Başbakan Borisov, iklim değişikliğinin Bulgaristan için olağanüstü önem taşıyan bir konu olduğunu söyledi. Başbakan Boyko Borisov, iklim değişikliğini dünya liderlerinin yanı sıra Bulgaristan için de ‘olağanüstü önem taşıyan bir konu’ olarak niteledi.
Başbakan, Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Silistra kentinde Solarpro A.Ş.’ne ait güneş panelleri fabrikasını açarken ülkemizin Kopenhag’da yapılacak dünya iklim değişikliği konferansına ciddi hazırlık gördüğünü belirtti.
Fabrikanın açılış törenine katılan Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Trayço Traykov, Silistra’nın güneş panelleri işletmesinin Balkanların en büyüğü olduğunu belirtti.
AB’nin sektördeki politikasına uyarak Bulgaristan 2010 yılında brüt elektrik tüketiminin % 11’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı üstlenmiştir. Silistra güneş panelleri fabrikası gibi sanayi güçlerinin işlenip devreye sokulması, bu hedeflerin hayata geçirilmesine yardımcı oluyor.
Bulgaristan Radyosu / 06.10.2009
-.-
Bulgaristan’da üretilen elektrik enerjisinin ‘8’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Rüzgar araştırmaları uzmanı Angel Terziev, Bulgaristan’da üretilen elektrik enerjisinin yüzde 8’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edildiğini açıkladı. Uzman, Avrupa Birliği direktifi doğrultusunda, 2010 yılına kadar ülkemizde üretilen elektrik enerjisinin yüzde 16’sının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması gerektiğini hatırlattı. Terziev, ülkemizin, bu süre içerisinde bunu başaramadığı halde, Avrupa Birliği’nden enerji ihracatı yapmak zorunda kalacağını ileri sürdü. Rüzgar enerjisinin güneş enerjisiniden daha ucuz olduğunu söyleyen Terziev, her iki tür enerjinin kullanılması ile güdülen hedefin çevreyi kirletmemek olduğunu ekledi.
Bulgaristan Radyosu / 06.10.2009
-.-
BULGARİSTAN Hakkında
Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa da, Balkan Yarımadası nda ülke. Batıda Sırbistan ve Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan ve Türkiye ile çevrilidir.
Balkan Dağları (Stara Planina) Bulgaristan ı kuzeyde Tuna platosu, güneyde ise Trakya platosu olarak kabaca iki coğrafi bölgeye ayırır. Oldukça dağlık bir coğrafyaya sahip olan güney Bulgaristan da Rodop ve Rila sıradağları yer alır. Ülkenin ve Balkanların en yüksek dağı olan 2925 metre rakımlı Musala Dağı da burada bulunmaktadır.
Ülkenin en önemli ırmağı olan Tuna Nehri, aynı zamanda Romanya-Bulgaristan sınırını oluşturur. Bulgaristan sınırları içerisinde doğup, Yunanistan-Türkiye sınırını oluşturarak Ege Denizi ne dökülen Meriç (Maritsa) Bulgaristan ın bir diğer önemli akarsuyudur.
1990 a değin devlet yönetiminde sosyalist ekonominin hakim olduğu ülke, Doğu Bloğu nun çözülmesi sonucu Sovyet pazarını kaybetmesi ve kapitalist ekonomiye eklemlenme sorunları nedeniyle 90 lı yıllar boyunca milli gelirin % 70 e yakın küçüldüğü çok ağır bir ekonomik bunalım yaşamıştır. Bulgar ekonomisi, 90 lı yılların sonundan itibaren toparlanma sürecinde ve avrupa ulkeler arası en hızlı büyüyen ekonomileri arasındayer alır. Ekonomi ile ilgili bazı istatistik veriler şöyledir: Milli gelir (2001): 16,5 milyar $, kişi başına düşen milli gelir:3500 $, devlet borçları: 10 milyar $, devlet gelirleri (2000): 6.4 milyar $, devlet giderleri (2000): 4,4 milyar $, enflasyon (2001): % 3, ekonominin sektörlere göre dağılımı (2001): hizmet: % 57, endüstri: % 29, tarım: % 14.
Çöken eski sistemin yerine, yeni sistemin yerleşmesinin sancılarını yaşayan Bulgaristan, Polonya ve Rusya gibi şok ekonomik paketler uygulamadı. Daha muhafazakar bir ekonomik reform paketleri uyguladı.
2004 itibari ile NATO üyesi olan Bulgaristan 01 Ocak 2007 de de AB nin tam üyesi olmuştur.
tr.wikipedia.org/wiki/