Elektrik Piyasası Lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin tamamlanması, lisans almanın ön koşulu haline getirildi.
Buna göre tüzel kişiler, lisans almanın uygun bulunduğuna dair EPDK kararının kendilerine tebliğini izleyen 30 gün içerisinde ÇED Yönetmeliği kapsamında ilgili kuruma başvuracak. Bu yükümlülüklerini belirtilen süre zarfında yerine getiren tüzel kişilere, kurul kararıyla lisans verilecek.
Gecikme gerekçesiydi
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bundan önceki uygulamada önce lisansın verildiğini, daha sonra yatırımcının ÇED raporu alması ve diğer eksiklikleri gidermek için 18 aylık hazırlık döneminin bulunduğunu hatırlattı.
Yeni düzenlemeyle ÇED raporunu alma dönemini lisans öncesine taşıdıklarını bildiren Köktaş, “ Aslında bunu yaparak bir taraftan hem bir mahkeme kararını bir şekilde yerine getirdik hem de lisansların yatırıma dönüşmesindeki gecikmeleri engellemiş olduk. Çünkü ÇED raporu zaman zaman yatırımı uzatma gerekçesi olarak kullanılıyordu ” dedi.
AA / 27 Eylül 2009
-.-
ÇED NEDİR ?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve natif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir.
ÇED in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.
ÇED’in temel görevi, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermektir.
ÇED, projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreçtir. İlgili taraflar bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en optimal şekilde gelişimine katkı sağlarlar.
İyi işleyen bir ÇED sürecinin şeffaf tabiatı sayesinde, halka / diğer ilgili taraflara danışarak ve olabildiğince gerçekleştirilmesi istenen projeye ilişkin ve geniş çapta bilgi toplayarak, projenin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek olası problemler, henüz projenin tasarım aşamasında çözülebilir veya hafifletilebilir. Bu yolla (bazen öngörülen) problemlerin pek çoğu, fiili uygulama başlamadan çözülmeye çalışılır ve böylelikle maliyetli zaman kaybı önlenmiş olur.
Önerilen projeye getirilen çeşitli natiflerin ÇED çalışması kapsamında incelenmesi, çevresel faydaları arttırırken, proje sahibinin maliyetlerini azaltabilecek başka seçenekler de sunabilir. Halkın katılım süreci sayesinde, ilgili taraflar, proje sahibi ve kamu kurum kuruluşları arasında güven duygusu oluşturur ve katılımcı tabiatı sayesinde de ÇED süreci, o ülkenin genel demokratik sürecine katkıda bulunur.
Faydalarını kısaca özetlemek gerekirse:
- Tasarım aşamasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumları önceden görerek “etkisiz hale getirmesi için gerekli tedbirleri ortaya koyması, olumsuz etkilerin minimize edilmesini sağlaması”
- Proje sahibi için maliyet-azaltıcı seçenekler sunması,
- Karar verme sürecine yönelik daha güvenilir, bütünsel ve işbirlikçi bir yaklaşım , demokrasiye katkı.
Sonuç olarak;
1969 yılında ABD’de yürürlüğe giren Ulusal Çevre Politikası Kanunu (National Environmental Policy Act) kapsamında dünya ile tanışan ve gerek ABD, gerek AB ülkeleri, gerekse diğer dünya ülkelerinde halen en etkin çevre yönetim aracı olarak yerini alan ve gün geçtikçe de bu yeri sağlamlaştıran ÇED, ülkemizde 7 Şubat 1993 tarihinden bu yana uygulanmaktadır.
Türkiye’de sağlam bir çevre yönetimi oluşturmanın esas temelini ÇED sürecinin yasal, kurumsal ve teknik altyapı açısından güçlendirilmesi teşkil etmektedir.
Genel Müdürlüğe Bağlı Birimler:
- Altyapı Yatırımları ÇED Dairesi Başkanlığı
- Endüstriyel Yatırımlar ÇED Dairesi Başkanlığı
- ÇED ve Plan İzleme-Kontrol Dairesi Başkanlığı
- Çevre Envanteri Dairesi Başkanlığı
- Planlama ve Stratejik Çevresel Değerlendirme Dairesi Başkanlığı
- İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüğü
www.cedgm.gov.tr