Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevcut küresel krizden çıkarılması gereken dersin, daha çok korumacılık değil, daha çok düzenleme ve gözetim olması gerektiğini vurguladı.
Sürdürülebilir toparlanma ve büyüme …
Küresel kriz nedeniyle, yükselen piyasalara yönelik özel sermaye hareketlerinin azaldığının altını çizen Babacan, ekonomik büyümesi baskı altında olan, dış kaynakları kısıtlı bu ülkelere sürdürülebilir büyüme için mali kaynak sağlanmasında, IMF ve bu kuruma verilecek kaynağın büyük önemi olacağını söyledi. Mevcut kriz koşullarında işsizlik oranının yüksek kalmasının beklendiğini ifade eden Babacan, istihdam üzerindeki vergi yükünün geçici olarak hafifletilmesinin kısa dönemde önemli rol oynayabileceğine de dikkat çekti.
Yeni küresel ekonominin iş gücü piyasalarında esnekliği öngördüğünü kaydeden Babacan, iş gücünün teorik ve pratik eğitiminin de istihdam artırmanın öncelikleri arasında olması gerektiğini belirtti.
İklim değişiklikleri ve finansmanı konusuna da değinen Babacan, mevcut küresel kalkınma finansmanı yapısının, gelişmekte olan ülkelere, iklim değişiklikleri ve düşük karbonlu kalkınma için yeterli teşviğe sahip olmadığını kaydetti.
Yeşil ekonomiye geçişin büyük yatırımlar gerektirdiğinin altını çizen Babacan, bu süreçte ülkelerin kendine özgü teknolojik kalkınma süreçleri ve ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Uluslararası finans kurumlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarına ayırdığı kaynağın artırılmasının önemine dikkat çeken Babacan, yatırım ortamını teşvik edici yasal çerçevenin özel sektörü yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaya çekebileceğini anlattı. Babacan, buna örnek olarak da Türkiye de, yenilenebilir enerji yatırımları stratejisini, devlet ağırlıklı bir yapıdan, özel sektör ağırlıklı bir yapıya kaydırılmasını gösterdi.
Küresel ekonominin önündeki 2 risk …
Küresel ekonomideki dengeli büyümenin önünde iki büyük riskin bulunduğuna dikkat çeken Babacan, bu risklerden ilkinin, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının hızlı yükselme riski ve diğerinin de dünyanın farklı bölgelerindeki dengesiz toparlanma riskinin olduğunu vurguladı.
Yüksek enerji fiyatlarının, kriz öncesindeki küresel dengesizlik önündeki en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Babacan, G20 olarak, adil ve şeffaf bir şekilde işleyen emtia piyasalarının teşvik edilmesini desteklediklerini kaydetti.
Asya nın, küresel ekonomik toparlanmaya öncülük ederken, Avrupa nın bunun arkasında kaldığını vurgulayan Babacan, Avrupa nın iç talebinin canlandırılması ve büyümesinin, dengeli küresel büyüme açısından önemli olduğunu belirtti. Babacan, bu çerçevede, Batı Avrupa daki bankacılık sektörünün sorunlarına dikkat edilmesi gerektiğini de ifade etti.
www.cnnturk.com / 05 Eylül 2009
Ali Babacan
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili
4 Nisan 1967 de Ankara da doğdu. Babasının adı Hilmi, annesinin adı Güner dir. İşletmeci ve Endüstri Mühendisi; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü nü bitirdi. Yüksek lisansını Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management da işletme dalında tamamladı. ABD de finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan özel bir şirkette çalıştı. Ankara da ticaretle uğraştı. Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi oldu. 22. Dönem Ankara Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 60. Hükümet te Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Çok iyi derecede İngilizce bilen Babacan, evli ve 2 çocuk babasıdır.
www.tbmm.gov.tr