Ankara Sanayi Odası Gündem Toplantıları
 
 

6. Aso Gündem Toplantısı …

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çelik, enerji sektörünün kredilendirilmesine bilinçli olarak ağırlık verdiklerini, bugüne kadar enerji kredileri ile ilgili olarak 1,3 milyar lira kredi talebi aldıklarını bildirdi.

 

Ankara Sanayi Odası nın (ASO) düzenlediği “Gündem Toplantıları”nın altıncısına konuk olan TKB Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Çelik, konuşmasının başında TKB hakkında kısa bilgi verdi.

 

Banka olarak artık kredileri eskiye göre çok daha hızlı değerlendirdiklerini ifade eden Çelik, yatırımları hızla ve yatırımcıya en uygun komisyon ve faiz oranlarıyla desteklediklerini belirtti. Çelik, “Özetle hem fiyatta, hem vadede hem hizmette iddialıyız. Bankamız artık birinci sınıf müşterilere hitap edebilir hale gelmiştir” diye konuştu.

 

Krizi fırsata çevirme çabaları sayesinde krizin en yoğun olarak yaşandığı Haziran 2008-2009 dönemindeki bir yılda kredilerini yüzde 41,3 oran ile halka açık bankalar arasında oransal olarak an çok artıran banka olduklarını anlatan Çelik, 2009 yılının ilk 6 ayında kredilerde yüzde 18 lik artış gerçekleştirdiklerini, 2009 yılının tamamı için bu artışın yüzde 40 ın üzerinde olmasını beklediklerini bildirdi.

 

KRİZ DÖNEMİNDE HİÇ BİR FİRMA, TKB YÜZÜNDEN MAĞDUR OLMADI

Kriz döneminde hiç bir firmanın, TKB yüzünden mağdur olmadığını ifade eden Çelik, yatırımlarını 7 yıldan 12 yıla kadar vadelerle bankaları aracılığıyla finanse etmiş olan yatırımcıların, kriz dönemlerinde kredileri geri çağırmayarak ve faiz ve komisyonları aşırı yükseltmeyerek yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

 

Çelik, Uluslararası bankalar arası kredilerin son 1 yılda 5 trilyon dolar azaldığı, dünyanın yaşadığı en şiddetli finansal krizlerden birisini atlatmak üzere oldukları bir ortamda TKB nin Hazine Müsteşarlığının da desteği ile yurt dışından düşük maliyetlerle, oldukça uzun vadelerle kredi temin etmeye ve bunları yatırımcılara kullandırmaya devam edeceğini söyledi.

 

Bu çerçevede yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ile KOBİ lerin yatırım ve işletme kredisi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Avrupa Yatırım Bankası tarafından kullandırılacak olan toplam 400 milyon avro tutarındaki kredinin kullandırılmasında TKB nin aracı bankalardan biri olduğunu, söz konusu kredi anlaşmasını imzalayarak krediyi kullanıma hazır hale getirdiklerini belirtti.

 

Çelik, ayrıca kaynak temini çalışmaları çerçevesinde, imalat sanayinde yatırım yapan KOBİ lerin finansmanı amacıyla İslam Kalkınma Bankası (İKB) ile 40 milyon dolar limitli yeni bir kredi sözleşmesi imzaladıklarını, bu krediyle TKB nin Türkiye de reel sektör yatırımcıları için İKB den kredi sağlayan ilk banka olduğunu anlattı.

 

Yine Dünya Bankası kaynaklarından yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 150 milyon dolar, Temiz Teknoloji Fonu ndan (CTF) 30 milyon dolar kredi teminine ilişkin anlaşmaların imzalanarak kredinin Haziran ayında yatırımcıların kullanımına sunulduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

 

“Enerji sektörünün kredilendirilmesine bilinçli olarak ağırlık veren bankamızca bugüne kadar enerji kredileri ile ilgili olarak 1,3 milyar lira kredi talebi alınmıştır. Bu talebin önemli bir bölümü hidroelektrik santral, kalanı ise rüzgar, jeotermal ve biyoenerji projeleri içindir. Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan sağlanan toplam 566 milyon lira tutarında kredi, bu projelere tahsis edilmiştir. Firmalarla imzalanan sözleşme tutarı ise 430 milyon liraya ulaşmıştır. Bugüne kadar kredilendirilen proje sayısı 35, bu projelerin toplam güç miktarı da 395,70 megawatt olmuştur.

 

Yurt dışından temin ettiğimiz kaynaklarla ödemesiz dönemli, uygun faizli ve uzun vadeli olarak enerji, turizm ve imalat sanayi yatırımlarını finanse eden bankamız, kaynağına ve banka tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna bağlı olarak toplam yatırımın yüzde 50 sinden, yüzde 75 ine kadar uzun vadeli finansman sağlamaya devam edecektir.”

 

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de adını gençlik dönemlerinde çok sık duyduğu TKB nin, zaman içinde pasifize olduğunu ancak son dönemlerde çok iyi performans göstermeye başladığını söyledi.

 

Özdebir, Ankaralı sanayici iş adamlarının bu bankayı daha iyi tanıması için böyle bir toplantı düzenlediklerini belirtti.

 

Ekonomik kriz ortamında yatırımcılara kredi vermesi dolayısıyla TKB nın öneminin daha da arttığına işaret eden Özdebir, ekonomik kriz süresince ekonomik daralmayla birlikte işletmelerin ağır bir bedel ödediğini, bir çok işletmenin, işinin olmasına rağmen o işi yapacak finansmanı bulmakta zorlandığı için zor durumda kaldığını kaydetti.

 

Daha sonra TKB Kredi Pazarlama Müdürü Hasan Üsküpoğlu, kredileri kullandırma koşulları, kredi çeşitleri ve teminatlar konusunda sunum yaptı.

 

Konuşmaların ardından TKB Genel Müdürü Çelik, sanayicilerin kredilere ilişkin sorularını yanıtladı.

AA / 16.09.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: