Çevreciler termik santrallara karşı
 
 

Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal, termik santrallerin, canlı yaşamını tahrip ederek maddi zararlara neden olduğunu kaydetti .

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası ve Adana Ziraat Mühendisleri Odasının, bölgede yapılması planlanan 16 termik santralin lisans başvurusunun reddi ve iptali talebiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) karşı açtığı davaya Danıştay ın yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara 3.İdare Mahkemesine gönderdiği bildirildi.

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası ve Adana Ziraat Mühendisleri Odası adına 16 termik santralin yapılmasını önlemek amacıyla hareket eden Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada, termik santrallerin, canlı yaşamını tahrip ederek maddi zararlara neden olduğunu söyledi.

 

Verdiği zararlar nedeniyle bölgede yeni termik santrallerin yapılmaması konusunda başlatılan girişimleri kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Atal, EPDK ya karşı Danıştay a açtıkları davanın yetkisizlik kararı verilerek Ankara 3. İdare Mahkemesi ne gönderildiğini bildirdi.

 

Atal, Ankara Bölge İdare Mahkemesinin de, Tufanbeyli Termik Santrali ne ilişkin lisansın iptali istemi ile diğer santrallerin başvurularının reddine ilişkin taleplerin ayrı ayrı dilekçeler düzenlenmek suretiyle davalar açılması gerektiğine karar verildiğini kaydetti. Atal, şöyle konuştu : EPDK ya, Türkiye genelinde kömürle çalışan 55 termik santral için başvuru yapılmıştı. Bunlardan Ceyhan, Tufanbeyli ve Hatay ın Dörtyol ilçesinde 1 er, Mersin de 2, Adana nın Yumurtalık ilçesinde 5, Hatay ın Erzin ilçesinde 4 ve İskenderun da ise 2 adet olmak üzere Doğu Akdeniz de toplam 16 santral yapımı planlanıyor. Ankara 3. İdare Mahkemesinin kararına göre yeniden başvurumuzu yapacağız.

 

Atal, Türkiye nin enerji için termik santrallere ihtiyacı olmadığını, enerji ihtiyacının, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara yapılacak yatırımlarla çözülebileceğini ileri sürdü.

 

Türkiye nin, imzaladığı Kyoto Protokolü uyarınca, termik santrallerin neden olduğu karbon gazlarını azaltma konusunda yükümlülüğü olduğunu belirten ve canlı yaşamını tahrip ederek maddi zararlara neden olan termik santrallerin Türkiye ye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini savunan Atal, şunları kaydetti : Termik santraller, orman, deniz, hava, toprak gibi kaynaklara zarar veriyor. Bu şekilde yapılan enerji üretimiyle deniz canlılarının yok olmasına, havanın kirlenmesine, toprağın çoraklaşmasına, suya kanserojen maddeler bulaşmasına neden oluyor. Bunların örnekleri Sugözü Termik Santrali nde açık açık yaşanıyor. Normalde bu tür davaların Danıştay da görülmesi gerekirken yetkisizlik kararı verilmesine de anlam veremiyoruz.

 

YANYANA TERMİK SANTRAL

Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Sadun Bölükbaşı da, bölgede termik santrali yapmanın yaşamı tehdit eden ve yaşamla bağdaşmayan bir durum olduğunu söyledi.

 

Termik santrallerin yapılmaması için toplumsal ve hukuksal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini anlatan Bölükbaşı, şunları kaydetti : İnsanların yaşam hakkına kadar ilerleyen bu yanlış yatırıma izin verilmemesini istiyoruz. 16 tane termik santralin yaratacağı kirliliği kurulacağı bu dar alan kaldırmaz. Termik santralin yapılmasına izin verenler, sadece birinin yaratacağı kirliliği göz önünde bulundurup önemsemiyor. Sadece 6 tanesi bir birine yakın mesafede kurulacak. Bunun örneği dünyanın hiç bir yerinde yok. Bırakın 6 tane, 2 tane termik santral bile yan yana yapılamaz.

AA / 10 Eylül 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: