Türkiye ile Katar arasında enerjide büyük işbirliği …
Türkiye ile Katar arasında, enerjideki işbirliği imkanlarının tespit edilmesi için enerji komisyonu kurulmasına karar verildi.
Türkiye - Katar heyetler arası görüşmede, iki ülke arasında enerji iş birliği imkanlarının tespiti için komisyon kurulması konusunda mutabakat sağlandı. Alınan bilgiye göre, dün yapılan heyetler arası görüşmede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasındaki esas iş birliği alanının enerji olduğunu belirterek, enerji iş birliği imkanlarının tespiti için enerji komisyonu kurulmasını önerdi. Katar Emiri El Thani de bu öneriyi kabul etti. Bu önerinin ayrıntılarını görüşmek üzere iki ülkenin enerji bakanları, daha sonra bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile Katar arasındaki yatırım imkanlarının değerlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Gül, Türk özel sektörünün iş birliğine hazır olduğunu söyledi. Katar Emiri El Thani de, enerjinin önemine dikkati çekerek, çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. El Thani, Türkiye’nin pek çok bakımdan olduğu kadar enerji açısından da önemli olduğunu vurguladı.
4 MİLYAR METREKÜPLÜK LNG ALABİLİRİZ
Cumhurbaşkanı Gül, Ceyhan’da enerji konusunda depolama çalışmalarının sürdüğünü anımsatarak, Katar’ın da burada bir alan alabileceğini ifade etti. Katar Emiri El Thani’nin de bu teklife sıcak baktığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC’ye Katar’da temsilcilik açma izni verdiği için El Thani’ye teşekkür etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Katar ile LNG tedariki için 4 milyar metreküplük iyi niyet protokolü yapılabileceğini söylemişti.
Boğazlar’daki akıntı elektriğe dönüşecek
Türkiye, artan enerji ihtiyacını gidermek için natif enerji kaynaklarına yöneliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’ndaki sert akıntılardan enerji elde edilip edilemeyeceği konusunda araştırmaların yapıldığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un soru önergesine verdiği cevapta İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndaki akıntının enerjiye dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğine ilişkin soruya açıklık kazandırdı.
Bakan Yıldız, denizlerdeki enerji üretiminin yenilenebilir enerji kaynaklarının bir kategorisi olarak görüldüğünü belirtti. Yıldız, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Boğazlar’daki su akıntısının yer ve zamana bağlı olarak 0-2.5 m/s arasında değiştiğini söyledi. Boğazlar’daki akıntının her zaman aynı değerlerde olmadığını belirten Yıldız, bazen akıntının terse döndüğünü de söyledi. Yıldız “ Genel olarak akıntının en yüksek olduğu yerlerde 1.5 m/s’lik ortalama bir hız söz konusudur ” diye konuştu. Bakan Yıldız “ Dalga, gel-git ve termal gradyant enerjileri olarak çeşitlenen bu enerjiler üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır ” dedi.
stargazete.com / ekonomi / 18.08.2009