Rüzgar Enerji Santralları için düzenlemeler ...
 
 

Rüzgar santralleri için yarış başlıyor …

Özel sektörün rüzgar elektrik üretim santralları yapmak için merakla beklediği teknik düzenlemeler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından tamamlandı.

 

Kurul, yaptığı toplantı ile aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santralı yatırımları arasında yapılacak yarışmanın usul ve esaslarını onaylayarak, lisans yönetmeliğini değiştirdi.

 

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, TEİAŞ ile birlikte hazırlandıktan sonra onayladıkları yarışma yönetmeliği çerçevesinde tüm teknik düzenlemelerin tamamlandığını bildirirken, belirlenen kapasiteler çerçevesinde, 20 yıl boyunca bir kilovatsaat için en yüksek katkı payını teklif eden özel şirketlerin sisteme bağlantı hakkını elde edeceğini ifade etti.

 

Türkiye de rüzgar santralları kurulu gücünün son birkaç yılda 25 kat birden artarak 500 megavat düzeyini aştığına dikkati çeken Köktaş, 10-15 yıllık süre zarfında bu 500 megavatlık gücü de, 20 bin megavata çıkarmak gibi çok iddialı bir hedef taşıdıklarını vurguladı.

 

Bu amaçla özel sektörün rüzgara milyarlarca dolarlık yatırım yapacağına işaret eden Köktaş, “son düzenlemelerimiz ile bu yatırımların yapılmasına yönelik sağlıklı bir sistemin altyapısını kurmuş olduk” diye konuştu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruşlarla birlikte bu yarışma sürecinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini bildiren Köktaş, şunları kaydetti : “ Kurumumuza 1 Kasım 2007 tarihinde 78 bin 151 megavat kurulu gücünde 751 proje için lisans başvurusu yapılmıştı. İletim şirketi TEİAŞ ın belirlediği trafo kapasitesi sınırlılığı içinde şirketler bu kurulu güçlerini 28 bin megavatlara kadar düşürerek revize ettiler. Halen 682 adet başvuru var. TEİAŞ ın belirleyeceği trafo kapasitesi çerçevesinde bu rakam biraz daha düşebilir. Bu şirketler TEİAŞ tarafından yapılacak yarışmanın sonucunda sisteme bağlantı hakkını elde edecekler ve ardından Kurumumuzdan lisans alacaklar. Yani 600 ün üzerinde rüzgar yatırımcısı trafo kısıtları çerçevesinde en yüksek katkı payını vermek için yarışacak ”.

 

İHALE SÜRECİ NASIL OLACAK ?

Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan düzenleme çerçevesinde ihale süreci şöyle işleyecek :

 

-TEİAŞ, EPDK tarafından kendisine bildirilen başvurular kapsamında talep edilen trafo merkezlerine bağlanabilecek rüzgar santrali kapasitesini, yüksek gerilim ve orta gerilim baraları bazında belirleyecek ve ilan edecek.

 

-İlan edilen trafo kapasitesinin üzerinde kurulu gücü olan başvurulardan güçlerini düşürerek revize etmeleri istenecek. EİE nin teknik değerlendirmesi ve EPDK değerlendirmesi sonucunda aynı bölge veya aynı trafo merkezi için birden fazla yapılan başvurular TEİAŞ a gönderilecek.

 

-Yarışmaya katılma hakkı elde edenler TEİAŞ tarafından internet sayfasında ve Resmi Gazetede ilan edilecek.

 

AÇIK ARTTIRMA YOK

Yarışmaya katılacaklar, yarışmaya esas kurulu güçlerinin her bir megavatı için 10 bin lira tutarında teminat mektubu sunacaklar.

 

TEİAŞ ın yapacağı yarışma, tek oturumda ve kapalı zarf esasına göre uygulanarak anormal fiyatların oluşması engellenecek. İlk adımda teklifler en yükseğinden en düşüğüne doğru sıralanacak.

 

İkinci adımda çakışan (bir santral sahasının diğer bir santral sahasının tamamını kapsaması hali) projelerden hangisinin yarışmaya devam edeceği belirlenecek.

 

Çakışan projelerden, en yüksek rüzgar elektrik santrali (RES) Katkı Payını teklif eden proje sıralamaya alınacak, çakışan diğerleri ise yarışma dışında kalacak.

 

EPDK, 1 Kasım 2007 tarihinde rüzgar lisans başvurularını kabul etmiş ve Türkiye nin ve dünyanın önemli şirketleri bu kapsamda 70 bin megavatın üzerinde rekor bir başvuruda bulunmuştu.

AA / 04.10.2009

-.-

TEİAŞ Hakkında

TEİAŞ, 233 sayılı KHK sistemi içinde, iktisadi devlet teşekkülü olarak ve mevcut mevzuat ve ana statüsü hükümleri çerçevesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) 13.03.2003 tarihinde aldığı iletim lisansı çerçevesinde, yeni piyasa yapısına uygun olarak faaliyetlerini yürütmektedir.

 

Teknoloji, nüfus ve altyapı gelişmelerine paralel olarak elektrik iletim altyapılarını genişletmek, yeni iletim tesisleri yapmak, bunlara paralel olarak kendi iletişim altyapısını genişletmek, Türkiye Elektrik Sistemini uluslararası standartlarda kaliteli, ekonomik ve güvenilir bir şekilde işletmek, bu amaçla;  yeni projeler oluşturmak, bunları gerçekleştirmek ve elektrik piyasası hizmetlerini yürütmekten sorumlu olan TEİAŞ bu görevlerini Ankara’da bulunan Genel Müdürlük ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan 20 adet İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlükleri ve 10 adet Yük Tevzi İşletme Müdürlükleri vasıtasıyla yapmaktadır.

www.teias.gov.tr

-.-

EPDK Hakkında

4628 sayılı Yasa ile Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmuş, daha sonra 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu adını almıştır. Kuruma, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile petrol piyasasını, 5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ile de sıvılaştırılmış petrol gazları piyasasını düzenleme ve denetleme görevleri verilmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 19.11.2001 tarihinde görevine başlamıştır.

 

Bu Kanunların amacı; elektriğin, doğal gazın, petrolün ve LPG nin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanmasıdır.

www.epdk.org.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: