Rüzgar enerjisinde santral yatırımları artıyor
 
 

Bozcaada daki rüzgar santrali benzer yatırımlara örnek oldu …

Türkiye nin 2020 yılına kadar 55 gigavat enerji ihtiyacı olduğunun açıklanması ve devletin rüzgar santrallarını teşvik etmesi sebebiyle bu alana yönelen enerji şirketleri, Bozcaada daki ülkenin ilk yüksek kapasiteli santralını örnek alarak yatırımlarına hız verdi.

 

Çanakkale nin elektrik ihtiyacını gidermek için Demirer Holding tarafından 10 yıl önce Bozcaada nın Batı Feneri yakınlarında kurulan söz konusu santral, 17 türbinle birinci yıl 30 milyon kilovat/saat elektrik üretti. Daha sonra tam kapasiteyle çalıştırılan santralın üretimi yılda 38 milyon kilovat/saate çıkarken bununla bir rekora da imza atıldı.

 

Türkiye nin şu anda kurulu gücünün 40 gigavat olduğunu belirten Demirer Enerji Projeleri Koordinatörü Ahmet Araçman, " Rüzgar enerji santrallarıyla ilgili yatırımların artması, türbin üretiminde büyük bir talep artışına yol açtı. Dünya genelinde türbin üreten altı tane firma, siparişlere yetişmekte zorlanıyor. Üç yıl sonrasına tarih veriliyor. Bir türbinin maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar. Bunun geri dönüşümü yaklaşık 6 yılda oluyor. " dedi. Bozcaada Rüzgar Enerji Santralı nı yap – işlet -  devret modeliyle kurduklarını, 20 yıllık işletme haklarının 10 yılının dolduğunu anlatan Koordinatör Araçman, " Buradaki santralı, 2019 yılında devlete devredeceğiz. Hem biz kazandık hem devlet, hem de çevre. " şeklinde konuştu.

 

Bozcaada santralını örnek alan Adnan Polat ın sahibi olduğu Polat Enerji Gelibolu ya, Sabancı Holding in yabancı ortakla kurduğu Enerjisa firması ise Mahmudiye beldesine rüzgar güllerini dikmeye başladı. Burada üretim yapan santralların elektriği, Yenilenebilir Enerji Kanunu kapsamında TEİAŞ tarafından alınarak, TEDAŞ vasıtasıyla vatandaşların kullanıma sunulacak.

 

Dünya genelini kapsayan rüzgar haritasında Türkiye nin ilk sıralarda gösterilmesi, yerliler kadar yabancı firmaların da gözlerini buraya çevirdi. Lisans alan birçok Türk firması, yabancılarla ortaklık kurarak rüzgar santralını kısa zamanda faaliyete geçiriyor. Sabancı, Zorlu, Enka, Akkök, Ağaoğlu, Borusan, Alarko ve Çalık gibi büyük holdingler, stratejik planlarında enerjiyi birinci sıraya koydu. 1999 yılında kurulan ve yaklaşık 50 üyesi bulunan Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İş Adamları Derneği (RESSİAD) Başkanı Ümit Tolga Bilgin, yeni kanunun amacının, rüzgar santrallarına yatırımı arttırmak olduğunu söyledi. Bu sebeple finansman bulunabilmesi için bazı teşvik edici hükümler koyulduğunu vurgulayan Bilgin, " Bunların başında, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin, asgari bir fiyattan satın alınması geliyor. Bunun da tavan fiyatı, şimdilik 5 avro. Bu teşvik, daha yüksek güçlü santral projelerinin önünü açacak. " dedi.

 

Bu kapsamda üretim lisansı onaylanan ve önümüzdeki yıl elektrik üretimine başlayacak son 10 firma, santral yerleri ve güçleri şöyle: Bilgin Rüzgar Santralı Enerji Üretimi A.Ş., Manisa nın Soma ilçesinde 316 megavat. Sabancı-Verbund ortaklığı Enerjisa, Çanakkale nin Mahmudiye beldesinde 30 megavat. Bilgin Enerji Yatırım Holding, Balıkesir in Bandırma ilçesinde 20 megavat. Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş, İzmir in Seferihisar ilçesinde 14 megavat. Baltepe Enerji A.Ş., İzmir in Çeşme ilçesinde 18 megavat. Kahta Enerji A.Ş., Adıyaman da 42,75 megavat. Baktepe Enerji A.Ş., Amasya nın Merzifon ilçesinde 39 megavat. Teperes Elektrik Üretim A.Ş., İstanbul un Silivri ilçesinde 0,85 megavat. Bakras Enerji Elektrik Üretim ve Ticaret Ltd.Şti., Hatay ın İskenderun ilçesinde 15,3 megavat. Alentek Alteratif Enerji Teknoloji Ltd.Şti., Balıkesir in Susurluk ilçesinde 45 megavat.

zaman.com.tr / bölge haberleri / 01.09.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: