Yatırım Projelerinde Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk ...
 
 

 

Garanti den Yatırım Projelerine Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Ayarı

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, "2013 Haziran itibariyle 13 milyar dolarlık yatırım finansmanı kredisi portföyümüz var. Bankanın yabancı para kredilerinin yüzde 50 sine yakın payı proje finansmanından geliyor" dedi.

 

Garanti Bankası nın sürdürülebilirlik konusundaki faaliyetlerini ve finanse ettikleri yatırım projelerinde sürdürülebilirliğe verdikleri önemi AA muhabirine değerlendiren Edin, sürdürülebilirliğin gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden, bugünlerin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak olduğunu vurguladı.

 

Garanti Bankası için sürdürülebilir kalkınmanın, hızla artan dünya nüfusunun çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan refahının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını ve ekolojik dengeyi tehlikeye atmadan artırılması olduğunu anlatan Edin, bankanın sürdürülebilirlik çalışmalarını koordine etmek için 2010 yılında Sürdürülebilirlik Komitesinin kurulduğunu ve Yönetim Kurulu na bağlı faaliyet gösterdiğini söyledi. Sürdürülebilirlikte çevrenin en önemli alan olduğuna dikkati çeken Edin, finanse ettikleri projelerde bu konuya ayrı bir önem verdiklerini ifade etti.

 

Edin, 2011 yılında Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen Çevresel ve Sosyal Kredi Politikalarını, herhangi bir limit olmaksızın ele aldıkları bütün kredilere uyguladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

 

"Yatırım tutarı 20 milyon dolarının üzerinde olan yeni projeleri ise Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Sistemi çerçevesinde Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Modeli ne tabi tutuyor ve inceliyoruz. Bu sistem ve model kapsamında projeleri olası sosyal ve çevresel etkilere göre irdeliyor ve derecelendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, gerekli gördüğümüz durumlarda müşterilerimizin Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı hazırlayarak uygulamalarını ve periyodik olarak bize raporlamalarını talep ediyoruz. Firmalar, kredi vadesi boyunca, yatırım döneminde de olabilir, faaliyete geçtikten sonra da olabilir belli konularda bize taahhütlerde bulunuyor. Eğer taahhütlerini yerine getiremezlerse krediyi geri çağırma hakkına sahip oluyoruz. İlk etapta müşterilerimiz tepki gösteriyorlar ama bu uygulamayı benimsiyorlar ."

 

Çevresel açıdan riskli projelerin kredi taleplerinin reddedildiğini -son olarak 2 tane HES projesini reddettik- ve bu uygulamanın henüz Türk bankacılık sektöründe yaygın olmadığını vurgulayan Edin, "Bazı projelerde uygulamalarımızın ekstra maliyet getirdiği de oluyor ama müşterilerimiz bu durumu kabulleniyor. Çünkü bunu sosyal sorumluluk ve basiretli tacir sıfatıyla yapıyoruz. Proje sahipleriyle bu değişikliklerin getireceği çevresel ve sosyal faydaları paylaşıyor, tüm bu çalışmaların olumlu katkı sağlayacağı konusunda proje sahiplerini ikna ediyoruz." dedi.

 

Birkaç bankanın katılımıyla kullandırılan proje finansmanında Garanti olarak Çevresel ve Sosyal Yönetim Planını şirketten istedikleri için diğer bankalara da örnek olduklarına dikkati çeken Edin, "2013 Haziran itibariyle 13 milyar dolarlık yatırım finansmanı kredisi portföyümüz var. Bankanın yabancı para kredilerinin yüzde 50 sine yakın payı proje finansmanından geliyor" dedi.

 

"Kadın girişimcilere 511 milyon lira kredi kullandırıldı"

Sosyal sorumluluk açısından da birçok proje ile sektörde örnek olduklarını söyleyen Edin, kadın girişimcilere, KOBİ lere, tarımsal işletmelere, yenilenebilir enerji projelerine verdikleri desteklere değindi.

 

Edin, 2007 yılında kadın girişimcilerden bahsedilmezken, Garanti olarak o dönemde 108 kişinin kadın girişimci yarışmasına başvurduğunu, 2012 yılında ise bu sayının 6 bin 250 kişiye ulaştığını söyledi.

 

2012 yılında Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında 78 milyon TL tutarında yeni kredi desteği sağlandı. 2006 yılından 2012 yıl sonuna kadar ise 511 milyon liraya ulaştığı bilgisini veren Edin, Garanti Bankası nın kadın girişimcilere kaynak aktarmanın ötesinde, girişimciliği cesaretlendirici faaliyetleriyle ve eğitim çalışmalarıyla da kadınlara destek olduklarına dile getirdi.

 

2011 yılından 2012 haziran ayına kadarki dönemde KOSGEB ile iş birliği ile 30 bini aşkın KOBİ ye 2 milyar liranın üzerinde kredi desteği sağlandığını söyleyen Edin, Türkiye de KOBİ lerin gelişimine önemli ölçüde finansal katkıda bulunduklarını belirtti.

 

Garanti Bankası nın tarımsal işletmelerin finansal ihtiyaçlarını karşılamanın yanında sektörde önemli role sahip olan çiftçi örgütlerinin nakit akışlarını da düzenleyerek, tarım sektörü ile sürdürülebilir bir birliktelik içinde olmayı amaçladığını ifade eden Edin, 11 binin üzerinde tarımsal işletmeye 2012 itibarıyla kullandırılan tarımsal kredilerin toplam tutarının 913 milyon TL ye ulaştığını söyledi.

 

"Kurulu rüzgar enerjisi gücünün yüzde 40 ını Garanti finanse etti"

2012 yılsonu itibariyle Türkiye deki kurulu rüzgar enerjisi gücünün yüzde 40 ına yakınının Garanti Bankası tarafından finanse edildiğini ifade eden Edin, 2013 haziran itibariyle yenilenebilir enerji finansmanı için 3 milyar dolar kredi kullandırıldığını belirtti.

 

Hidroelektrik Santrallerde (HES) Garanti Bankası nın sosyal ve çevresel kriterlerine uygun projelerin çok fazla olmaması nedeniyle HES projelerini çok fazla finanse edemediklerini anlatan Edin, "Önümüzdeki dönemde güneş santralleri gündeme gelecek. Onların finansmanında aktif olmayı hedefliyoruz. Jeotermal santrallerin finansmanında da olacağız" dedi.

 

Edin, elektrik üretiminde arz fazlasının oluştuğunu ve elektrik fiyatlarının gelecek dönemde aşağı yönde olabileceğini söyledi.

 

"Tüm şubeler ISO 14001 sertifikası alacak"

Garanti Bankası olarak engelli müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak mevcut ATM kabinlerinin yanı sıra engelli dostu ATM kabin tasarımı yaptıklarını ve uygulamaya başlandığı anımsatan Edin, görme engelli müşterilerin internet şubesinden işlem yapabilmesinin sağlandığını ifade etti.

 

Edin, Garanti Bankası nın ISO 14001 sertifikalı çevre yönetim sitemine dahil edilen 250 banka şubesiyle Türkiye de Çevre Yönetim Sistemi ni en geniş kapsamda ve en fazla binada işleten banka unvanını kazandığına işaret ederek,  tüm şubelerin çevre yönetim sistemine dahil edilmesini hedeflediklerini söyledi.

 

Şirketlerin her yıl ne kadar karbon salınımı yaptığının bilinmesinin irdelenmesi gereken çok önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Edin, Karbon Saydamlık Projesi nin Türkiye ofisi tarafından performans dalında projeye yanıt veren 32 şirket arasında en yüksek puanı alarak "Karbon Performansı Liderliği" ödülünü aldıklarını aktardı.

 

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ne (TBCSD) Türkiye den üye olan ilk banka olduklarına dikkati çeken Edin, Türkiye de bu derneğe üye şirket sayısının 43 olduğunu, bu sayının maalesef az olduğunu, ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın daha iyi anlaşılması, benimsenmesi ve uygulanması için önümüzdeki dönemde bu sayının artması gerektiğini söyledi. MURAT BİRİNCİ - İstanbul (AA)

www.sondakika.com

06 Eylül 2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: