Bu Tesis Kendi Elektriğinin Yüzde 50 sini Üretiyor
Denizli Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi nde arıtma sonucu çıkan biogazdan üretilen elektrik enerjisi ile tesisin yüzde 50 elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile dev bir tasarruf sağlandığını belirten Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan "Oldukça değerli ve yaşamsal öneme sahip kaynaklardan biri olan suyu, tek bir damlasını bile ziyan etmeden değerlendiriyoruz" dedi.
Denizli Belediyesi, Atıksu Arıtma Tesisi nde, kanalizasyon sistemiyle gelen çamurdaki metan gazını elektrik enerjisine çevirerek, tesisin ortalama aylık 120 bin liralık elektrik enerji maliyetini yarıya indirdi. Belediye kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile burada üretilen biyogazın elektrik ve ısı enerjisine dönüştürerek dev bir tasarruf projesine imza attı. Denizli Belediyesi, Atıksu Arıtma Tesisi nde her gün ortalama 90 bin metreküp pis su arıtılarak, çevresel etkiye çok büyük bir katkı sağlanırken, aynı zamanda arıtılan sular da tarım alanlarında kullanılarak, ekonomiye artı bir değer kazandırılıyor. Tesiste kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının da arıtımı gerçekleştiriliyor. Kirli sudan arıtma sonucunda; arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde edilirken arıtılmış suyu ise yeniden kullanılıyor.
ZOLAN: BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE
Denizli Belediyesi nin çok özel bir çevre politikası olduğunu dile getiren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile dev bir tasarruf sağlandığını söyledi. Türkiye ye örnek olan birçok çevresel yatırım gerçekleştirdiklerini ve bu sürdürdükleri çevre politikası sayesinde Türkiye nin En Çevreci Belediyesi, Türkiye nin En Temiz Kenti unvanlarını taşıdıklarını dile getiren Başkan Zolan, "Dünya da ekonomik krizler, siyasi krizler olabilir. Bu krizler mutlaka bir gün sonlandırılır, bertaraf edilir. Ama çevresel krizler olduğunda o krizi sonlandırmak ve geriye dönüşü sağlamak mümkün olmayabilir. Bu hassasiyeti bilen bizler Denizli de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Biz vahşi depolama yerine düzenli depolama sahamızda çöpleri bertaraf ediyoruz. Hatırlayın geçmişte çöp depoları patladı, onlarca insan da o çöplerin altında kaldı. Biz ise bu alanda çöplerden oluşan bir damla suyun bile toprağa karışmasının önüne geçiyoruz. Çöplerin etrafa koku yaymasını, diğer canlı türleriyle çevreye mikropların saçılmasını engelliyoruz. Denizli nin birçok bölgesine hizmet veren Katı Atık Tesisi nde günde 700 ton çöp bertaraf ediliyor. Türkiye de örnek gösterilen bu uygulama ile 300 dönümlük alanda sadece çöp depolamıyor çöplerin çevre ile olan temasını keserek ortaya çıkan metan gazından elektrik üretilmesini de sağlıyoruz. Bu aynı zamanda ekonomik bir kazanç" dedi.
ARITILMAMIŞ TEK BİR DAMLA DAHİ SU KALMAYACAK
Denizli de arıtılmamış tek bir damla dahi su kalmayacak hedefiyle yola çıkıldığını ve gelinen noktada Türkiye nin en modern atıksu arıtma tesislerinden birinin Denizli de olduğuna dikkat çeken Başkan Zolan, "Oldukça değerli ve yaşamsal öneme sahip kaynaklardan biri olan suyu, tek bir damlasını bile ziyan etmeden değerlendiriyoruz. Sahip olduğu özellikler itibari ile tüm Türkiye de parmakla gösterilen bu tesis sayesinde Denizli nin suyu güvence altında alındı. Atıksu Arıtma Tesisi nden çıkan su tarımsal amaçlı kullanılırken yeni yapılan yatırımla tesise taşınan atıksuların modern teknolojilerle arıtılması sonucu ortaya çıkan bazı ürünler ise çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor. Çökertme sonucu ortaya çıkan çamur da havasız ortamda çürütülerek biyogaz elde ediliyor. Biyogaz da elektrik enerjisine çevrilince, enerji ihtiyacının karşılandığı çevre dostu tesiste tam bir geri dönüşüm uygulanmış oluyor. Biz Türkiye nin en temiz içme suyu Denizli de iddiasında bulunuruz. Biz içme ve kullanım amaçlı kaliteli su ihtiyacını karşılarken, kanalizasyon ve yağmur sularını da arıtıp bertaraf ederek çevreye yararlı hale getiriyoruz" dedi.
BÜYÜK TASARRUF SAĞLANDI
Tesiste arıtımı gerçekleştirilen yağmur ve kanalizasyon sularından yan ürün olarak ortaya çıkan çürütülmüş çamurun enerjiye dönüştürüldüğünü ifade eden Başkan Zolan "Tesiste işleme sonucunda ortaya çıkan çamurdan, günde ortalama 6 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının yüzde 50 si de bu biyogaz enerjisinden karşılanıyor. Denizli Belediyesi, Atıksu Arıtma Tesisi nde, kanalizasyon sistemiyle gelen çamurdaki metan gazını elektrik enerjisine çevirerek, tesisin ortalama aylık 120 bin liralık elektrik enerji maliyetini yarıya indirdi. Kurulan Elektrik Üretim Merkezi ile burada üretilen biyogazın elektrik ve ısı enerjisine dönüştürerek dev bir tasarruf projesine imza attık. Çöpten elektrik üretiyoruz, kanalizasyon atıklarından elektrik üretiyoruz. Bu hem çevresel hem de ekonomik bir kazanç. Kaynakları doğru kullanmanın en güzel örneğini sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. MURAT ACAR
http://haber.stargazete.com / ege
26.09.2013