Kamu enerji sektöründeki yatırımlarını %20 azaltacak!
Elektrik üretim ve dağıtımındaki özelleştirmelerin de etkisiyle kamunun enerji sektörü için ayırdığı yatırım payı, 2014’te geçen yıla göre yüzde 20 azalacak.
Enerji sektörüne ayrılan 3 milyar 425 milyon 460 bin liralık kaynak ağırlıklı olarak HES ve elektrik iletim projeleri için kullanılacak. Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 Yılı Yatırım Programı na göre, kamunun elektrik sektöründeki yatırımlar için ayırdığı kaynak geçen yıla göre azalacak.
Geçen yıl enerji yatırımları için ayrılan 4 milyar 290 milyon 765 bin liralık kamu kaynağı, bu yıl 3 milyar 425 milyon 460 bin liraya geriledi. Enerjiye ayrılan kamu kaynağı geçen yıla göre yüzde 20 azaldı.
Enerji yatırımlarına ayrılan kaynağın azalması, enerjinin toplam kamu yatırımları içindeki payı da geriletti. Kamu yatırımları içinde geçen yıl enerjinin yüzde 9,4, olan payı bu yıl yüzde 7,2 ye düştü.
Kamunun enerji yatırımlarına ayırdığı kaynağın gerilemesinde elektrik üretim ve dağıtımındaki özelleştirmeler ve enerji sektöründeki serbestleşme etkili oldu.
Enerji sektöründe bu yıl 188 proje uygulanacak. En fazla projeyi Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) hayata geçirecek. Kuruluş, yapacağı yatırımlarla elektrik iletim altyapısını yenileyip, tüketiciye sunulan elektriğin arz güvenliğini sağlayacak ve kalitesini artıracak.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 24, Elektrik Üretim A.Ş. de 22 projeyle kamunun bu yıl yapacağı enerji yatırımlarının önemli aktörleri olacak.
Enerji yatırımları için kamunun ayırdığı 3 milyar 425 milyon 460 bin liralık kaynaktan en büyük payı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü alacak. Kurum, 1 milyar 700 milyon liralık kaynağı kullanarak Türkiye nin su kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesine yönelik projeler yapacak. Bu şekilde, Türkiye nin elektrik üretimindeki kurulu gücünde hidroliğin, dolayısıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması amaçlanıyor.
Kamunun elindeki en güçlü elektrik piyasası aktörlerinden biri olan TEİAŞ a ise hayata geçireceği projeler için 1 milyar 100 liralık kaynak ayrılacak. Bu kaynak, ağırlıklı olarak iletim hatları ve trafoların yenilenmesi ve artırılmasında kullanılacak.
Elektrik Üretim AŞ ise 22 projeyle rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarına ağırlık verecek. Kuruluş, bu çalışmalarını 485 milyon liralık bir bütçeyle gerçekleştirecek.
Karayolları Genel Müdürlüğü de enerji yatırımları için bu yıl 3 projede 60 milyon 420 liralık bir kaynak kullanacak. Bu kaynak Doğu ve Güneydoğu illeri ile Artvin deki yeni yol yapımları kapsamında değerlendirilecek.
TEDAŞ ise etüt-proje ve şehir şebeke çalışmaları için 4 projede 50 milyon liralık bir kaynak kullanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bu yıl 10 proje yürütecek. Bakanlığın yürüteceği çalışmalar için 22 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. (Kaynak : Haber7)
www.enerjipostasi.com
16 Ocak 2014