Güneş enerjisi ve teknolojisi üzerine ?...
 
 

Güneş enerjisi teknolojisinde yeterli miyiz ?

GÜNEŞ enerjisiyle ilgili üçüncü ve “şimdilik” son yazı. “Şimdilik” zira konunun giderek önem kazanacağı ortada.

 

Gelen e-postalardan azımsanmayacak sayıda şirketin güneş enerjisiyle ilgili çalışmaları olduğu ortaya çıktı. Kimi güneş enerjisinden elektrik sağlayacak PV panellerini üretebiliyor. Kimi yabancılarla ortaklık peşinde. Peki Türkiye güneş enerjisi teknolojisinde yeterli mi? Bu sorunun cevabı Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Süleyman Özçelik’in göndermiş olduğu e-postada. Özçelik, İspanya gibi güneş enerjisinden mutlaka yararlanmamız gerektiğine inanıyor.

 

YERLİ TEKNOLOJİYLE ÇOK DAHA UCUZ

Ancak önemle şu hatırlatmayı yapıyor: “ Öncelikle PV panellerini üretebilir durumda olmamız gerekir. Aksi halde diğer teknolojik ürünler gibi ithal etmek zorunda kalırız. ” Türkiye’nin, yabancı PV panelleri üreticilerinin müşterisi durumuna gelerek, kendi teknolojisini geliştirmekte geri kalacağı kaygısını taşıyor haklı olarak.

 

Bir bilimadamı olarak, “Türkiye bugün geldiği noktada PV panellerini üretmek için yeterli bilgi ve deneyime sahip” diyor. Örnek olarak Gazi Üniversitesi, Yarıiletken Teknolojileri İleri Araştırma Laboratuvarında sekiz yıldan beri süren Ar-Ge çalışmalarını gösteriyor. Bu çalışmalar sonucunda ilk silisyum tabanlı güneş pilleri üretilerek model paneller yapılmış.

 

Profesör Özçelik hesap etmiş.

20 megavat kapasiteli bir güneş santralını yurt dışından almaya kalktığınız takdirde 100 milyon Euro ödemek zorundasınız. Oysa santralı yerli üretim panellerle 40 milyon Euro’ya da mal etmek mümkün. Dolayısıyla Prof. Özçelik, PV panelleri üretimi için yerli yatırımcıların teşvik edilmesi gerektiğini de söylüyor.

 

Özçelik’in “yerli üretim” çağrısına başka bir okurdan gelen e-posta yanıt niteliğinde. Anel Grubu’na bağlı faaliyet gösteren Aneltech Şirketi’nin İş Geliştirme Direktörü Levent Gülbahar bakın ne diyor ? “Geçen yıl kurulmuş olan “Ulusal PV Teknolojileri Platformu” Yönetim Kurulu üyesiyim. Ülkemizde PV Panel teknolojisinin yaygınlaşmasına çalışıyorum”. Gülbahar, yerli teknoloji bilincinin gelişmesi için sürekli sunumlar yapıyor.

 

YURTDIŞINDA İLGİ DAHA FAZLA

Yurtdışında da kongrelere katılıyor. “İnanır mısınız yurtdışında Türkiye’nin güneş enerjisine ilgi yurtiçinden fazla” diyor. İnanıyorum ve üzülüyorum. Gülbahar’ın verdiği bilgiye göre, Aneltech’in ileri teknoloji ürünü PV panel üretim tesisi ağustos ayı ortalarında faaliyete geçecek. Yararlanmak isteyenler için Ulusal PV Teknolojileri Platformu’nun ve Gazi Üniversitesi laboratuvarının web adreslerini veriyorum. www.trpvplatform.org / www.starlab.gazi.edu.tr

 

Diyarbakır Güneş Evi ‘enerji mimarlığı’ tanımına en uygun

YÜKSEK Mimar Çelik Erengezgin Türkiye’nin gündemine “enerji mimarlığı” diye tanımladığı kavramı yerleştirmeye çalışıyor. Tüm enerjisini kendi olanaklarıyla üretebilen ve atık vermeyen binalarla ilgilenen mimarlık dalı bu. Erengezgin’e göre, “enerji mimarlığı” tanımına en uygun tek yapı Diyarbakır Güneş Evi. Geçtiğimiz yıl haziran ayında açılan Diyarbakır Güneş Evi’nin 30 bini aşkın ziyaretçisi olmuş. Erengezgin, güneş enerjisiyle ilgili 2. yazımda sözünü ettiğim Antalya Güneş Evi projesinde yer almakla birlikte “Türkiye’ye örnek olma hakkı öncelikle Diyarbakır Güneş Evi’ne aittir” diyor. “Sezar’ın hakkı Sezar”a durumu. Yalova’nın simgesi olacak “Enerji Kulesi” projesinin de yakında uygulanacağını söylüyor. 

 

Desertec, Nabucco kadar önemli

GÜNEŞ enerjisiyle ilgili yurtdışındaki gelişmeleri yakından izleyen enerji uzmanı başka bir okurum da “Desertec, Nabucco’dan önemli” diye başlayan bir e-posta göndermiş. Hatırlatma yapayım. Münih’te geçen 13 Temmuz tarihinde Siemens, Deutsche Bank, elektrik devleri Eon ve RWE tarafından kamuoyuna duyurulan Desertec Projesi, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun çöllerinden elde edilecek güneş enerjisinin Avrupa’ya aktarılmasını öngörüyor. Beraberinde aynen Nabucco gibi jeopolitik sayısız anlaşmayı getirecek olan proje 400 milyar Euro tutarında. Aynen Akdeniz Birliği öncülüğündeki “Akdeniz Güneş Planı” projesi gibi Desertec Projesi de Türkiye’ye önemli bir rol biçiyor.      

hurriyet.com.tr / 28.07.2009 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: