, sistemin, sulama kanallarından alınan suyu pompaladığını belirterek, bu sistemden elde edilen enerjinin, diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğunu kaydetti.
Yaklaşık 50 dekar için kullanılan yakıt miktarının 3 bin 500 lira olduğunu anlatan Uçar, Bu sistemin 20 yıl kullanım süresi var. Sistem 15 bin liraya kurulabiliyor. Yani yıllık amortisman bedeli 750 liradır. Yaklaşık 4 yılda dizel yakıta bir yılda verilen parayı da amorti edebiliyor. Sistem, temmuz ve ağustos aylarında günlük 10 kilovat saat elektrik üretebiliyor. Ancak kış aylarında bu üretim güneş ışınlarının eğim süresinden dolayı biraz düşüyor diye konuştu.
Bir işletmenin ortalama elektrik tüketiminin 3,5 ile 4 kilovat saat civarında olduğunu dile getiren Uçar, bu sistemin, yaz dönemindeki üretimiyle bir işletmenin yaklaşık 3 günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini sözlerine ekledi.
AA / 15 Ekim 2009
-.-
ÇANAKKALE Hakında
Çanakkale ili, Türkiye Cumhuriyetinin kuzeybatısında, topraklarının büyük bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalan, 25° 40 - 27° 30 doğu boylamları ve 39° 27 - 40° 45 kuzey enlemleri arasında 9.887 km² lik bir alan kaplayan, Asya (Anadolu) ve Avrupa (Trakya) kıtalarında toprakları bulunan, kendi adını taşıyan boğaz ile ikiye bölünmüş Trakya da İstanbul dan sonraki en büyük ildir.
Anadolu nun en batı noktası olan Baba Burnu ile Türkiye nin en batı noktası Gökçeada daki İncirburnu il sınırları içindedir. Ege Denizi nde Türkiye ye ait en büyük adalar, Bozcaada ve Gökçeada, Çanakkale iline bağlıdır.
Adalar, Gelibolu Yarımadası, deniz kıyısındaki yerler dışında, iç kısımların denizden uzaklık ve deniz seviyesinden yükseklik gibi nedenlerle iklim niteliğinde bazı farklılaşmalar görülür. Bu farklılaşma yüksek kısımlarda yağışların daha çok buna karşılık iç kısımlarda karlı ve donlu günlerin daha fazla olması, sıcaklık farkının artması şeklindedir.
Çanakkale ilinde Akdeniz ve Karadeniz geçiş iklimi özelliği gösterir. Genel karakteriyle Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtır. Bunun yanında daha kuzeyde bulunması nedeniyle kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür. Kuzey Rüzgarlarının ve soğuk dalgalarının Balkanlar üzerinden sarkması ve bunun önünde doğal engellerin bulunması nedeniyle, yılın büyük bir kısmı rüzgarlı geçmektedir.
Kışları ortalama sıcaklık daha düşüktür. Minimum sıcaklık -4,2 °C ile Şubat ayı, Maksimum sıcaklık +35,8 ile Ağustos ayındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 14.7, ortalama nem oranı ise %72.6 dır. Egemen rüzgar kuzey rüzgarlarıdır. En çok, poyraz, yıldız, lodos, kıble eser. Yıllık ortalama yağış miktarı 662.8 m3 (Gökçeada) ile 854.9 m3 (Ayvacık) arasında değişmektedir. Yaz aylarında yağış miktarı oldukça düşüktür. Yağışların en fazla görüldüğü aylar Aralık, Ocak ve Şubat ayları dır. Karla örtülü gün sayısı en fazla 8 gün kadardır.