Türkiye, güneş enerjisinden yararlanan büyük güç ...
 
 

Önümüzdeki 100 yılda Türkiye büyük bir güç olacak …

Türkiye’nin önümüzdeki 100 yılda “büyük bir güç” olacağı tahmininde bulunuldu. ABD’li küresel istihbarat şirketi Stratfor CEO’su George Friedman, önümüzdeki asırda bugün dost olan ülkelerin uzayda savaşacaklarını, nufüsleri azalacağı için sanayileşmiş ülkelerin göçmen işçileri için birbiriyle rekabet edeceklerini savunurken Polonya, Türkiye, Meksika ve Japonya’nın “büyük güçler” olarak ortaya çıkacakları kehanetini yaptı.

 

George Friedman, yayınladığı “Önümüzdeki 100 Yıl” başlıklı yeni kitabında şaşırtıcı bazı tahminlerde bulunuyor. Önümüzdeki asırda  bugün dost olan ülkelerin birbiriyle savaşacağını iddia eden Friedman, dünyanın artan nüfusunun beslenmesine ilişkin kaygılarının yerini sanayileşmiş ülkelerdeki düşen doğum oranlarının ve yaşlanan nüfusun yaratacağı endişesinin alacağını, Almanya ve Rusya gibi ülkelerde nüfuslerinin yüzde 25-30 azalacağını öne sürdü.

 

Bu nedenle sanayileşmiş ülkelerin göçmen işçilerine artan bir ihtiyaç duyacaklarını da kaydeden Friedman,  reel bir sorun olarak gördüğü iklim değişikliği konusunda ise güneş enerjisinden yoğun bir biçimde yararlanılması sayesinde gelecekte temiz enerji sağlanacağını düşünüyor.

 

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Friedman, kitabında da “şaşırtıcı” bazı siyasi tahminleri de yapıyor. Friedman “Polonya ve Türkiye’nin büyük güçler olarak ortaya çıkacağını, bu asır sonuna kadar Meksika’nın da Kuzey Amerika’daki hakimiyet için ABD’ye meydan okuyacağını” öne sürdü.

Buna karşın Friedman, ABD’nin önümüzdeki 10-20 yılda ciddi meydan okumalarla karşılaşırsa da bu asırda Çin dahil, hiçbir yükselen gücün ABD’nin yerini alamayacağını savundu.

ANKA / WASHINGTON / 04 Ekim 2009

-.-

TÜRKİYE Hakkında

Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey yarımkürede, Avrupa ve Asya kıtalarının kesişme noktasında bulunan bir ülke. Ülke topraklarının büyük bir bölümü Anadolu yarımadasında, kalanı ise Balkan Yarımadası nın uzantısı olan Trakya da bulunur. Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Boğazlar ile Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye dir.

 

Türkiye (resmi adı Türkiye Cumhuriyeti) Güneybatı Asya ile küçük bir bölümü Avrupa kıtasında yer alan ülke. Başkenti Ankara olan ülkenin en büyük kenti İstanbul dur, 2005 yılı tahminlerine göre toplam nüfusu 73,193,000 (17. sırada) kişidir. Türkiye nin toplam yüzölçümü 780,574 (36. sırada) kilometre karedir. Ülkenin GSMH sı 612.3 milyar dolar (2006 tahmini) dır. Türkiye bu ekonomik büyüklüğü ile dünyanın en büyük 17. ekonomisidir. Kişi başına düşen milli gelir 8,385 USD dir (75. sırada).

 

Coğrafya

Türkiye, coğrafi koşullar göz önüne alınarak yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır : Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi.

 

Türkiye nin 81 ili vardır. Türkiye nin en büyük kentleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya’dır.

 

Yüzölçümü

Türkiye nin toprakları 36° - 42° Kuzey paralelleri ve 26° - 45° Doğu meridyenleri arasında yer alır.Doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Kabaca bir dikdörtgeni andırır ve genişliği 1.660 kilometredir. Göller ve adalar dahil kapladığı gerçek alan 814.578 km² dir izdüşüm alanı ise 783,562 km² dir. Türkiye ye ait bu iki yüzölçüm değeri arasındaki farkın büyüklüğü arazinin dağlık ve engebeli olmasından kaynaklanır. Marmara Bölgesi % 8,5, Ege Bölgesi % 12, Akdeniz Bölgesi % 16, İç Anadolu Bölgesi % 18, Karadeniz Bölgesi % 18, Doğu Anadolu Bölgesi % 21, Güneydoğu Anadolu Bölgesi % 7,5 yer tutar. Trakya nın yüzölçümü 24.370 km² dir. Türkiye nin kara sınırlarının uzunluğu 2.875 km, adalar dahil sahil uzunluğu 8.333 kilometredir. Kara parçalarının toplam alanı 770.760 km², su alanlarının toplam alanı ise 9.820 km² dir.

 

Türkiye nin iklimi

Türkiye nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların konumu ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi, farklı özellikte iklim tiplerinin doğmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Kuzey Anadolu Dağları ile Toros Sıradağları, deniz etkilerinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu yüzden iç kesimlerde karasal iklim özellikleri görülür.

 

Akdeniz iklimi: Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında etkili olan bu iklim tipi, Marmara Denizi nin güney kıyısına kadar sokulur. Kıyıdan yaklaşık 800 metre yüksekliğe kadar bu iklimin özellikleri görülür. Bu iklim tipinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.

 

Karadeniz iklimi: Türkiye nin kuzey kıyılarında, dağların denize bakan yamaçlarında görülen bir iklim tipidir. Bu iklimde yaz sıcaklığı, Akdeniz ikliminde olduğu kadar etkili değildir. Kış mevsimi, güney kıyılarına göre soğuk geçer. Yağış miktarı fazladır.

 

Karasal iklim: Türkiye nin denizlerden uzak, yeryüzü şekillerinin meydana getirdiği engellerden dolayı deniz etkisinden yeterince yararlanamayan kesimlerinde karasal iklim görülür. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya nın iç kesimleri karasal iklimin etkisi altındadır. Buralarda mevsimlik ve günlük sıcaklık farkları büyük, yağışlar genel olarak azdır. Kışlar uzun, soğuk ve karlı, yazlar kısa fakat sıcaktır.

ansiklopedi.turkcebilgi.com

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: