Türkiye’deki potansiyel 100 milyar dolar …
Esmeyen rüzgarı teminat altına alacak, yatırımcının ‘enerji’sini kesmeyecek.
Türkiye’de ilk kez yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik ’olası iş durması’ poliçesini sunmaya başlayan Martin&Martin Türkiye Başkanı Ateş, yağmur yağmaması, rüzgar esmemesi gibi riskleri teminat altına aldıklarını belirterek, yatırımcıları uyardı: İklimsel değişimler bu tip yatırımların kaynakları için sapma yaratıyor.
Riskler teminat altına alınmazsa zarar görürsünüz.
Yenilenebilir enerji yatırımları konusunda Türkiye’de de çalışmalar hızlandırılırken Martin&Martin Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Ateş, ’küresel ısınma’nın yatırımların işletme evresinde yaratabileceği risklerin teminat altına alınması konusunda yatırımcıları uyardı. Şu anda birçok yenilenebilir enerji yatırımının henüz inşaat evresinde olduğunu ve yakında bunların işletme dönemine geçeğini belirten Ateş, “Dünyadaki iklimsel değişimler bu yatırımlar için gerekli su, rüzgar, güneş gibi kaynakların miktarında sapma yaratıyor. İşletme evresinde yani yatırımların para kazanmaya başlaması gereken dönemde bu tür sapmalar hem yatırımcılar hem de bu yatırımcılara finansman sağlayan kreditörler için risk yaratıyor. Bu risklerin öngörülerek teminat altına alınması gerekli” dedi.
25 milyar $’lık risk
Bu konuda dünyada sadece Lloyds of London’ın çalışmalarının olduğunu Türkiye’de de Martin&Martin’in yatırımcılara, enerjide ’olası iş durması teminatı’nı sunduğunu açıklayan Can Ateş, “Bununla yenilenebilir enerji yatırımlarının projeksiyonlarını teminat altına alıyoruz. Yeterli rüzgar olmadığında, santral için gerekli su havzada bulunmadığında bu yatırımcı için bir risk olmaktan çıkıyor. Bir şekilde rüzgarın esmemesi, yağmurun yağmaması yatırımcı için sorun yaratmıyor” diye konuştu.
Türkiye’de birkaç firmanın bu teminattan yararlanmaya başladığını ancak bunun hem ucuz hem de verilmesi kolay bir poliçe olmadığına dikkat çeken Ateş, “Bu proje üzerinde 6 aydır çalışıyoruz. Özellikle krizde kendini güvende hissetmek isteyen yatırımcılar bu poliçeyle ilgileniyor. Ancak sektörün de bu konuya daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Toplam sigorta prim üretiminde enerjinin payının Avrupa’da yüzde 5, ABD’de ise yüzde 10 düzeyinde olduğunu aktaran Ateş, Türkiye’de bu rakamın yüzde 2 olduğunu ifade etti. Ateş, dünyada bu alanda yaklaşık 25 milyar dolarlık riskin teminat altına alındığını anlattı.
’Olası iş durması teminatı’nın maliyeti konusunda ise herhangi bir rakam vermenin doğru olmadığını vurgulayan Ateş, bu alanda müşteriye butik hizmet verdiklerini, milyon dolarlık projelerde bu tür bir sigorta poliçesinin artılarının maliyeti yanında önemsiz olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’deki potansiyel 100 milyar dolar
* Türkiye’de önümüzdeki 20 yıl içinde 100 milyar dolarlık yenilenebilir enerji potansiyeli olduğuna dikkat çeken Can Ateş, “Güneş enerjisiyle ilgili yatırımlar henüz Türkiye’de çok yeni, bu konuda da adımlar atıldıkça potansiyel artar” dedi. Ateş, yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik teminat sürecinin işleyişi hakkında ise şu bilgileri verdi: “Bu konuda ülke riski, lokasyon, yatırımcı, projenin süresi gibi faktörler inceleniyor. İşletme dönemine yönelik projeksiyonları da alıyoruz. Su, rüzgar, güneş gibi kaynakların projeksiyonları da yapılıyor. ’Olası iş durması teminatı’nda doğru bilgi çok önemli. Tüm bunlara göre poliçe hazırlanıyor.”
haber.gazetevatan.com / 05 Eylül 2009