Enerjimiz yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor ...
 
 

Çinliler hedefi Türk enerjisi …

Çin yenilenebilir enerji alanında Türkiye de, özellikle hidrolik ve rüzgar santrali yatırımıyla ilgileniyor.

 

Dünya Su Forumuna katılmak üzere Türkiye ye gelen HydroChina Cooperation yetkilileri dün, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ı ziyaret etti. Yetkililer görüşmede, Türkiye deki yenilenebilir enerjinin her alanıyla, özellikle hidrolik ve rüzgar santrali yatırımıyla ilgilendiklerini ifade ettiler.

 

Çin de kurulan hidrolik santrallerin yüzde 90 ının ön fizibilitesini, yüzde 80 inin de projelendirmesini yaptıklarını anlatan yetkililer, hidrolik santrali projelendirilmesi ve makine ekipmanı sağlanması konularında da hizmet verebileceklerini kaydettiler.

 

EPDK Başkanı Hasan Köktaş da, Çinli yetkililere, Türkiye de özellikle son bir kaç yıldır yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir hareketlenme yaşandığını belirterek, yabancı sermaye girişinin önemi dikkate alındığında, Kurumun gerek yerli gerek yabancı yatırımcılara yatırım yapma konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

 

ÇİN İN DSİ Sİ

HydroChina Cooperation, 50 yılı aşkın bir süredir Çin de, yenilenebilir enerji alanında özellikle hidrolik enerji ve rüzgar enerjisi konusunda faaliyet gösteriyor.

 

Hidrolik enerji alanında Çin de 145 bin megavatt gücünde tamamlanmış, 89 bin megavat gücünde yapılmakta olan ve 157 bin megavatt da planlanan proje bulunurken, Çin in kamu şirketi HydroChina Cooperation, söz konusu projelerin yüzde 65-90 arasında pay sahibi durumunda.

 

Rüzgar enerjisi konusunda da Çin de, 6 bin 20 megavatt gücünde bitirilmiş, 4 bin 200 megavat gücünde süren, 2 bin 800 megavatt da planlanan proje bulunurken, şirketin rüzgar enerjisi projelerinin de yüzde 40-50 sinde payı bulunuyor.

 

ÇİN İN YATIRIM İSTEĞİ DİKKAT ÇEKİCİ

Uzmanlar, Çin in özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarında makina ekipmanlarının ve türbin maliyetlerinin ucuzlaması konusunda piyasada etkin bir rol oynadığına işaret ederken, Türk pazarında yatırım yapma isteklerinin dikkat çekici olduğunu ifade ediyorlar.

 

Diğer taraftan EPDK nın bu zamana kadar lisans verdiği 870 projede en büyük payı hidrolik santraller (HES) alıyor. EPDK, hidrolik santraller için Mart ayı itibariyle 13 bin 500 megavatt gücünde 480 projeye lisans verirken, 3 bin 500 megavat gücünde 141 projeyi de uygun buldu. Böylece, 600 ün üzerinde projede toplamda 17 bin megavatlık proje için özel sektöre lisans verildi.

 

Lisans için incelemesi süren 2 bin 500 megavat kurulu güçte 154 proje yer alırken, yine 2 bin 500 megavat düzeyinde 87 adet proje, başvuru aşamasında bulunuyor. Rüzgar santrallerinde ise 78 bin megavat gücünde lisans başvurusu yapılmışken, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından ihale sürecinin başlaması bekleniyor.

ajans04.net / 09 Ağustos 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: