Çorumda güneş panelleriyle elektrik üretilmeye başladı
Çorum’un Sungurlu ilçesinde güneş enerjini kullanarak elektrik üreten Gülem Enerji tesisinin sahibi işadamı Menderes Boynuuzun, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı ziyaret etti. Ziyarette Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Karacif de hazır bulundu.
İşadamı Menderes Boynuuzun, ALTERNATİF enerji alanında ülkemizde teknik eleman yetersizliği nedeniyle Hitit Üniversitesine, ilgili bölümlerin açılması için çağrıda bulunduğunu ve Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın hemen kendisiyle görüşmek istediğini belirterek bu duyarlılığından dolayı Rektör Alkan’a teşekkür etti.
Menderes Boynuuzun, güneş enerjisinden elektrik üretmek için başladıkları projenin tamamlanarak elektrik üretimine başladığını, böyle bir tesisi Sungurluya, Çoruma ve ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Tesisin kuruluş aşamasında en büyük sıkıntının bu konuda yetişmiş teknik eleman yetersizliği olduğunu kaydeden Boynuuzun, teknik eleman bulamayınca yurt dışından temin etmek zorunda kaldık. ALTERNATİF enerji tesisleri kurulması ve işletilmesiyle ilgili bölümlerin Üniversitelerde özellikle de ilimizin üniversitesi olan Hitit Üniversitesi bünyesinde açılmasını arzu ediyoruz. Hitit Üniversitesinde ALTERNATİF enerji ile ilgili bölümlerin açılması halinde kurmuş olduğu ve daha da geliştirmeyi düşündüğü tesislerin Üniversitemizin hizmetinde olacağını, öğrencilerin her türlü staj, uygulama çalışmalarını bu tesislerde yapabileceğini ve ihtiyacı ölçüsünde istihdam sağlayabileceğini ifade etti.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da, ALTERNATİF enerji konusunun ülkemiz için çok önemli olduğunu, böyle bir tesisi Çorum’a kazandırdığı için Menderes Boynuuzun’u tebrik etti.
Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversite Kampüsünün elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi, doğalgazdan elektrik üreterek baca ve gövde ısısını ısıtmada, atık gazın absorbsiyonlu chiller ile soğutmada kullanılmasına dayanan enerji üretim şekli olan trijenerasyon sistemi ile sağlanacağını söyledi.
Bu sistemin kendisini 4 yılda amorti etmesinin ve yüzde 35’lik enerji tasarrufu sağlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Rektör Alkan, ALTERNATİF enerji konusunda Üniversitemizde çeşitli çalışmaların yapıldığını hatırlatarak bununla ilgili bölümlerin açılması için de Üniversitenin planlamaları çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. (İHA)
www.milliyet.com.tr
13.11.2015