Nükleer santral yerine yenilenebilir enerji kaynakları ...
 
 

Akkuyu da nükleer karşıtı miting …

Nükleer karşıtları Mersin de buluştu. Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan ve Türkiye nin ilk nükleer santrali olacağı belirtilen Akkuyu Nükleer Santrali ne tepki göstermek için Akkuyu da buluşan nükleer karşıtları, hükümetten nükleer santral kararından vazgeçilmesini istedi.

 

Mersin ve çevre illerden otobüslerle Büyükeceli beldesine gelen nükleer karşıtları, burada kortejler oluşturarak belediye hizmet binası önünden köy meydanına doğru yürüyüşe geçti. Nükleere İnat Yaşasın Hayat , Nükleer Santral İstemiyoruz şeklinde sloganlar atan göstericiler, köy meydanına jandarma tarafından yapılan üst kontrolünün ardından mitingin yapılacağı alana alındı. Kontrol esnasında bir grup göstericilerle jandarma arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ün de katıldığı mitingte sıcak hava nedeniyle bayılanlar da oldu.

 

Mitingde konuşan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Sabahat Aslan, 9 Ağustos tarihinin aynı zamanda da ABD nin Japonya nın Nagazaki kentine atom bombasını atılışının yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, söz konusu saldırıda 350 bin insanın hayatını kaybettiğini, 1 milyon insanın da yaralandığını anlattı. Aslan, "Bu insanlık ayıbının izleri günümüzde hala devam etmektedir. Çernobil faciası, tarihte görülmüş en büyük facialardan biridir. Atom bombası ve nükleer santral kazaları yüzünden dünya çok zarar gördü" dedi.

 

Nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliğinin yanında toplumsal maliyetler oluşturma noktasında oldukça riskli olduğunun savunan Aslan, nükleer enerjinin sonlu, finansman, yatırım, işletim ve söküm maliyetleri açısından da dünyanın en pahalı yakıt ve teknolojisi olarak öne çıktığını, dışa bağımlı oluşu ve hala çözülemeyen radyoaktif atkı sorunu ve ekolojik dengeyi bozmasının yanında üretim güvenirliği ve kaza riski açısından en tehlikeli enerji üretim teknolojisi olduğunu dile getirdi.

 

Tüm bu nedenlerden dolayı artık dünyanın nükleer santrallerden vazgeçtiğine işaret eden Aslan, "Buradan hükümete sesleniyoruz; ülkemizin geleceğin ve canlı yaşamını tehlikeye atan nükleer santral ihalesi iptal edilmelidir. Ülkemizin hiç ihtiyacı olmayan nükleer santral teknolojisi sevdasından artık vazgeçilmelidir. Ülkemizin nükleer çöplük olmasına, nükleer silahlanmaya, çocuklarımızın geleceğinin karartılmansa asla izin vermeyeceğiz. AK Parti hükümeti, nükleer maceradan bir an önce vazgeçerek, insana ve doğaya duyarlı temiz enerji kaynakları olan güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli, ülkemizin öz kaynaklarını kamusal bir hizmet anlayışıyla planlanmalıdır" diye konuştu.

 

Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Tolga Yarman, Akkuyu da çok ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu ve bunun nükleer enerji adına heba edilemeyeceğini vurgulayarak, nükleer santral hayallerinden biran önce vazgeçilmesini istedi. Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale de, 33 yıl önce nükleer santrale yapılan yatırımın turizmde yapılmış olsaydı, bugün bölgenin Türkiye nin sayılı turizm merkezlerinden biri haline geleceğini iddia etti. Kale, "Büyükeceli de nükleer santral yapılması yönünde karar alanlar, acaba beldemizi gelip görmüşler mi? Beldemiz nükleerle değil, turizmle anılmalı" dedi.

 

Konuşmaların ardından Akdeniz Roman Derneği üyeleri tarafından bir gösterisi sunuldu. Miting, müzik dinletisinin ardından olaysız bir şekilde sona erdi.

medya73.com / 09.08.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: