Toplu konutlarda güneş enerjisi kullanımı
 
 

TOKİ 60 bin konut yapacak …

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kayabaşı bölgesinde planlanan 60 bin konuttan 10 bin 110 adet konutun inşaatına başlandı.

 

TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, basın mensuplarına Kayabaşı projesine ilişkin bilgi verirken, Kayabaşı Bölgesi nin Atatürk Havalimanına 17 kilometre, Boğaz Köprüsüne 24 kilometre, Olimpiyat Stadı ve Başakşehir e komşu konumda bulunduğunu söyledi. Tıraş, 60 bin konutun 40 bin adedinin TOKİ tarafından yapılacağını, 10 bin 110 adet konut inşaatına başlandığını ve önümüzdeki 3 ay içinde 16 bin konuta ulaşılacağını bildirdi.

 

Kayabaşı Bölgesi nin 12 milyon metre kare alanıyla Güngören, Beyoğlu, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerinden daha büyük alana sahip olduğunu dile getiren Tıraş, bu alan içerisinde 158 bin 670 metre kare yeşil alan, 344 bin 615 metre kare kültürel ve halk eğitim tesisi alanı, 527 bin 27 metre kare ilköğretim ve kreş alanı, 257 bin 419 metre kare orta öğretim alanı, 49 bin 262 metre kare meslek lisesi alanı, 302 bin 175 metre kare sağlık tesisi alanı, 2 milyon 700 bin metre kare üzerinde raylı sistem hattı planlandığını anlattı.

 

Tıraş, kişi başına 36 metre kare yeşil alan sunan projenin, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle depreme dayanıklı inşa edildiğini, günlük enerji ve ısı ihtiyacının büyük kısmının güneş enerjisinden elde edilecek şekilde ve yağmur sularının depolanarak bahçe sulamada kullanılmasının planlandığını belirtti.

 

Kayabaşı nın çevreye duyarlı bir uydu kent projesi olmasının hedeflendiğini vurgulayan Tıraş, 40 bin konut stokunun en kısa zamanda bitirilmesinin hedeflendiğini, İstanbul ekonomisine şu an itibariyle 1,5 milyar liralık katkı sağlamış olduklarını kaydetti.

 

Başvuruların ay başına kadar devam edeceğini belirten Tıraş, şu ana dek 7 binin üzerinde başvuru aldıklarını, alt gelir grubuna 20 binin üzerinde başvuru beklediklerini söyledi.

 

Tıraş, Kayabaşı Bölgesi nin “3. Boğaz Köprüsü”nün TEM e bağlantı yol güzergahında bulunduğunu ifade etti.

 

Verilen bilgiye göre, CY tipi (1 1) 47,65 metre kare 504 adet yoksul grubu konutun tahmini ortalama fiyatı 280 ay vadeli 28 bin lira olarak belirlendi.

 

Projede, alt gelir grubuna yönelik konutların tahmini ortalama konut fiyatları şöyle : “ 1.702 adet 66,57 metre kare (2 1) 49 bin lira, 743 adet 75,38 metre kare (2 1) 71 bin lira, 2 bin 830 adet 84,87 metre kare (2 1) 79 bin 950 lira ”. 1.809 adet C tipi 118,21 metre kare (3 1) sosyal konutların tahmini ortalama fiyatı ise 125 bin lira olarak belirlendi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 07.09.2009

 

-.-

 

TARİHÇE

T.C. BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ülkemizin yaşadığı hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sebebiyle oluşan konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması amacıyla, 1984 yılında Genel İdare dışında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Bu tarihte yürürlüğe giren 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile özerk Toplu Konut Fonu oluşturulmuştur.

 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlevi Türkiye de konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızlı artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak yönünde belirlenmiştir. 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu Toplu Konut İdaresi Başkanlığına özerk ve esnek hareket etme imkanı sağlamıştır. Aynı zamanda, Genel Bütçe dışındaki Toplu Konut Fonu ile de İdare konut uygulamaları için sürekli ve yeterli kaynağa sahip olmuştur.

 

1990 yılında 412 ve 414 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı şeklinde iki ayrı idare olarak örgütlenmiştir. 1993 yılından itibaren de Toplu Konut Fonu nun Genel Bütçe kapsamına alınmasıyla İdare kaynaklarının azalması, İdareyi konut üretiminden uzaklaştırmıştır. İdare son yıllarda gittikçe azalan sayılarda konutun üretimine destek verebilmiştir. Dolayısıyla, dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın nitelikli konut ihtiyacı da tam olarak karşılanamamıştır.

 

Toplu Konu Fonu, 20.6.2001 tarih ve 4684 sayılı Kanunla da tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Fonun kaldırılması Toplu Konut İdaresi kaynaklarını büyük ölçüde azaltmış ve bütçeden aktarılan ödeneklere bağımlı hale getirmiştir. Halihazırda, Toplu Konut İdaresi gelirleri, gayrimenkul satış ve kira gelirlerinden, kredi geri dönüşlerinden, faiz gelirlerinden ve bütçe ödeneklerinden oluşmaktadır.

 

Kuruluşundan itibaren, Toplu Konut Fonu nun da sağladığı imkanlarla, ülkemizde yerleşim ve konut politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında en önemli kurum olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, kuruluşundan 2002 yılına kadar yaklaşık 950 bin konuta kredi yoluyla finansman desteği sağlamış, aynı zamanda kendi arsaları üzerinde 43.145 konutun inşaatını da tamamlamıştır.

 

Tokiye başkanlık yapanlar ; Vahit ERDEM, Ökkeş ÖZUYGUR, Can CANGIR, Oktay URAL, Yiğit GÜLÖKSÜZ, Hamdi KARADAŞ, M.Kemal ÜNSAL, Kamil UĞURLU, R.Tuna TURAGAY 2002 Aralık ayından itibaren Erdoğan BAYRAKTAR.

 

2985 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER ve TOPLU KONUT İDARESİ NİN GÖREVLERİ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nın temel görevleri 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile belirlenmiştir. İdarenin kuruluş aşamasında 2985 sayılı Kanunun verdiği görevler şunlardır:

 

a) Devlet garantili ve garantisiz iç ve dış tahviller ile her türlü menkul kıymetler çıkarmak;

b) Yurt içi ve yurt dışından, Toplu Konut İdaresi nce kullanma alanlarında yararlanmak üzere kredi almaya karar vermek;

c) Konutların finansmanı için bankaların iştirakini sağlayacak tedbirleri almak, bu amaçla gerektiğinde bankalara kredi vermek, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usulleri tespit etmek;

d) Konut inşaatı ile ilgili sanayi veya bu alanlarda çalışanları desteklemek;

e) Özellikle kalkınmada öncelikli yörelerde bulunan konut inşaatıyla ilgili şirketlere iştirak etmek;

f) Gerektiğinde her çeşit araştırma, proje ve taahhüt işlemlerinin sözleşmeyle yaptırılmasını temin etmek;

g) Kanunlarla ve diğer mevzuatla verilen görevleri yapmak.

 

Ancak, İdarenin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçte konut ve kentleşme sorunlarının çözümüne yönelik önceliklerde değişiklikler olmuş ve İdarenin konut ve kentleşme meselesinin tüm boyutlarında faaliyette bulunmasına ihtiyaç duyulmuştur. Nitekim, Hükümetimiz de Acil Eylem Planında yer verdiği konut seferberliği kapsamında konut üretimi ve planlı kentleşmeyi birlikte ele almıştır.

 

Bu çerçevede, 06/08/2003 tarih ve 4966 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle, Toplu Konut İdaresinin 2985 sayılı Kanunla tanımlanan görevleri arasına yeni görevler eklenmiştir. Bu görevler şunlardır;

 

a) Konut sektörüyle ilgili şirketler kurmak veya kurulmuş şirketlere iştirak etmek;

b) Ferdi ve toplu konut kredisi vermek, köy mimarisinin geliştirilmesine, gecekondu alanlarının dönüşümüne, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik projeleri kredilendirmek ve gerektiğinde tüm bu kredilerde faiz sübvansiyonu yapmak;

c) Yurt içi ve yurt dışında doğrudan veya iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek; konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak;

d) İdareye kaynak sağlanmasını teminen kar amaçlı projelerle uygulamalar yapmak veya yaptırmak;

e) Doğal afet meydana gelen bölgelerde gerek görüldüğü taktirde konut ve sosyal donatıları, altyapıları ile birlikte inşaa etmek, teşvik etmek ve desteklemek.

 

Bununla birlikte Toplu Konut İdaresi, uygulama yaptığı bölgelerde birim kurabilme ve gerektiğinde bu birimlerde valilik, belediye ve diğer kamu kurumları personelinden geçici görevli istihdam etme yetkisine sahip olmuştur. Bu itibarla, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Makam onayı ile İstanbul, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Van da birim kurma kararı alınmıştır.

 

Ayrıca yine yapılan yasal düzenlemelerle İdare, Hazineye ait arazileri bağlı olduğu Bakan ve Maliye Bakanı teklifi ve Başbakan onayıyla bedelsiz olarak devralma yetkisine sahip olmuştur.

www.toki.gov.tr

 

-.-

 

İDARE BAŞKANI

ERDOĞAN BAYRAKTAR

İnşaat Yüksek Mühendisi

 

1949 yılında Trabzon’un Of İlçesinde doğan Erdoğan BAYRAKTAR, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalında Yüksek Lisans derecesi aldı.

 

1977-1979 yıllarında vatani görevini Asteğmen olarak ifa ederken, Eskişehir-Afyon-Kütahya-Balıkesir illerinde 6.000 konut Askeri Lojman inşaatlarında Kontrol Amir vekili olarak görev yaptı.

 

1979-1989 yılları arasında Özbay ve Gürpınar Konut Yapı Kooperatiflerinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevlerinde bulundu.

 

1973-1994 Yılları arasında özel sektörde ki çalışmalarında 3.900 birimlik konut, ofis ve sanayi dükkanları üretimini gerçekleştirdi.

 

1989-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir ve Eminönü Belediyelerinde Belediye Meclis Üyeliği yaptı.

 

1995-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şirketi olan KİPTAŞ’da Genel Müdürlük görevi sırasında İstanbul un 11 değişik Bölgesinde 17.000 Konuttan oluşan Yerleşim Birimleri gerçekleştirildi, aynı yıllarda Toplu Konut Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

 

1999-2000 yıllarında ABD de 10 ay süreyle Yabancı Dil ve İnşaat Teknolojileri Eğitimi aldı. Bükreş Üniversitesi nde İnşaat Sözleşmeleri konusunda tez hazırladı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Konut, İşyeri, Kooperatifcilik, Gayrimenkul sistemleri hakkında eğitim ve seminerlere katıldı.

 

2000-2001 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi METROPOL İmar A.Ş.’de 11 ay süre ile Genel Müdürlük yaptı.

 

Erdoğan BAYRAKTAR, 2002 yılının Aralık ayından itibaren TOKİ Başkanlığı görevini yürütmektedir. Bu sürede;

 

81 il - 391 ilçe – 950 şantiyede toplam 290.430 konut+sosyal donatı yapılarından oluşan toplu konut uygulamaları başlatılmış ve bu uygulamalardan yaklaşık 170.000 ‘ni tamamlanmıştır.

 

İspanya Kraliyet Ailesi tarafından “ Alt Gelir Grubuna yönelik KONUT üretiminden dolayı ” TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a kraliyet nişanı ödülü verildi.

 

Aynı zamanda, dünyanın önde gelen Gayrimenkul Kuruluşu Meeting Point (BMP) tarafından TOKİ’ye “ Girişimcilik ve Gayrimenkul Geliştirilmesine ” katkılarından dolayı ödül verildi.

 

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın " Gecekondu ve Kentsel Yenileme" ve “ Bir Yaşam Hakkı KONUT “ adlı iki kitabı yayınlanmıştır.

www.toki.gov.tr

 

-.-

 

KAYABAŞI

İstanbul - Kayabaşı 11, 12, 13, 14, 15 ve 16. Bölgeler Yoksul Grubu Kuralı Satışı Toki’nin mülkiyetinde bulunan ve satış işlemleri T.Halk Bankası A.Ş. İkitelli Şb.aracılığı ile gerçekleştirilen İstanbul-Kayabaşı’nda 11, 12, 13, 14, 15 ve 16. bölgelerde inşa edilen Yoksul Grubu Konut projesi kapsamında yer alan konutların başvuruları 24 Ağustos - 30 Eylül 2009 tarihleri arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı nezdinde Halkalı Tanıtım Satış Ofisine (Halkalı Atakent Mah. 2. Etap Kültür Merk. Karşısı K.Çekmece / İstanbul) adresinde ve İstanbul Ticaret Odası Kartal Yakacık Spor Salonunda (Cumhuriyet Mah.Seza Sk. Kartal/İstanbul  Cumhuriyet Mah. Muhtarlığı ve Sağlık Ocağı Karşısı) kabul edilecektir.

 

İstanbul - Kayabaşı 11, 12, 13, 14, 15 ve 16. Bölgeler Altgelir Grubu Kuralı Satışı

Toki’nin mülkiyetinde bulunan ve satış işlemleri T.Halk Bankası A.Ş. İkitelli Şb.aracılığı ile gerçekleştirilen İstanbul-Kayabaşı’nda 11, 12, 13, 14, 15 ve 16. bölgelerde inşa edilen Alt Gelir Grubu Konut projesi kapsamında yer alan konutların başvuruları 24 Ağustos - 30 Eylül 2009 tarihleri arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı nezdinde Halkalı Tanıtım Satış Ofisine (Halkalı Atakent Mah. 2. Etap Kültür Merk. Karşısı K.Çekmece / İstanbul) adresinde ve İstanbul Ticaret Odası Kartal Yakacık Spor Salonunda (Cumhuriyet Mah. Seza Sk. Kartal / İstanbul  Cumhuriyet Mah. Muhtarlığı ve Sağlık Ocağı Karşısı) kabul edilecektir.

 

İstanbul - Kayabaşı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, İstanbul Küçükçekmece Kayabaşı Toplu Konut Uygulaması çerçevesinde, toplam 1.809 adet konut satışa sunulacaktır. Kura yöntemiyle satışı gerçekleştirilecek konutlar için başvurular, T.Halk Bankası A.Ş’nin tüm şubeleri tarafından 24 Ağustos - 30 Eylül 2009 tarihleri arasında kabul edilecektir.

www.toki.gov.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: