İTÜ Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılan güneş enerjisi ile çalışan ARIBA6 Ankara yolunda ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Güneş enerjisiyle çalışan ARIBA6 Ankara yolcusu

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılan güneş enerjisi ile çalışan ARIBA nın 6. sı üretildi.

 

Avustralya da 6-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek World Solar Challange yarışı öncesi aracın test sürüşü yapıldı. İstanbul dan yola çıkan aracın koltuğuna ralli sürücüsü Burcu Çetinkaya oturdu.

 

ARIBA6 trafiğe çıktığında diğer sürücüler tarafından ilgiyle izlendi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü nü meraklı sürücülerin bakışları arasında geçen araç, Ankara ya gidiyor. FSM Köprüsü nde aracın ilerlemesi sırasında ilginç görüntüler yaşandı. Bazı araçlardaki vatandaşlar trafikte seyir halindeyken ARIBA6 nın fotoğraflarını çektiler.

 

"ARACIN GAZ SİSTEMİ VE MEKANİK ÇALIŞMA SİSTEMİ FARKLI"

Çetinkaya güneş enerjisi ile çalışan ARIBA6 hakkında bilgi vererek, "Güneş enerjisiyle çalışan bir araç var, ARIBA6 ile yola çıkmak benim için bir gurur ve keyif. Aracın gaz sistemi ve mekanik çalışma sistemi farklı. Ayakla değil elle gazı açmamız gerekiyor. Çok eğlenceli biraz içerisi sıcak" dedi. Aracın hız limiti hakkında sorulan soru üzerine ise Çetinkaya, "Hıza alışkınım ama bu hız için değil teknoloji ve ulaşım için. Tamamen emek ve zekayla tasarlanmış. O nedenle hız hiç önemli değil. Ama hızı da keyifli, gazı açtığınız zaman sessiz hızlanıyor. Sanki uçak kalkıyormuş hissi veriyor" diye konuştu.

 

"İLK DEFA BU KADAR UZUN YOLA ÇIKACAK"

ARIBA6 yı geliştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibinin Kaptanı Berker Bayazıt ise aracın teknik özellikleri hakkında bilgi vererek şöyle konuştu: "İlk defa bu kadar uzun bir yola çıkacak. Bu yolda testler yapacağız. Yeri gelecek hızlanacağız yeri gelecek yavaşlayacağız. Avustralya ya yönelik çeşitli stratejik çalşmalarımız var. Bu bizim için iyi bir test sürüşü olacak. Tasarladığımız devreler ve stratejiler sayesinde minimum enerjiyle en uzun hedefe götürmeyi amaçlıyoruz."

 

TANER YILDIZ I MAKAMINDA ZİYARET EDECEKLER

Aracı İstanbul-Ankara arasında test edecek olan İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi, 20 Ağustos (yarın) günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı makamında ziyaret edecek. İki yılda bir düzenlenen World Solar Challenge Avustralya’nın kuzeyinde bulunan Darwin şehrinde başlıyor ve güneyde yer alan Adelaide şehrinde bitiyor. Toplam 3021 km’lik bir etaba sahip yarışta, dünyanın dört bir yanından güneş arabası ekipleri yarışıyor. Üst düzey ekiplerin bulunduğu "Challenger" klasmanında yarışacak İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi dört tekerlekli, elektronik diferansiyel, hız sabitleme, geri görüş sistemi gibi yüksek teknolojik unsurlara sahip ARIBA 6 aracıyla dereceye girmeyi hedefliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi, 2005 yılından bu yana güneş enerjisiyle çalışan araçlar üretiyor. ARIBA olarak adlandırılan araçların her biri ulusal ve uluslararası düzeyde ödül ve derecelere sahip. Bu başarılardan bazıları: Türkiye de TÜBİTAK ın düzenlediği ve yaklaşık 45 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen Formula G yarışlarında 2006-2007-2008 senelerinde kazanılan hem 1.’lik hem 2.’lik hem de "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülleri, 2012 senesindeki 3.’lük ve aynı sene alınan "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülü. 2009 yılında ARIBA 4 aracıyla katıldığı ilk uluslararası yarışma olan World Solar Challenge’da "The Best New Comer" ödülünü alan ekip, Türkiye’ye güneş enerjisiyle çalışan araç alanında uluslararası ilk ödülünü de kazandırmıştı.

www.radikal.com.tr

19 Ağustos 2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: