Küresel ısınma ve nükleer enerji ?
 
 

Küresel ısınmaya karşı nükleer …

Önümüzdeki 20 yıl içinde toplam santral sayısının yaklaşık 4 kat artması bekleniyor. 21. yüzyılın kabusu küresel ısınmaya karşı neredeyse ‘sıfır’ karbondioksit salınımıyla enerji sağlayan nükleer teklonoji, en büyük silah olarak öne çıkıyor.

 

Önümüzdeki 20 yıl içinde toplam santral sayısının yaklaşık 4 kat artması bekleniyor. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 15’i nükleer enerji ile karşılanıyor. Toplam 30 ülke nükleer enerjiden faydalanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 10 yıl içinde nükleerden faydalanan ülke sayısının 50’ye çıkması bekleniyor.

 

Peki nükleerin yaygınlaşacağına yönelik beklenti neye dayanıyor?

İşin garip tarafı nükleer enerji çevreciler tarafından eleştiriliyor gibi gözükse de esas nükleer enerjinin yaygınlaşması çevreye yönelik endişelerin baskısıyla olacak. Giderek artan iklim değişikliği korkusu gözönüne alındığında nükleer enerji bütün ülkeler için zorunluluk haline geleceğe benziyor.

 

Aralık ayında yapılması planlanan Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansında da nükleer enerjinin cazip bir natif olarak gündeme gelmesi bekleniyor.

 

SIFIR KARBON SALINIMI ETKİLİ

Financial Times gazetesinin analizine göre, nükleeri destekleyen önemli bir etken mevcut enerji. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 15’i nükleer enerji ile karşılanıyor. Toplam 30 ülke nükleer enerjiden faydalanıyor. Uluslar arası Enerji Ajansı’na göre 10 yıl içinde nükleerden faydalanan ülke sayısının 50’ye çıkması bekleniyor.

 

Petrol zenginleri de ‘nükleer’ diyor …

Nükleer enerji petrol zengini ülkeler için bile iyi bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Küresel ısınma ve azalan petrol yatakları İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkelerinin de nükleer enerjiye yönelmesine neden oluyor. Uzmanlar, Arap ülkelerinin petrol ihracatından kazandıklarını nükleere

yatırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

 

Diğer yandan nükleer enerjinin kullanılmasının önündeki en büyük engel olarak öne çıkan uranyum zenginleştirmenin askeri amaçlar için kullanılması konusunda kısıtlamalar getirilmesi planlanıyor. Nükleerin giderek daha fazla ülke tarafından kullanılacağını hesaplayan ABD yönetimi, 2010 Mayıs ayında New York’ta yapılacak toplantıda nükleer silahlanmaya ilişkin 40 yıllık uluslararası sözleşmeyi yenilemeyi planlıyor.

 

2050 yılında 50 ÜLKE nükleere geçecek …

Uluslararası Atom Enerji Kurumu’na göre 10 yıl içinde 20 ülke daha nükleer enerjiyle tanışacak. 2050’ye kadar 1400 yeni santral inşa edilecek.

 

Fransız şirketler ihalelerde başrolde …

Birkaç hafta içinde Abu Dabi nükleer tarihinde ilk sayfasını açmaya azırlanıyor. 2016 yılında bitirilmesi planlanan nükleer santrallar ile Arap dünyası ilk kez nükleer enerji ile tanışacak. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de nükleere sıcak baktıkları biliniyor. Ticari ve politik çekişmelerin yaşandığı Ortadoğu ülkelerinde (İran dışında) 2020’de iki, 2030 yılında ise sadece dört nükleer santralin faaliyete geçmesi bekleniyor. Aynı dönemde Çin’de ise 40 yeni santral ihalesi için ihaleye çıkılacak. Nükleerde Avrupa’nın en büyük gücü konumundaki Fransa İran’a sert uyarılar yaparken, Ortadoğu ülkelerine  nükleer bilgi ve tecrübesini pazarlaması ve ihalelerde başrol oynaması ise nükleerin sivil kullanımını teşvik olarak yorumlanıyor.

www.haberturk.com / 13.09.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: