Mobilya Fabrikasında Güneş Enerjisi Santrali ...
 
 

 

Mobilya Fabrikasına Güneş Enerjisi Santrali Kuruldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, "Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73 ünü ithal ediyoruz. O nedenle mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili girişimcilerimizin önünü açtık" dedi.

 

Gürbüz, Alman enerji firması BW tarafından Kayseri Serbest Bölge de faaliyet gösteren Gürkan Mobilyanın elektrik ihtiyacının karşılanması için kurulan güneş enerjisi santralinin açılışında yaptığı konuşmada, santralin her iki kuruluşa da hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Enerjinin sosyal ve toplumsal kalkınmanın temel girdisi olduğunu belirten Gürbüz, insanın damarlarındaki kan neyse sanayi ve ekonomi için de enerjinin o manaya geldiğini söyledi.

 

Enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, Türkiye de üretilen sanayi ürünlerinin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi ve çevrenin korunmasının ancak sürdürülebilir enerji politikalarıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

 

"Bu doğrultuda Enerji Bakanlığı olarak mümkün mertebe kendi yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarımızdan maksimum oranda faydalanmak istiyoruz. Ülkemiz 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almak istiyor. Bunun paralelinde tüketeceğimiz enerji de artacak demektir. Geçmişle kıyasladığımızda 1990 lı yıllardan 2012 yılına kadar gelinen süreçte Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) artışımızla enerji tüketimi artışımızı mukayese ettiğimizde enerji tüketimi artışımız aslında ekonomimizin üzerinde. Yoğun bir şekilde enerji tüketiyoruz. OECD ülkeleriyle veya enerjiyi verimli kullanan ülkelerle kıyasladığımızda enerjimizi çok da iyi kullandığımızı söyleyemeyiz. Umuyorum ki Türkiye deki tüm tesislerimizde enerjiyi daha verimli, daha etkin bir şekilde kullanırız."

 

"Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73 ünü ithal ediyoruz"

 

Türkiye nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girebilmesi için GSMH nın 2 trilyon dolar, ihracatın da 500 milyar dolar olmasının hedeflendiğini ifade eden Gürbüz, şöyle devam etti:

 

"Ekonomimiz büyüyecek, sanayinin ihtiyaç duyduğu tüketim artacak. Kentleşmenin getirdiği yaşam tarzımız ve refah seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan enerji tüketimi artacaktır. Bunu da karşılamanın yolu öncelikle yerli kaynaklarımızı kullanmaktır. Bu doğrultuda 2001 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile birlikte piyasa liberalleşmeye başladı ve enerji sektöründe özel sektörün yatırımları arttı. Türkiye de enerjinin yüzde 65 i özel sektör tarafından üretiliyor. Gelecekte de artık enerji sektöründe özel sektörün payı artacaktır. Tükettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 73 ünü ithal ediyoruz. O nedenle mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili girişimcilerimizin önünü açtık. İstihdam ve katmadeğer oluşturacak şekilde de yatırımlar yapılmasını istiyoruz."

 

BW Enerji Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Anton Wissing de 10 yıldır yenilebilir enerji alanında Almanya da ve Avrupa nın birçok ülkesinde uzmanlaştıklarını söyledi.

 

Wissing, 2013 yılında BW Enerji Türkiye yi kurduklarını, güneş ve rüzgar enerjisi konularında çok büyük yol kat ettiklerini belirterek, "Türkiye deki güneş potansiyeli Almanya dakinden 2 kat daha fazla. Bu güç kullanıldığı takdirde Türkiye nin enerji kazancının çok daha fazla olacağına inanıyoruz. Bizim hedefimiz Türkiye de yenilenebilir enerjiyi ilerletmek, öğretmek, insanları bilinçlendirmek ve aynı zamanda bölgede iş imkanı sağlayabilmektir" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Gürkan Ofis Mobilyaları Güneş Enerji Santrali nin açılışı gerçekleştirildi. Her biri 246 vat enerji üretme kapasitesine sahip 2 bin 80 güneş enerjisi panelinden oluşan santral, günde 500 kilovat elektrik enerjisi üreterek fabrikanın ihtiyacını karşılayacak.

 

Törene, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, BW Enerji Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin ve işadamları katıldı. Kayseri (AA)

www.haberler.com

28.09.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: