YEK’den 3 Yılda 136 Enerji Üretim Tesisi Yararlandı
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiye yönelik destekleme mekanizmasından yararlanmak isteyenlerin ay sonuna kadar EPDK’ya başvurması gerekiyor.
YEK desteklerinden son 3 yılda lisanslı 136 enerji üretim tesisi yararlandı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiye yönelik destekleme mekanizmasından yararlanmak isteyenlerin ay sonuna kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurması gerekiyor.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun (YEK Kanunu) gereğince hazırlanan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik (YEKDEM Yönetmeliği) doğrultusunda yürütülen YEK destekleme mekanizmasından yararlanmak için başvurular başladı.
Gelecek yıl YEK destekleme mekanizmasından yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişiler en geç 31 Ekim 2013′e kadar EPDK’ya başvuracak. Bu tarihe kadar kuruma ulaşmamış evraklar dikkate alınmayacak.
Başvuru yapmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişiler, başvuru dilekçelerini ve bilgi formunda öngörülen bilgileri başvuru dosyasında kuruma sunacak.
YEKDEM başvuruları Elektrik Piyasası Kanunu, YEK Kanunu, YEKDEM Yönetmeliği ve elektrik piyasası mevzuatı hükümleri çerçevesinde incelenecek. YEK destekleme mekanizmasından 2014′te yararlanmak isteyen üretim lisansı sahiplerinin başvurularına konu üretim tesislerinin 18 Mayıs 2005 ve sonrasında işletmeye girmiş olması ve başvuru tarihi itibarıyla geçici kabulü yapılarak tamamen ya da kısmen işletmeye alınmış olması gerekiyor.
YEK desteklerinden yararlanmak amacıyla 31 Ekim mesai saati sonuna kadar Kuruma başvuru yapan kişilerden başvurularını sonlandırmak isteyenlerin, taleplerini en geç bu süre sonuna kadar Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığına yazılı iletmeleri gerekiyor.
Desteklerden 2011′de 560 megavat kurulu güce sahip 20, 2012′de 1760 megavat kurulu güce sahip 78 ve 2013′te 535 megavat kurulu güce sahip 38 santral yararlanmaya başladı.
Mekanizmadan son 3 yılda lisanslı 136 enerji üretim tesisi yararlandı. Bu kapsamda hidrolik (kanal, nehir), rüzgar, jeotermal, biyokütle (çöp gazı, hayvansal atık) ve jeotermal kaynaklardan üretim yapan enerji tesisleri destekleme mekanizmasından yararlanmaya hak kazandı.
Orta Vadeli Program çerçevesinde, destek mekanizmasından yararlanmak için tesisin 2015′ten önce kurulmuş olmasına ilişkin şart, 2020′ye uzatılıyor.
Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için 10 yıl süreyle uygulanan alım fiyatları şöyle:
Üretim Tesis Tip Uygulanacak Fiyatlar (ABD Doları cent/kWh)
Hidroelektrik üretim tesisi 7,3
Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi 7,3
Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi 10,5
Biyokütleye dayalı üretim tesisi (çöp gazı dahil) 13,3
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi 13,3
(Kaynak: AA) www.ALTERNATIFENERJI.com
25 Ekim 2013