İşsizlik ve istihdamı arttıracak sektörler
 
 

Türkiye de işsizlerin çoğu üniversite mezunu

Küresel finans kriziyle birlikte dünya genelinde artan işsizlik sorununun Türkiye deki boyutlarını Dünya Bülteni araştırdı.

 

Küresel krizle birlikte dünya genelinde artan işsizlik sorunu doğal olarak Türkiye de de giderek önemli bir yer almaya başladı. Dünya genelindeki işsizlik sorununun finans kaynaklı olduğu bir gerçek ancak Türkiye deki işsizliğin kökeninde yatan nedenler çok daha çeşitli.

 

Türkiye deki işsizliğin altında yatan temel nedenlerin irdelendiği, sebep ve sonuçlarının sayısal verilerle ortaya konduğu Dünya Bülteni nin işsizlik araştırmasında çok çarpıcı sonuçlar yer aldı.

Bununla birlikte, gelecekte dünyaya işsizler mi hâkim olacak, işsizler ordusu dünyanın en büyük gücü mü, işsizlikten kurtaracak sektörler hangileri, Türkiye deki işsizlerin eğitim durumu nedir, AB nin gelecekteki korkusu nedir, işsizlik için İLO ne yapıyor, ülkemizde hangi bölgeye yatırım yapmak daha cazip, İşkur şu ana kadar kaç kişiye iş buldu, işsizlik sigortasından kimler yararlanıyor? gibi sorular da bu araştırmada detaylı bir şekilde cevap buldu.

 

İŞ VE İŞSİZLİK

İşsiz kimdir veya kime işsiz denir dendiği zaman karşımıza şöyle bir tanım çıkıyor: "Bir ekonomide çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin (15 yaş ve üstündekiler) olması halinde, söz konusu ekonomide işsizlik var demektir. O halde, çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlere işsiz denir." İşsizlik problemi, sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de üstesinden gelmek zorunda olduğu bir sorun olarak dünya gündeminde yerini koruyor.

 

TÜRKİYE DE EN FAZLA ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZİMİZ VAR

Türkiye üniversite mezunları  arasında işsizliğin en yaygın bulunduğu OECD ülkesi durumunda bulunuyor. OECD`nin yeni raporuna göre, Türkiye gelir eşitsizliğinin azaltılmasında önemli mesafeler aldı, bebek ölümlerini ve çocuk yoksulluğunu önlemede başarılı olamadı. Türkler `en arkadaş-dost canlısı` toplum olarak OECD`nin ilk sırasında yer alırken, boş zaman değerlendirmede `Kültürel Etkinliklere Ev Sahipliği Yapma ya da Katılma` sıralamasında sıfır çekti. Futbol uğruna sayısız cinayetin işlendiği, neredeyse olaysız futbol karşılaşması geçmeyen Türkiye boş zamanları geçirmede spora en az vakit ayıran OECD ülkesi de oldu. Türkiye toplumdaki `zorbalık ve kabadayılık` niteliğiyle de dikkati çekiyor.

 

AB HERGÜN KABUS GÖRÜYOR

Avrupa da işsizlik sorunu her geçen gün büyüyor … ABD de de durum çok farklı değil. Gelişen teknoloji ve küreselleşme ülkelerde işsizliği arttırmaktadır. Afrika, Asya, Latin Amerika ülkelerinde işsizlik sorunu yoksullukla birlikte toplumsal sefalete dönüşmektedir. İstihdam yaratmak amacıyla bu ülkelerde farklı politikalar geliştirilmekte ve uygulanmaya çalışılmaktadır. BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel ekonomik kriz nedeniyle bu yıl dünyada işsiz sayısının 50 milyon daha artabileceğini belirtti. ILO nun güncellediği yıllık Küresel İstihdam Eğilimleri raporunda, dünyada işsiz sayısının bu yıl 50 milyon daha artabileceği belirtildi. ILO, Ocak ayında bu sayıyı 40 milyon olarak tahmin etmişti. Yılsonuna kadar dünyada işsiz sayısının 209,6 milyon ve 239 milyon arasında seyredebileceği belirtilen raporda, dünyada işsiz sayısının 2007 yılsonunda 180,2 milyon ve geçen yılsonunda 188,6 milyon olduğu kaydedildi.

 

29 MİLYON KİŞİ  İÇİN İLO KOLLARI SIVADI

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel finans krizi nedeniyle dünya genelinde 20 milyon insanın işsiz kalabileceği uyarısında bulunarak işsizliği önlemek için kolları sıvadı. İLO, mevcut hesaplamalara göre, küresel kriz nedeniyle dünya genelindeki işsiz sayısının 2009 sonunda 190 milyondan 210 milyona yükselebileceğini söyledi. İLO, Dünyada hayatını idame ettirmek için günde 1 doların altında kazananların sayısını 40 milyon olarak açıklarken, 100 milyondan fazla kişinin de günlük 2 dolar kazandığını belirtti. Hükümetlere, en kötü durum senaryosundan kaçınmak için ekonomilerini teşvik planları kapsamında istihdam yaratmaları çağrısında bulunan ILO, şirketlerin, işçilerini ellerinde tutması için teşvik edilmesi halinde 29 milyon kişinin işini koruyabileceğini bildirdi. Küresel işsizliğin artmasının, kısmen küresel nüfusun artması ve daha fazla kişinin çalışma gücüne katılmasından kaynakladığı da belirtildi. ILO, tahminlerin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve hükümetlerin ekonomik büyüme verilerine dayandığını kaydetti.

 

TÜRKİYE DE DURUM NEDİR?

Krizle birlikte baş gösteren daralma istihdam üzerindeki baskısını artırırken, işten çıkarmaların etkisiyle kasım döneminde işsiz sayısı 2 milyon 995 bin kişiye ulaştı. Kasım döneminde yüzde 12.3 olan işsizlik oranı da Türkiye yi dünya işsizler liginde ilk 4 arasına soktu. Türkiye de, 2009 yılı Mart ayında, işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,8 puan artarak yüzde 15,8 e yükseldi. 2008 yılı Mart ayında işsizlik oranı yüzde 11 düzeyinde bulunuyordu. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibarıyla her ay açıkladığı Hane halkı İşgücü Anketinin, Şubat-Mart-Nisan 2009 dönemini kapsayan, Mart sonuçlarına göre, bu dönemde iş gücüne katılım oranı ise yüzde 46,5 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı kentlerde yüzde 18, kırsal kesimde yüzde 11 olarak belirlendi. 2005 yılından itibaren Hane halkı İşgücü Anketinin tahminleri, hareketli üçer aylık dönem ortalamaları esas alınmak kaydıyla aylık olarak yayınlanıyor.  

 

10 kişiden beşi kırılgan işte

Ekonomideki büyümeye ve işlerdeki artışa karşın, dünya ölçeğinde "insana yakışır iş" açığının özellikle yoksullar söz konusu olduğunda çok büyük olduğu değerlendirmesine yer verilen raporda, dünyada her 10 kişiden 5 inin kırılgan işlerde , ya ailelerinin işyerine yardım ederek ya da herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında yer almama riski büyük işlerde kendi hesabına çalıştıkları belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerde bu kişilerin büyük olasılıkla kayıt dışı sektörde çalışanlardan oluştuğuna yer verilen raporda, bu tür işlerde yoksulluk, düşük kazanç, tehlikeli çalışma koşulları ve sağlık sigortası yokluğu gibi risklerin gündemde olduğu ifade edildi.  

 

Ülkemizdeki işsizlerin oranı   
- Yüzde 74,4 ü erkek nüfus.  

- Yüzde 61,5 i lise altı eğitimli.  
- Yüzde 22,1 i bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor. 
- Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 21,2 den yüzde 27,9 a çıktı.  
- İşsizler sıklıkla (% 31,8) eş-dost vasıtasıyla iş arıyor.  

- İşsizlerin yüzde 90 ı (3 milyon 284 bin kişi) daha önce bir işte çalışmış.  
- Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 42,6 sı hizmetler, yüzde 26,5 i sanayi, yüzde 19,9 u inşaat, yüzde 8,8 i tarım sektöründe çalışmış, yüzde 2,2 si ise 8 yıldan önce işinden ayrılmış. 
 
İşsizlikte dünyada ikinci olduk  
Türkiye 2009 Ocak ayındaki yüzde 15,5 lik rekor işsizlik rakamı ile dünya işsizlik sıralamasında ikinci sıraya tırmandı. Yüzde 21,9 luk işsizlik oranı ile ilk sırada yer alan Güney Afrika nın ardından yüzde 15,5 le İspanya ile ikinciliği paylaşan Türkiye, bir dönem ikiz kardeşi denilen Brezilya daki işsizlik rakamının ise neredeyse iki katına ulaştı. Krizde iflas eden İzlanda da ise işsizlik sadece yüzde 8,2 seviyesinde.  Türkiye deki işsizler ordusu, aynı zamanda Litvanya nın toplam nüfusundan (3 milyon 596 bin) daha düşük. Türkiye nin işsizlerinin sayısı Arnavutluk, Uruguay gibi 64 devletin nüfusundan kalabalık.

 

GENÇLER KAYIT DIŞI  ÇALIŞIYOR

Rapora göre, kayıt dışı  çalışanların büyük bir bölümünün gençler olduğu, özellikle hizmet, tekstil gibi bazı sektörlerin kayıt dışı çalışan işçilerin neredeyse tamamını gençlerin oluşturduğu ortaya çıktı. Rapora göre, 15 yaşındaki gençlerin yüzde 32`sinin okuduğunu anlamadığı, yüzde 52`sinin basit matematiksel problemleri dahi çözemediği belirtilerek, bu durumun nedeni olarak ÖSS mantığıyla `şıklardan giderek` matematik sorusu çözmeye çalışan `lise gençliğinin` yetiştirilmesi olduğu kaydedildi. Liselileri zorlayan durumun matematik ya da bilim olmadığı belirtilen raporda, verilen eğitimin `öğrenmeye değil, yarışmaya dönük` olduğu ifade edildi.

 

En yüksek işsizlik Güneydoğuda 

İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 15,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 5,8 ile Doğu Karadeniz Bölgesi olarak belirlendi.2008 yılında erkeklerin işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 17,3 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi iken, kadınlar için yüzde 15,6 ile Batı Anadolu ve Akdeniz bölgeleri oldu. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 61,1 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane nin içinde yer aldığı bölge oldu. Bunu yüzde 56,7 ile (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesi izledi. İşgücüne katılma oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 30,7 ile (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve yüzde 31,8 ile (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgeleri olarak tespit edildi. 

 

Hükümetin istihdam paketi 

Küresel krizin Türkiye ye yansımaları nedeniyle işsizler ordusuna her gün yenileri eklenirken, hükümet, en az 500 bin kişinin asgari ücretle kamuya yararlı işlerde çalıştırılması için özel istihdam paketi hazırladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ekonomi bürokrasisinin birlikte hazırladığı istihdam paketiyle 2 yıl içinde 500 bini aşkın kişiye mesleki eğitim verilmesi veya geçici olarak iş olanağı sağlanması hedefleniyor. Buna göre, mesleki eğitim almış kişilere istihdam paketi kapsamında 6 aylık staj programları sağlanacak. Özel sektörden sağlanacak staj programları esnasında verilecek maaşları ise İşsizlik Sigortası Fonu finanse edecek. 6 aylık staj süresinin sonunda ise firmanın talep etmesi durumunda stajyer işe başlayacak. Ancak bu konuda zorlayıcı bir düzenleme yapılmayacak.

 

200 BİN KİŞİYE MESLEKİ  EĞİTİM

Paketin bir diğer önemli ayağını ise mesleki eğitim kursları oluşturacak. Halen İş-Kur tarafından finanse edilen mesleki eğitim kurslarından faydalanan kişi sayısının iki katına çıkarılması hedefleniyor. Bu yolla en az 200 bin kişiye mesleki eğitim verilecek. Uzun süredir tartışılan "500 bin kişiyi kamu yararına çalıştırarak iş sağlama" projesinin kapsamı ise daraltıldı. Şu an için bu rakamın çok daha küçük bir noktaya çekildiği belirtiliyor. Kaynaklar, net rakamın ise bu hafta içinde kesinleşeceğini ancak 500 bin kişiyi geçici olarak kamuda çalıştırmanın mümkün olmadığının netleştiğini vurguluyor.

 

İşkur dan özel istihdam paketi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) hazırladığı bir özel istihdam projesini kamuoyuna açıkladı. Proje uyarınca, iş arayanlar okulların bakım onarımı, otoyolların kenarının temizliği, ağaç dikimi, bina boyama, pet şişelerin ve poşetlerin toplanması, park-bahçe düzenlemesi gibi işlerde istihdam ettirilecek. Bu tip kamu hizmetlerinin karşılanması amacıyla işsizlere 6 aylık, 8 aylık, 1 yıllık dönemler itibariyle geçici işler sağlanacak. Yapılan maliyet analizlerine göre proje kapsamında 500 bin işçinin istihdam edilmesi durumunda, 6 aylık maliyet yaklaşık 2 milyar TL yi bulacak. İŞKUR un önerisi takıntılardan uzak, deneyimlerle doğrulanmış, uygulanabilir, akılcı, tam da kriz dönemlerinde gereken türden bir projedir. Benzer projeler dünyada daha önce başarıyla uygulanmıştır. 29 Krizinin New Deal projelerini bir yana bırakırsak, Arjantin in Jefes Planı en kapsamlı ve en bilinen örnektir. 

 

İşkur kaş kişiye iş buldu? 

2003–2008 yılları arasında İŞKUR 536 bin 871 kişiye iş buldu. İŞKUR Ocak ayı itibariyle 6 bin 679 kişiyi işe yerleştirdi. Aynı dönemde İŞKUR toplam 347 bin 470 kişiyi de yurtdışına gönderdi. 2002–2008 yılları arasında 904 meslek geliştirme kursunda toplam 14 bin 236 kişiye eğitim verdi. Bu eğitimler için de 8 milyon 600 bin 934 TL harcama yapıldı.

 

Bakan Çelik 2009 yılında İŞKUR tarafından düzenlenecek işgücü yetiştirme kurslarının giderlerini karşılamak üzere İşsizlik Sigortası Fonu ndan 250 milyon TL tutarında kaynak aktarıldığını bildirdi. 2003 yılında 65 bin 398 kişi işe yerleştirilirken 34 bin 151 kişi yurtdışına gönderildi. 2004 yılında 76 bin 257 kişi işe yerleştirildi ve 40 bin 198 kişi yurtdışına gönderildi. 2005 yılında işe yerleştirilen kişi sayısı 81 bin 685 olurken yurtdışına gönderilen kişi sayısı 60 bin 355 oldu. 2006 yılında 85 bin 882 kişi işe yerleştirilirken 81 bin 379 kişi iş için yurtdışına gönderildi. 2007 yılında işe yerleştirilen kişi sayısı artarak 111 bin 375 oldu, yurtdışına gönderilen kişi sayısı da 70 bin 24 kişi oldu. 2008 yılında ise 109 bin 595 kişi işe yerleştirildi ve 58 bin 588 kişi de yurtdışına gönderildi. 2009 yılının ilk ayında İş Kur toplam 6 bin 679 kişiye iş buldu ve 2 bin 775 kişiye de yurtdışına gönderdi. 2003 yılından bu yana İş Kur tarafından işe yerleştirilen kişi sayısı 538 bin 871 olurken yine yurtdışına gönderilen toplam kişi sayısı da 347 bin 470 oldu.

 

904 MESLEK EDİNDİRME KURSU AÇILDI

İş Kur tarafından 2002 yılından bu yana açılan işsizlere yönelik meslek edindirme kursu sayısı 904 olarak açıklanırken bu kurslara 14 bin 236 kişinin katıldığını ve 8 milyon 600 bin 934 TL harcandığını bildirdi. İş Kur un hedefi, 2009 yılında kuruma kayıtlı 100 bin işsizin bu kurslardan yararlanması. Bunun için,  İşsizlik Sigortası Fonu ndan İş Kur un 2009 bütçesine bu kursların giderlerini karşılamak üzere 250 milyon TL tutarında kaynak aktarıldığı kaydedildi. İş dünyası, işsizliğin azaltılmasında en büyük sebebin ağır vergiler ve sosyal güvenlik reformunun gecikmesi olduğunda birleşiyor.

 

BİR KİŞİ  İÇİN 269 BİN TL GEREKİYOR

Türkiye`de ortalama 269 bin TL`lik yatırımla bir kişilik istihdam yaratılıyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından Ocak-Haziran döneminde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamındaki yatırım projeleri ile yaratılacak her bir kişilik istihdama düşen ortalama yatırım tutarı 269 bin 64 TL` olarak belirtildi. Sektörler ve yatırımların niteliğine göre değişkenlik gösteren bir kişilik iş yaratma maliyeti, tarımda yaklaşık 132.6 bin, madencilikte 153.2 bin, imalat sanayiinde 196.4 bin, hizmetlerde 230.2 bin TL düzeyinde bulunuyor. Ortalama istihdam maliyeti, yüksek bütçeli teknoloji-yoğun nitelikteki enerji yatırımlarında ise 1 milyon 465.1 bin TL`ye ulaşıyor.

 

EGE`YE YATIRIM YAPMAK DAHA CAZİP

Bir kişilik istihdama düşen ortalama yatırım tutarı, aldıkları yatırımların niteliğiyle bağlantılı olarak coğrafi bölgelere göre de değişkenlik gösterdi. Bölgelere göre bir kişilik en düşük istihdam maliyeti 138.9 bin TL ile Ege`de gerçekleşti. İstihdam maliyeti Güneydoğu Anadolu`da 337.4 bin, Karadeniz`de 357 bin, Marmara`da 296.1 bin, Akdeniz`de 270.3 bin, İç Anadolu`da 261 bin, Doğu Anadolu`da 213.8 bin TL olarak gerçekleşti. 
 

İŞSİZLİĞİ  ÖNLEYECEK SEKTÖRLER

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gülara Tırpançeker, Türkiye de yüzde 20 büyüyerek 650 milyon dolara ulaşan yazılım sektörünün genç işsizler için umut olduğunu söyledi 2006 sonunda yazılım sektörünün yüzde 20 büyüyerek 650 milyon dolara ulaşması sektörün hızla ilerlediğini gösteriyor. Türkiye de bilgisayar kullananların sayısının 2.2 milyon kişiyi aştığını belirten Tırpançeker, Türkiye de genç işsizlerin yazılım sektörüne yönlendirilmesinin hem işsizliği önleyeceğini hem de sektörün canlanacağını kaydetti.

 

Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği Başkanı Bayram Ergün: Ülkemizde işsizliği önleyen en büyük sektör Turizm sektörüdür. Sürdürülebilir Turizmi organize etmek, yaz ve kış aylarında işsizliği önleyecek sektör olan Turizm sektöründe, makineleşme, ne kadar olursa olsun, Hizmet ve Tüketim sektörü olduğundan dolayı, Turizmde insan gücüne ve emeğine her zaman gereksinim vardır.

 

Hazine Müsteşarı  İbrahim H. Çanakçı: "Türkiye, Avrupa nın 6. en büyük ekonomisine sahiptir" dedi. Müsteşar Çanakçı, geçtiğimiz yıl kişi başına düşen milli gelirinde 5 bin 477 dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Türkiye nin her yıl artan ihracatında lokomotif görevi gören özel sektörün hızla geliştiğini rakamlarla ifade eden Müsteşar Çanakçı, "Son dört yılda yeni iş sahaları açılarak kapasiteler artmaktadır." diye konuştu.

 

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği: Yabancılar sağlık sektöründe kol geziyor. Yeni dönemde özel sektör ve yabancıların sağlık yatırımları daha da artacak... Sağlık harcamalarının 40 milyar doları bulduğu Türkiye`de hastane sayısı daha da artacak. Özellikle sağlık sektöründe istihdam imkanı giderek artacak.

 

İstihdamı artıracak sektörlerden bazılar:  

Enerji sektörü hem dünyada hem de Türkiye`de katlanarak büyüyecek. Global ekonomide gelecek 10 yılda da yıllık yüzde 3 gibi bir büyüme bekleniyor. 
Tekstil: Üretiminde kalitenin ön plana çıkması ile tekstil sektörü Çin`in bu alandaki gücünü de sınırlamasıyla Türkiye bir avantaj daha yakalamış ve kaliteyi artırarak ihracat miktarını artırdı. 
Otomotiv sektörü: Türkiye yakaladığı bu ivmeyi sürdürmek zorunda olduğundan, yatırımların gelecekte de devam edeceği tahmin edilebilir. Böylece yüksek rekabetçilik ve yenilikçiliğin geçerli olduğu bu sektörün de geleceği açıktır.  
Telekomünikasyon: Sektör gelecek 15 yıl içinde yeni oyuncularla ciddi bir büyüme trendi içine girecek. 
Savunma Sanayisi: Bu sektörde savunma teknolojileri sektörü yeniden yapılanacak. Şirketler büyüme atağına geçecek. 
Eğitim Sektörü: Sektörler gelecekte kendi ihtiyaçlarını daha çok kendileri karşılamak zorunda kalacak. Kendi elemanlarını ya yetiştirecek, ya da bu işi başkalarına delege edecek, yani standartlarını koyup, siparişini verip satın alacak. Bu doğrultuda gelecekte özel kesimin eğitimdeki payı hızla artacaktır. 
Perakende Sektörü: Son yıllarda çok hareketlenen sektör de birden fazla şirket birleşmesi ve satın alma yaşanmaya devam edilecek. 
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik: Halen hem havayolu taşımacılığında hem de lojistik alanında büyük bir patlama yaşanmaktadır. 
Danışmanlık: İmâlât sanayinin gelişimi sonucunda ortaya çıkan refah artışı ve yüksek gelir seviyesi hizmet sektörünün önemini arttırmaktadır.


İşsizlik sigortasından nasıl faydalanılır? Hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalanlardan;  Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler,  İş kanunu M.18   Hizmet akitleri, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler İş kanunu M.24/1-2-3   Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler,  İş Kanunu 25/1-3   Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar, İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar,    Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler, Askerden Dönüp askerden önceki son 3 yıl içinde son 120 günü kesintisiz işsizlik primi ödemiş olanlar; İşsizlik ödeneğine hak kazananların, bu ödenekten faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, İŞKUR un en yakın ünitesine başvuruda bulunulmalı.

 

İşsizlik maaşını alabilmek nereye başvuruda bulunulmalı? İşsizlik Sigortası ndan yararlanabilmek için son 3 yıl sigortalı çalışanların "işten ayrılma bildirgesi" ile 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu na başvurmaları gerekiyor. Son 4 ayı sürekli olmak üzere en az 600 gün İşsizlik Sigortası primlerinin ödenmiş olması gerekiyor. Şartlara uyanlar 10 gün içinde PTT-Bank tan maaşlarını alabiliyor. İşten ayrılmadan önceki son 3 yıl içinde sigorta primi 600 gün ödenenler 6 ay, 900 gün ödenenler 8 ay, bin 80 gün ödenenler 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor. Maaş sigortalının son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40ı olarak hesaplanıyor, 250 ile 600 YTL arasında değişiyor.

dunyabulteni.net / news / 27.07.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: