Türkiye Yenilenebilir Enerji Endeksi nde 15. Sırada ...

 
yenilenebilir enerji / renewable energy
 

 

Türkiye Yenilenebilir Enerji Endeksi’nde 15. Sırada

EY tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde, Türkiye iki sıra birden yükselerek 15. sırada yer aldı.

 

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nin (RECAI) son sayısında, Türkiye 15. sırada yer aldı. Raporda, pazardaki kısa vadeli bazı belirsizliklere rağmen yenilenebilir enerji alanındaki uzun dönemli yatırımlar ve sahip olduğu potansiyelin Türkiye’yi listede 15. sıraya yükselttiği kaydedildi.

 

EY RECAI Endeksi’nin son sayısında Türkiye’ye ayrılan özel bölümde; Türkiye nin 2013’te 600MW hacmindeki güneş enerjisi kapasitesi için 9GW’lık yatırım başvurusu almışken, Mayıs 2015’te 3GW’lık rüzgâr enerjisi kapasitesi için 42GW’lık önlisans başvurusu yapıldığı ve 2016’da Türkiye’nin 2GW’lık bir ihale daha yapacağı bilgisine yer verildi. Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile elektrik enerjisi ihtiyacının minimum %30’unun yani yaklaşık 61GW’lık bir elektrik üretim kapasitesinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasının hedeflendiğine dikkat çekildi. Enerji sektörü ve pazarla ilgili bilgi ve değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, var olan potansiyele ve yüksek hedeflere rağmen yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi olumsuz etkileyen unsurlar da konu edildi.

 

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün beklenenden daha düşük bir hızda ilerlediği belirtilen raporda 2015’te açıklanan güçlü hedeflerin ve yakın geçmişteki ve gelecekteki ihalelere gösterilen ilginin de, yenilenebilir enerji yatırımlarında ve devreye alınmasında güçlü bir istekliliğin varlığını gösterdiğine dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca doğalgaz ithalatından kaynaklanan bütçe açıklarının yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi hızlandırmasının beklendiği de belirtildi.

 

ABD ÇİN İN YERİNİ ALDI

Yenilenebilir enerji alanında ülkelerin uyguladıkları politikalar, EY tarafından düzenli olarak hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi ni de etkiliyor. Geçen yıl listenin ilk sırasındaki yerini kaybeden ABD, bu yıl Çin’i geçerek yeniden ilk sırada yer aldı.

 

ABD’de uzun süredir beklenen Temiz Enerji Planı (Clean Power Plan - CPP) düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda devlet düzeyindeki kararlılığı gösteriyor ve gelecek 15 yıldaki yenilenebilir enerji yatırımları artırması bekleniyor.

 

Endekste politika değişikliklerinin yanı sıra, İngiltere, Almanya, İspanya ve Avustralya gibi pazarlardaki yavaşlama ya da güç kayıplarının da sıralamada değişikliklere yol açtığına ve bu ülkelerin listede düşüş göstermelerine yol açan diğer unsurlara yer veriliyor.

 

Hindistan’ın ekonomik, politik ve enerji pazarına yönelik reformları ile süren dikkat çekici nitelikteki yabancı yatırımları, ülkeyi Almanya’nın da üstüne, 3. sıraya taşıdı. Almanya’da önümüzdeki yıllarda bu alanda pazarı hızlandıracak bir yeni ihale rejimi beklenmiyor.

 

Avrupa’nın yenilenebilir enerji alanında güçlü ülkeleri arasında, İngiltere’de kıyısal rüzgâr ve güneş enerjisi projelerine yönelik desteği azaltacak veya kaldıracak bir dizi düzenleme yenilenebilir enerji alanında sektörü engelleyecek bir gelişme olarak yorumlanıyor. İngiltere RECAI Endeksi’nin 12 yıllık geçmişinde ilk kez bu yıl listenin ilk 10 u içerisinde yer almadı.

 

Latin Amerika’nın dikkat çekici pazarları ise, RECAI Endeksi’nin ilk 10 undaki yerlerini korudu. Temel sorunların çözümünde hükümetlerin gösterdiği, düşük ücret tarifesi gibi proaktif çabalar ve yükselen güneş enerjisi pazarına yönelik odaklanma, Brezilya’yı 8. sıraya taşıdı. Şili de teknoloji bakımından tarafsız enerji ihalelerinin başarısı ve geniş ölçekli projelerin onaylanması ile 9. sıraya yükseldi.

 

EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular şunları söyledi: “Doğru tasarlanmış enerji politikaları yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesinde hâlâ büyük bir etkiye sahip. Bu bağlamda, RECAI Endeksi pazar sinyallerine cevap veren politikaların etkisinin hemen görülebildiği bir gösterge. Türkiye’nin hazırlamış olduğu Yenilenebilir Enerji Eylem Planı piyasadan gelen talepleri dikkate alarak tüm paydaşlara yol gösterici olması sebebiyle sektörümüz için çok önemli bir adımdır. Bu girişimi destekleyici değişikliklerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi, yatırımcıların önünü açacak ve ihtiyaç duyulan öngörülebilirliği sunacaktır. Türkiye için kritik olan yerli kaynaklarımızın kullanımının artırılması ve yabancı sermayenin sektörümüze çekilmesi, kural koyucuların alacağı hızlı aksiyonlara bağlıdır.”

www.haberturk.com / ekonomi / haber

24 Ekim 2015

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: