Enerji merkezi Türkiye
 
 

Türkiye nin enerji merkezi olmasını destekliyoruz …

Türkiye de bir dizi görüşmede bulunan İngiliz Enerji Bakanı Lord Hunt, Türkiye nin enerjide yeni bir merkez haline gelmesi konusunu kesinlikle desteklediklerini söyledi.

 

Enerji Diyaloğu kapsamında Türkiye de bulunan İngiltere Enerji ve İklim Degisikliği nden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Hunt "Türkiye nin enerji projelerinde aldığı pozisyonu ve Türkiye deki Nabucco ve Samsun - Ceyhan gibi enerji nakil hattı projelerini kesinlikle desteklediklerini söyledi. SABAH ın sorularını yanıtlayan Hunt, "Çünkü Hazar ve diğer bölgelerdeki enerji kaynaklarının Türkiye gibi başka rotalardan Avrupa ya gelmesi konusu son derece önemli. Bu açıdan da Türkiye nin yeni bir merkez (hub) olması fikrini destekliyoruz. Bu konuda Türkiye ye çok önemli bir rol düşüyor. Bence enerji güvenliği konusu hepimiz için son derece önemli bir konu. Özellikle de Avrupa Birliği açısından bu konu son derece önemli. Arzın çeşitlendirilmesi şart" dedi.

 

PROJELER RAKİP DEĞİLLER

Nabucco ve ITGI gibi projelerde hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmış olmasının son derece önemli olduğunu belirten Hunt, "Biz de hükümet olarak bu anlaşmaların arkasındayız" dedi. Güney Akım ve Nabucco gibi projelerin birbirlerine rakip olup olmadığı gibi soruların kendisine de daha önce sorulduğunu belirten Hunt sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu projeleri birbirlerine rakip gibi görmüyorum. Bunlar bence birbirlerini tamamlayan projeler. Buradaki temel konu yeni enerji kaynakları ve çeşitliliği sağlayacak yeni boru hatlarını desteklemek gerekiyor. Bu da daha ekonomik ve liberal enerji piyasaları oluşmasını sağlayacaktır. Biz de bu nedenle bu tür yatırımları destekliyoruz. Ben de bu konuda yatırımları cesaretlendiriyorum".

 

EKONOMİK BÜYÜME BUNA BAĞLI

İNGILTERE DE enerji verimliliğinin de önemli hale geldiğini belirten Hunt, "Evlere akıllı ısı ve elektrik ölçerler takıyoruz. Kullanıcılar enerjiyi tam olarak nerede kullandıklarını bilecekler" dedi. Yeşil ekonomiye 10 yıl içinde 100 milyar sterlin yatırılacağını dile getiren Hunt, "Ekonomik büyümesi açısından düşük karbon hedefleri önemli rol oynuyor. 2015 te 1.3 milyon kişi bu alanda istihdam edilecek" dedi.

 

NÜKLEERE TEKRAR GERİ DÖNÜYORUZ

İNGİLTERE olarak enerjide mutlak suretle karbon emisyonlarının düşürülmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Hunt, "Yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimi içindeki payını 2020 yılında yüzde 30 a çıkarmayı hedefliyoruz. Öte yandan nükleer enerjiye tekrar dönme kararı aldık. Karbon emisyonlarını azaltmak için bunu yapmak durumundayız. 2017 yılında ilk nükleer santralı tekrar devreye alacağız. Kömürde temiz teknoloji geliştirme konusunda yatırım yapıyoruz. Özellikle de karbon depolama (carbon capture) konusunda Kuzey Denizi nde çok geniş olanaklar var" dedi.

 

LORD HUNT TÜSİAD I ZİYARET ETTİ

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği ne de (TÜSİAD) bir ziyarette bulunan Hunt, derneğin Enerji Komitesi üyeleri ile buluştu. Burada TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ümit Boyner başkanlığındaki heyetten bilgi alan Hunt, İngiltere de düşük karbon ekonomisi için yaptıkları uygulamalar hakkında da

bilgi verdi.

 

EVİME 15 BİN STERLİN HARCADIM

TÜRKİYE DE yenilenebilir enerji konusunda finansman desteğine ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini belirten Hunt, "Bu konu İngiltere de de önemli. Enerji tüketicilerinin faturalarına yenilenebilir enerji yatırımları nedeniyle yüzde 10 ek yük binecek" dedi. Hunt, "Biz her bakanlığa kendi karbon emisyonlarını düşürmek için bir bütçe bile ayırdık. Bir araştırmaya göre İngiltere de ortalama 7 yılda bir ev değiştiriliyor. Dolayısıyla da kimse enerji verimliliği ile ilgili eve yatırım yapmak istemiyor. Örneğin benim kendi oturduğum ev bu konuda çok iyi değildi. Ama yalıtım için 15 bin sterlinlik yatırım yaptım" dedi.

www.sabah.com.tr / Ekonomi / 16 Eylül 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: