Enerji üretiminde yeni yatırımlar ve teşvik sistemi ...
 
 

Şimşek : Türkiye, Çinli yatırımcılar için biçilmiş kaftan …

Çin Maliye Bakanı Xie Xuan ın resmi davetlisi olarak Pekin de temaslarını sürdüren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görüştüğü Çinli fon temsilcileri ve dev yatırım şirketlerine Türkiye nin yatırım için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi.

 

Şimşek, Pekin de ilk olarak 10 gün önce Türkiye de yatırım yapma kararı alan Çin in en büyük 3. otomotiv firması olan Dong Feng Motor (DFM) yöneticileri ile görüştü. İlk aşamada 250 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye de hafif ticari araç üretecek DFM, Bakan Şimşek e yatırımları hakkında bilgi verdi ve Türkiye deki teşvik sistemi hakkında bilgi aldı.

 

Bakan Şimşek in görüştüğü Çin in en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi üreticilerinden Yingli Solar Energy Ltd. Türkiye de güneş ve rüzgâr enerjisi üretiminde rol almak istediklerini bildirdi.

 

Görüşmelerde Bakan Şimşek Türkiye nin Çinli yatırımcılar için biçilmiş kaftan olduğunu, coğrafi konumu ve AB ye tam üyelik durumunun Türkiye nin önemini artırdığına dikkat çekti. Önümüzdeki yıllarda Çin den Türkiye ye çok daha fazla yatırımcı geleceğine işaret eden Şimşek, Çin le özellikle enerji ve altyapı yatırımlarında yakın işbirliği içinde çalışmak istediklerini anlattı.

 

Türkiye de yatırımı bulunan Huawei Telekomünikasyon Şirketi de Türkiye yi özellikle Ar-Ge yatırımlarında bölgesel üs yapacaklarını ve yeni dönemde dünyadaki en büyük 2. Ar-Ge Merkezini Türkiye de kuracaklarını bildirdi.

 

Pekin de ayrıca Çin İhracat İthalat Bankası nı (Eximbank) ziyaret eden Şimşek, Eximbank Başkan Yardımcısı Zhu Xinqiang ile görüştü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün Çin ziyareti sırasında gündeme gelen Halk Bankası nın Çin Eximbank ından alacağı kredi konuşuldu. Bakanı Şimşek, Çin tarafından krediye ilişkin görüşmelere başlanmasını talep etti. Heyetteki Halk Bankası Genel Müdür Yardımcıları Ömer Baktır ve Süleyman Aslan ın Bakan Şimşek in ziyaretinin ardından Çin Eximbank yöneticileriyle söz konusu krediye ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, kredi miktarının gündeme gelmediği belirtildi. Cumhurbaşkanı Gül ün Çin ziyareti sırasında kredinin 500 milyon dolar olduğu bildirilmişti. Halkbank yöneticileri, Çin den almak istedikleri krediyi sadece dış ticaretin finansmanında değil, enerji ve alt yapı başta olmak üzere yatırım projelerinde kullandırmak istediklerini dile getirdi.

 

İki tarafın söz konusu kredi için prensip kararı aldığı, kredinin detaylarının Çin Eximbank yetkililerinin de katılacağı İstanbul daki IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında görüşülmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

 

Görüşmelerde ortaya çıkacak koşullara göre kredinin miktarının netleşeceğini ifade edildi.

CİHAN / 17.09.2009

-.-

Sanayi Çin’de 1950’li yılların başlarından itibaren hızlı bir gelişme dönemine girmeye başladı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949 yılında Çin sanayisinin kapsamlı yeniden yapılanma ve gelişme dönemine girmesinden reform ve dışa açılma politikasının uygulandığı 1978 yılına kadar Çin’de sanayi belli bir sistem temelinde kuruldu. Geleneksel petrol sanayisi, yeni kalkındırılan kimyasal ve elektronik sanayi sektörleri hızlı gelişme kaydettiler. Yüksek bilim ve teknoloji gerektiren nükleer ve uzay sanayileri de büyük boyutta geliştirildiler. 1970’li yılların sonlarından bu yana, Çin’de sanayinin gelişmesi daha da hızlandırıldı. 1979-2003 yılları arasında endüstriyel katma değerin artış hızı, ortalama her yıl yüzde 10’un üzerine çıktı.

 

50 yıldan beri Çin’in belli başlı sanayi ürünleri onlarca, hatta yüzlerce kat artış gösteriyor. Çok miktarda sanayi ürünü dünyanın çeşitli yerlerine ihraç ediliyor. 1996 yılından bu yana demir-çelik, kömür, çimento, kimyasal gübre ve televizyon gibi ürünlerin üretimi dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır.

 

2003 yılında Çin’in sanayi katma değeri bir önceki yıla göre yüzde 12.6 artarak 5 trilyon 361 milyar 200 milyon yuanı buldu. Halen Çin’de yalnız uçak, gemi ve otomobil değil, uydu ve modern sanayi donatımları da üretilebiliyor ve nispeten yüksek teknoloji düzeyine sahip olan bağımsız bir sanayi sistemi kurulmuş durumda. Gelecekte Çin’de sanayinin ekonomik gelişmedeki itici rolünü güçlendirmek için bilgi teknolojisinin sanayileşmeyi ilerletmesi stratejisi daha da sıkı biçimde uygulanacaktır.

www.fmprc.gov.cn / Çin Hakkında (2005/08/24)

-.-

MEHMET ŞİMŞEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

GAZİANTEP

 

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967 de Batman Arıca da doğdu. Babasının adı Hasan, annesinin adı Mehdiye dir. Ekonomist; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ni bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere de University of Exeter de tamamladı. ABD Büyükelçiliği nde ve Deutsche Menkul Kıymetlerde kıdemli ekonomist olarak çalıştı. Bir süre UBS Bankası Hisse Senedi Analiz Birimi nde görev yaptıktan sonra uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch te ekonomist ve stratejist olarak çalıştı. Aynı kurumun Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi Makroekonomik Araştırmalar Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. 60. Hükümet te Devlet Bakanlığı görevine atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Şimşek, evlidir.

www.tbmm.gov.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: