Nükleer Enerji ve İklim Değişikliği üzerine ...
 
 

DOĞA DERNEĞİ

KURUMSAL GÖRÜŞÜ

NÜKLEER ENERJİ

 

Doğa Derneği, insanın bütün varlıklara ve ekolojik bütüne saygı duyduğu; varlığının doğa üzerindeki etkisini bilerek yaşadığı ve sonucunda, doğanın korunmasını gerektirmeyecek yaşam tarzını geliştirdiği bir dünyaya ulaşmak için çalışır.

 

Doğa Derneği, enerji sorununun sürdürülebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine yönelmekle çözülebileceği ilkesini benimsemistir. Uranyum gibi yenilenemeyen enerji kaynakları bu ilkenin tümüyle dışında kalmaktadır. Bu nedenle, Doğa Derneği Türkiye içinde veya dışında, yer ayrımı gözetmeksizin, nükleer enerjiyi bir çözüm olarak kabul etmemektedir ve Türkiye’nin kısıtlı kamu kaynaklarının nükleer santrallerin yapılması için

kullanılmasına karşıdır.

 

Enerji ihtiyacı noktasal ölçekte karşılanmalıdır

Gerek nükleer enerji santralleri, gerekse büyük barajlar, yüksek miktarda enerji üretimini tek bir merkezde yapmakta ve enerji son kullanıcıya bu merkezden dağıtılmaktadır. Söz konusu büyük projeler, çevreye geri dönüşşüz zararlar vermektedir ve sürdürülebilir değildir. Öte yandan, büyük merkezlerde üretilen enerjinin bölgelere nakli sırasında kaçak ve kayıplar oluşmaktadır ve verimlilik azalmaktadır. Enerji ihtiyacına kalıcı çözümler bulabilmek için üretimin büyük santraller yerine noktasal ölçekte ve kullanıcıya yakın bir noktada yapılması gerekmektedir. Ancak büyük şirketlerin kar odaklı lobi faaliyetleri nedeniyle noktasal ölçekte çözümler destek bulmamakta ve hayata geçirilmemektedir. Büyük enerji yatırımları, kamunun talebinden çok büyük sirketlerin baskıları doğrultusunda gelişmektedir. Doğa Derneği, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karsılayabilmek için büyük şirketlerin lobi çalışmalarına boyun eğmek yerine noktasal ölçekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını savunmaktadır. Örneğin, noktasal bir çözüm olan güneş enerjisi kapasitemizin sadece binde birini kullanmaktayız. Aynı sekilde, rüzgâr enerjisinde Avrupa’nın en iyi teknik kapasitesi 83 bin Megavat ile ülkemizde olmasına karşın bunun sadece binde beşi kullanılmaktadır. Ülkemizde yeterince kullanılmayan bir

diğer yöntem ise nehir santralleridir.

 

Nükleer enerji ve ilklim değisikliği

Nükleer enerji santralleri son dönemlerde iklim değisikliğine çözüm olarak öne sürülmektedir. Oysa İklim Değişikliği Sözleşmesi’nde (Kyoto Sözleşmesi) belirtilen Temiz Kalkınma Mekanizması (CBD) ve Birlesik Uygulama (JI) bölümlerinin içerisinde nükleer enerji bulunmamaktadır. Küresel ısınma ile mücadelede en önemli hedef olan karbon dioksit (CO2) emisyonlarının azaltılması için öncelikle fosil yakıt kullanımının düşmesi gerekmektedir. Bu nedenle, nükleer enerjinin yaygınlaşmasından maddi yarar elde eden kişi ve kurumların nükleer enerjinin iklim değisikliği ile mücadelede en önemli araç olacağı iddiası geçerli değildir.

 

Nükleer enerjide atık sorunu

Nükleer atıkların bertaraf edilmesi ya da yeniden işlenmesi sırasında ciddi derecede sızıntı ve kirlilik riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle nükleer enerji, bugünün insanlarının ve gelecek nesillerin yaşam hakkını tehdit etmektedir. Bu sorunlar çözüme kavuşturulmadığı sürece nükleer enerji akılcı bir yöntem olarak kabul edilemez.

 

Sonuç

Nükleer enerjinin enerji ihtiyacını karşılamak, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak ve küresel ısınmaya çözüm üretmek gibi gerekçelerle hayata geçirilmesi, bir toplumsal sorunu çözebilmek için pek çok başka toplumsal sorun yaratmak anlamına gelmektedir. Gerek bilimsel çalışmalar, gerekse dünyanın yaşadığı acı tecrübeler nükleer santrallerin tehlikeli ve kontrol edilmesi güç bir teknoloji olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

 

Kaynak : www.dogadernegi.org

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: