Singapur’u ‘Bahçe içinde bir şehre’ dönüştüren mimar
Kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay’in mimarı Patrick Bellew Şubat ayında 3.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi için İstanbul’a gelecek.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne rehberlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi", 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.
Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 1000 katılımcıyı ağırlayan Zirve’nin bu yılki heyecan verici konuşmacılardan biri de “2012 World Building of the Year” ödülünü kazanan Singapur Gardens Bay’in çevre mühendisi Atelier Ten kurucusu Patrick Bellew.
Çevre tasarım danışmanlığı veren Atelier Ten’in kurucu ortağı Patrick Bellew ve Wilkinson Eyre Architects’in kurucu ortağı Jim Eyre bu yılki zirvede sürdürülebilirlik konusunda uluslararası bir örnek olarak gösterilen Singapur Gardens by the Bay projesini anlatacaklar.
Singapur Marinasında yer alan 30.000 metrekarelik Gardens by the Bay, dünyanın bir numaralı tropikal bahçesi olarak biliniyor. Sürdürülebilirlik konusunda ulusal ve uluslararası bir örnek olarak gösterilen Gardens by the Bay, 1 milyar dolara inşa edildi ve dünya çapında pek çok tasarım ve çevreci proje ödülünün de sahibi oldu.
Singapur hükümetinin ülkeyi ‘Bahçe Şehir’den ‘Bahçe içinde bir şehre’ dönüştürme stratejisinin çok önemli bir parçası olan proje, şehirlerde yeşile ve bitkilere daha çok yer vererek hayat kalitesini arttırmayı hedefliyor. Şehrin ikonu haline gelen proje için 24 ülkeden 170 firma başvuruda bulunmuştu.
Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Gardens Bay için yüksekliği 25-50 metre olan yapay ağaçlar üretildi. Gündüz güneş ışınlarını toplayıp gece ışıldayan bu yapay ağaçların dalları güneş paneli görevi görüyor. Ayrıca bu ağaçlar parkta hava akımı sağlamak için vantilatör görevi de görüyor ve sık yağan yağmurlarda yağmur suyunu daha hijyenik bir şekilde kanalize ediyorlar. Özetle bu yapay ağaçlar sadece güneş ışığı depolamak yerine çoklu çözümler sağlayacak yeni teknolojileri de barındırıyor.
Projenin Çevre Mühendisi Atelier Ten’in kurucu ortağı olan Patrick Bellew aynı zamanda İngiltere’nin Kraliyet Tasarımcılarından biri (UK’s Royal Designers). 30 yıldan uzun süredir yüksek performanslı binalar ve sistemler üzerine çalışan Bellew, çevreyle mimarinin entegrasyonu konusunda dünyanın en önemli isimlerinden biri. Kütlesel Termal enerji depolama teknolojileri ve verimliliği yüksek olan bina havalandırma sistemleri konusunda uzmanlaşan Patrick Bellew’ un 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesindeki heyecan verici konuşmasını kaçırmayın!
ULUSLARARASI YEŞİL BİNALAR ZİRVESİ
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi", 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 1000 katılımcıyı ağırlayan zirveye bu yıl da birbirinden önemli konuşmacılar katılıyor.
www.enerjigunlugu.net
30 Aralık 2013